Σάββατο , 24 Οκτωβρίου 2020

Αποκλείει την αλλαγή του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση

Να αλλάξει στο αμέσως επόμενο διάστημα ο εκλογικός νόμος, όπως ζητούν κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απέκλεισε ουσιαστικά ο Νίκος Βούτσης με δήλωσή του στο real.gr. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την ομαλή πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, συνάδουν με την ιδέα ενός εκλογικού αιφνιδιασμού.

«Ο εκλογικός νόμος δεν προσφέρεται για τακτικισμούς» προειδοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης με δήλωσή του στο real.gr. «Ο εκλογικός νόμος θα άλλαζε στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, με την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στις εξαγγελίες του, θα καθιερώσει την απλή αναλογική συνταγματικά, ως πάγιο εκλογικό σύστημα. Διαφορετικά δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αλλάξει», είπε ο υπουργός Εσωτερικών που βρισκόμενος στο στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού, αντανακλά απόλυτα τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Γιατί θέλουν αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Υπενθυμίζεται πως αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο έχει ζητήσει εμφατικά η Φώφη Γεννηματά. Είναι σαφές πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης απεύχονται τις εκλογές και θέλουν το σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος από την παρούσα Βουλή. Αν όμως προκηρυχθούν αυτές, θα ήθελαν να αποφύγουν την εκ νέου πόλωση του πολιτικού σκηνικού που αναπόφευκτα δημιουργεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και από την οποία είναι πολύ πιθανό πως ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει παντοδύναμος.