Τετάρτη , 21 Οκτωβρίου 2020

Από τον ιδρυτή Κων. Καραμανλή στον νέο πρόεδρο: 41 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ

Μετά την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών ο Κων. Καραμανλής ιδρύει τη ΝΔ, ως διάδοχο σχήμα της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (ΕΡΕ) που ο ίδιος είχε ιδρύσει τη δεκαετία του ’50 και κερδίζει τις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές στις 17 Νοεμβρίου του 1974 με ποσοστό 54,37%.

Υπό την ηγεσία του Κων. Καραμανλή η ΝΔ κερδίζει και τις εκλογές στις 20 Νοεμβρίου 1977 με ποσοστό του 54%, αλλά τον Μάρτιο του 1980 ο ιδρυτής του κόμματος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να διαδεχθεί τον Κων. Τσάτσο.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, γεννήθηκε το 1907 στην Πρώτη, Σερρών κι ενώ η Μακεδονία δεν είχε ακόμα απελευθερωθεί από τους Τούρκους.

Αυτό, έγινε 6 χρόνια μετά την γέννησή του. Ο Καραμανλής, είχε πατέρα δάσκαλο ο οποίος ήταν και πολεμιστής στον Μακεδονικό Αγώνα. Ο Γεώργιος Καραμανλής. Μητέρα του η Φωτεινή Δολόγλου και εκτός από τον Κωνσταντίνο έκαναν και άλλα 6 παιδιά. Ο Κωνσταντίνος ήταν ο μεγαλύτερος και δεύτερη ήταν η Όλγα και μετά ο Αλέκος, η Αθηνά, η Αντιγόνη, ο Γραμμένος και ο Αχιλλέας.

Το Γυμνάσιο το τελείωσε στις Σέρρες. Τότε εμφανίστηκε στην ζωή του ο βουλευτής Σερρών Αθανάσιος Αργυρός. Ανέλαβε την επιμόρφωση του νεαρού Κωνσταντίνου στην Αθήνα. Μπήκε οικότροφος στο Αθηναϊκό Λύκειο Μεγαρέως (στο Παγκράτι) για να γίνει δικηγόρος.

Πήρε το πτυχίο του το 1929 και πήγε φαντάρος.

Μετά άρχισε να ασκεί την δικηγορία. Το 1932 αποφάσισε ότι πρέπει να πολιτευτεί. Κατέβηκε υποψήφιος με το Λαϊκό Κόμμα και βγήκε βουλευτής Σερρών, το 1935. Ήταν μόλις 28 ετών. Ξαναβγήκε το 1936 και αργότερα δημοσιεύματα της εφημερίδας Ελευθερία ανέφεραν ότι παραπλάνησε τον ευεργέτη του Α. Αργυρό, του πήρε τους ψηφοφόρους και κέρδισε την έδρα. