Πέμπτη , 22 Οκτωβρίου 2020

Αναστέλλεται το μέτρο του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Αναστολή του μέτρου του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση συνολικά, θα ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, το βράδυ στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δηλώσεις θα περιλαμβάνουν μέτρα κοινωνικής πολιτικής, αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας με καθολική πρόσβαση, φορολογική δικαιοσύνη, καταπολέμηση της διαφθοράς, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, σταθεροποίηση της Οικονομίαςκ.α.

Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ξεκινούν στις 19:30, με την ομιλία του πρωθυπουργού και θα διαρκέσουν τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, αναμένεται να εστιάσει στα ζητήματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση και να επικεντρωθεί στην ανακεφαλαιοποίηση, στα “κόκκινα” δάνεια με προστασία της πρώτης κατοικίας, στην αποτροπή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέσω ισοδύναμων, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

Ιδιαίτερο βάρος θα δώσει στις “παράλληλες δράσεις”, προκειμένου να μειωθεί το βάρος των ασθενέστερων.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, θα δεσμευτεί για συνέχιση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης,
κάρτες για ΑμεΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους, κάρτες υγείαςανασφάλιστων, σχολικά γεύματα, κατάργηση των κριτηρίων για τη λειτουργία νόμιμων αγορών χωρίς μεσάζοντες, σχεδιασμός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης με επίκεντρο τους ανηλίκους και την τρίτη ηλικία, θέσπιση κοινωνικού εισοδήματος για τις ευάλωτες ομάδες με παροχές σε είδος (στέγη, ενέργεια, υγεία, μετακίνηση).

Θα υποσχεθεί ακόμη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας για όλους τους πολίτες, ανασφάλιστους, μετανάστες και πρόσφυγες, πιλοτική εφαρμογή και σταδιακή επέκταση του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών και της εφοδιαστικής αλυσίδας των νοσοκομείων, ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ενίσχυση του τομέα πρόληψης στην πολιτική για τις εξαρτήσεις, εξορθολογισμός συνταγογράφησης φαρμάκων, συμμετοχική διακυβέρνηση των νοσοκομείων, επένδυση στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του τομέα Υγείας.

Σημειώνεται πως αύριο Τρίτη και την Τετάρτη οι συνεδριάσεις της ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ θα μιλήσουν και βουλευτές.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.