Σάββατο , 24 Οκτωβρίου 2020

Αποκάλυψη Βόμβα: Εμπλοκή Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση εκβιαστών – Και μεγαλοδικηγόρος εμπλέκεται σε χρηματισμό

Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για το κύκλωμα εκβιαστών και «νονών» της νύχτας που εξαρθρώθηκε τις τελευταίες ημέρες από τις Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άκης Τσοχατζόπουλος -ο οποίος είναι έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού- και κρατούμενοι καταδικασμένοι για τρομοκρατία, φέρονται αναμεμειγμένοι στην υπόθεση.

Ο Τσοχατζόπουλος κατηγορείται για βομβιστική επίθεση στον Γιάννη Σμπώκο

Η τελευταία πολύ σημαντική εξέλιξη είναι πως στην υπόθεση εμπλέκεται και το όνομα του Ακη Τζοχατζόπουλου, ο οποίος φέρεται ως ηθικός αυτουργός βομβιστικής επίθεσης σε πολυκατάστημα ιδιοκτησίας της οικογένειας Σμπώκου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ακης Τζοχατζόπουλος ζήτησε από έναν εκ των τριών βαρυποινιτών (που θεωρούνται εγκέφαλοι της οργάνωσης) να πιέσει τον Γιάννη Σμπώκο για να επιστρέψει περίπου 2 εκατ. Ευρώ που φέρεται να χρωστούσε στον πρώην υπουργό.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή για την «πίεση» που έγινε βομβιστική επίθεση ήταν περίπου 5.000 ευρώ.

Ο ανακριτής που θα χειριστεί την υπόθεση θα κρίνει τις σοβαρές ενδείξεις που φαίνεται να προκύπτουν ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος εμπλέκεται ως “εντολοδόχος” στην επιχείρηση βομβιστικής επίθεσης κατά του Ακη Σμπώκου.

Η δικογραφία φαίνεται να παρέχει τις πρώτες ενδείξεις ότι ο πρώην υπουργός είχε σκοπό να εκβιάσει τον συγκατηγορούμενό του θεωρώντας ότι “του έφαγε λεφτά” ενώ θα ερευνηθεί και μία φράση που φέρεται να είπε για τον συγκατηγορούμενο του “έχει πεντακόσια εκατομμύρια σε χρυσό στην Ελβετία”.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες για τη δράση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εκβιαστών, οι οποίοι συνεργάζονταν με  καταδικασμένους για τρομοκρατική δράση.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις πρώτες αξιολογήσεις που έχουν γίνει από δικαστικές πηγές, η όλη υπόθεση θα μπορούσε να περιγραφεί ως χαρτογράφηση των σχέσεων και δράσεων προσώπων που βρέθηκαν στην ΣΤ’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού (“VIP πτέρυγα”).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατηγορούνται συνολικά 37 άτομα. Οι 30 είναι βασικοί κατηγορούμενοι και οι υπόλοιποι διαδραματίζουν περιφερειακό ρόλο.

Το υλικό που πλέον θα χειριστεί Ανακριτής Διαφθοράς περιλαμβάνει στοιχεία για εμπλοκή στην υπόθεση, όχι μόνο γνωστούς κατάδικους και άλλους “νονούς της νύχτας”, αλλά και πρώην κρατικούς αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και πρώην υπουργό καταδικασμένο για παράνομες αμοιβές, 6 σωφρονιστικούς υπάλληλους, έναν γνωστό δικηγόρο, αλλά και πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις τρομοκρατίας όπως έναν καταζητούμενο ως συνεργό του Νίκου Μαζιώτη, αλλά και τον απότακτο αστυνομικό που βρέθηκε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης ως συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού.

Από τις πρώτες αξιολογήσεις του υλικού που έχει συλλέξει η Αστυνομία, φαίνεται να προκύπτει ότι η πολυπρόσωπη οργάνωση είχε σκοπό να προχωρεί σε βομβιστικές επιθέσεις κατά παραγγελία, είτε νονών της νύχτας είτε καταδικασμένων για τρομοκρατικές υποθέσεις.

