Τρίτη , 27 Οκτωβρίου 2020

Αντιμετωπίζοντας τη θλίψη των Χριστουγέννων – Γιατί μελαγχολούμε στις γιορτές

Τα φωτάκια των Χριστουγεννιάτικων δέντρων και η λάμψη των εορτών δε διεγείρουν πάντα και την καλή διάθεση. Παρόλο ότι οι γιορτές, ενταγμένες στο κοινωνικό τους πλαίσιο, είναι συνυφασμένες με τη χαρά, την κοινωνικότητα, το γέλιο, τη συγκέντρωση της οικογένειας γύρω από το γιορτινό τραπέζι… οι έρευνες δείχνουν ότι η θλίψη ολοένα και κερδίζει έδαφος!

Οι προσδοκίες που μας έχουν επιβληθεί κοινωνικά να έχουμε έναντι των εορτών, εγκλωβίζουν τη ψυχή μας σ’ έναν διαρκή αγώνα ανταπόκρισης. “Οφείλουμε” να πάρουμε δώρα και η οικονομική μας κατάσταση δε βοηθάει. “Οφείλουμε” να ντυθούμε ακριβά, να αγοράσουμε ένα πλούσιο γιορτινό τραπέζι με ποικιλία τροφίμων και η ανεργία αποτελεί τροχοπέδη.

Παράλληλα “οφείλουμε” να έχουμε καλή διάθεση, ενώ η συγκριση με τα πρότυπα που μας παρέχονται, μας χρήζει “κατώτερους”. Βλέπουμε στις ταινίες το πρότυπο της ευτυχισμένης οικογένειας που ανταλλάσει δωρά και γελάει γύρω από το παραφορτωμένο, με όλων των ειδών εδέσματα, γιορτινό τραπέζι και την ως δια μαγείας επίλυση οποιονδήποτε θεμάτων υπήρχαν. Και οι δικές μας γιορτές δείχνουν “μικρές”.

Οι γιορτές σε πολλούς φέρνουν στο προσκήνιο την απώλεια. Θυμόμαστε τους ανθρώπους που δεν υπάρχουν στη ζωή μας, είτε λόγω θανάτου είτε χωρισμού, ανακαλούμε παιδικές αναμνήσεις και νιώθουμε την ουτως ή άλλως καθημερινή μας μοναξιά, δυσβάσταχτη. Ανακαλούμε ξεχασμένα συναισθήματα και καταπιανόμαστε με αυτοκριτική για τη σημερινή μας μοναξιά. Η αλλαγή του χρόνου σημάνει τον έλεγχο των στόχων που επιτεύχθηκαν, τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και την “αυτοτιμωρία” όταν η αξιολόγηση δεν είναι θετική. Και ότι προβλήματα υπάρχουν στην οικογένεια, γίνονται πιο αισθητά τις ημέρες των εορτών.

Η πίεση των εορτών είναι μεγάλη και οι δυνάμεις πολλών μικρές για να ανταποκριθούν. Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι αρκεί να ζήσουμε τα Χριστούγεννα μόνο με τη θρησκευτική τους σημασία για να είμαστε καλά. Αν απεγκλωβιστούμε από τις οικονομικές προσδοκίες, την πολυτέλεια και τα πρότυπα των ταινιών, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Οι υλιστικές πτυχές των σύγχρονων γιορτών των Χριστουγέννων υπονομεύουν την καλή διάθεση, ενώ η οικογένεια και οι πνευματικές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται περισσότερο ικανοποιημένοι. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τόσο η οικογένεια, όσο και η θρησκεία παρέχουν την ικανοποίηση της ανάγκης μας για συσχέτιση με τους άλλους, κάτι που ευνοεί στο έπακρο την καλή διάθεση.

Κι αν η δυσκολία μας να απεγκλωβιστούμε από τα μέχρι τώρα πρότυπα των εορτών είναι μεγάλη, είναι ευκαιρία να επινοήσουμε νέους τρόπους έκφρασης. Ας ετοιμάσουμε γιορτινό τραπέζι για φίλους και συγγενείς που θα φέρει ο καθένας από ένα φαγητό, ας ανταλλάξουμε δώρα “ανακυκλώσιμα” (δικά μας αντικείμενα που δε χρειαζόμαστε, αλλά θα είναι χρήσιμα σε κάποιον άλλον. Η επινόηση νέων και εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης των δυσκολιών, αποτελεί απο μόνη της αρωγό της ψυχικής ευεξίας.