Παρασκευή , 23 Οκτωβρίου 2020

Άσκηση ετοιμότητας για ισχυρό σεισμό, προανήγγειλε ο Β. Κικίλιας

Μεγάλη άσκηση, προκειμένου να δοκιμαστεί η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τυχόν ισχυρού σεισμού, καθώς και ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τη διπλή σεισμική δόνηση εντάσεως 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και τη δραστηριότητα που ακολούθησε στον Ευβοϊκό Κόλπο.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, αποφασίστηκε πως μέσα στις επόμενες 60 ημέρες θα γίνει κοινή άσκηση του στρατού, της αστυνομίας, του λιμενικού, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, επιστημόνων του γεωδυναμικού ινστιτούτου και πολεοδόμων – τεχνικών στατικότητας κτιρίων της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας και παραγωγών Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ ΔΕΠΑ κτλ).

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υποστήριξε ότι ζητούμενο είναι η πρόληψη των φαινομένων και όχι η εκ των υστέρων δραστηριοποίηση των φορέων, όσον αυτό μπορεί φυσικά να καταστεί εφικτό με τα υπάρχοντα τεχνικά και επιστημονικά μέσα.

«Είναι γεγονός ότι στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπάρχει ένας ολοκληρωμένος Επιχειρησιακός Σχεδιασμός με συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης. Αυτό όμως, έχει πρακτική αξία, όταν διαπιστώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το επίπεδο ετοιμότητας και συνεργασίας όλων αυτών, που εμπλέκονται στα ήδη υπάρχοντα σχέδια δράσης.

Στο πλαίσιο αυτής της ανάγκης και πάντα σε συνεννόηση με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία (ειδικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), καθώς και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους προγραμματίζουμε τη διεξαγωγή γενικής άσκησης ετοιμότητας εντός των επομένων δύο μηνών» είπε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε:

«Σήμερα αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουμε μία σύσκεψη με στόχο το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση θεμάτων, που σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα εξετάσαμε σε μία αντίστοιχη σύσκεψη, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επισημαίνω -κατανοώντας πλήρως την πιθανή δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων- ότι αντίστοιχες συσκέψεις θα γίνονται στο εξής, προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα προς όφελος του Έλληνα πολίτη και να εφαρμόσουμε στην πράξη μία νέα φιλοσοφία για το ρόλο και το χαρακτήρα της Δημόσιας Διοίκησης».

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, συμμετείχαν ακόμη ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Δημήτριος Ζάγκας, ο Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.), Υποστράτηγος ΠΣ Θεοδόσιος Δημακογιάννης, ο Διευθυντής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων/Α.Ε.Α., Ταξίαρχος Παντελής Κουνελάκης, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αξιωματούχοι του Υπουργείου.