Για την υπόθεση ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων: 

Διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση,
απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και από κοινού,
έκρηξη κατά συρροή και από κοινού,
παραβάσεις σε σχέση με εκρηκτικές ύλες κατ εξακολούθηση,
εκβίαση κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση,
ξέπλυμα βρώμικου χρήματος,
διακεκριμένη οπλοκατοχή και κατοχή εκρηκτικών υλών,
ηθική αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα,
ενεργητική και παθητική δωροδοκία,
απλή συνέργεια στην παθητική δωροδοκία
παράβαση καθήκοντος που αφορά σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Επιθέσεις, “συμβόλαια” εκβιασμοί

Οι δεκαέξι συλληφθέντες ευθύνονται για τις βομβιστικές επιθέσεις σε σπίτι ιδιοκτησίας της οικογένειας του Γιάννη Σμπώκου, για την βομβιστική επίθεση στην πρώην διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού Μαρία Στέφη, επίθεση της οποίας την ευθύνη είχαν αναλάβει οι “Πυρήνες της Φωτιάς”, η βόμβα σε σπίτι δικαστικού στην επαρχία και στην Αθήνα ενώ είχε “σφραγιστεί” συμβόλαιο σε βάρος εν ενέργεια υψηλόβαθμου δικαστικού προσώπου που τελευταία στιγμή δεν πραγματοποιήθηκε.

Στην πολυσέλιδη δικογραφία περιγράφεται με λεπτομέρεια η δράση κάθε ενός εκ των 37 κατηγορουμένων ενώ χαρακτηριστικό της σχέσης ποινικών και αντεξουσιαστών είναι το γεγονός ότι ένας από τους 37 κατηγορούμενους της οργάνωσης είναι ο καταζητούμενους για ληστείες Σπύρος Δραβίλας ο οποίος φέρεται να είναι στην ομάδα των υποστηρικτών του φυλακισμένου, Νίκου Μαζιώτη.

Οι δοσοληψίες της VIP πτέρυγας του Κορυδαλλού

Η δικογραφία περιγράφει την οργάνωση ως ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εκβιαστών και νονών της νύχτας με διακλαδώσεις σε πολιτική και τρομοκρατία, ενώ δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι περιγράφει τις σχέσεις και δοσοληψίες των προσώπων  που βρίσκονται στην ΣΤ’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Την αποκαλούμενη ως “VIP πτέρυγα” για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εντός των φυλακών.

Από τις πρώτες αξιολογήσεις του υλικού που έχει συλλέξει η Αστυνομία φαίνεται να προκύπτει ότι η πολυπρόσωπη οργάνωση είχε σκοπό να προχωρεί σε βομβιστικές επιθέσεις κατά παραγγελία είτε νονών της νύχτας είτε καταδικασμένων για τρομοκρατικές υποθέσεις.

Ψάχνουν και τη σύνδεση με τη απαγωγή Παναγόπουλου

Επιπλέον, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εντόπισαν και δέσμευσαν 337.000 ευρώ που εξετάζεται αν προέρχονται από τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου.

Στο στόχαστρο μεγάλος δικηγόρος των Αθηνών

Επίσης κατηγορείται πασίγνωστος δικηγόρος των Αθηνών για χρηματισμό σωφρονιστικού υπαλλήλου όπως επίσης γυναίκα δικηγόρος η οποία αποτελούσε συνήγορο ενός εκ των εγκεφάλων της συμμορίας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε:

Με μεγάλη χαρά και σήμερα, όπως για πολλοστή φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες, συγχαίρω τη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και τους άνδρες και γυναίκες των Υπηρεσιών Ασφαλείας για τα πολλαπλά κτυπήματα, που έχουμε καταφέρει, στην προσπάθειά μας να εξαρθρώσουμε το βαρύ ποινικό έγκλημα και την τρομοκρατία.

Σήμερα άλλωστε, με την επιτυχή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας ενισχύονται οι ενδείξεις για τη συνεργασία τρομοκρατών και ποινικών εγκληματιών, εφόσον αποδεικνύονται πλέον ταυτόσημοι και αλληλοκαλυπτόμενοι ρόλοι μεταξύ αυτών.

Θα συνεχίσουμε με την ίδια μεθοδικότητα, εργατικότητα και αυταπάρνηση τον αγώνα μας ενάντια σε κάθε μορφής παραβατικότητα. Αποτελεί κοινωνική απαίτηση και εθνική ανάγκη η Αστυνομία να παρέχει προστασία και ασφαλές περιβάλλον στον πολίτη, διασφαλίζοντας την κοινωνική ειρήνη και σταθερότητα, κάτι που αποτελεί ευρωπαϊκό ζητούμενο, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα σε Γαλλία και Βέλγιο“.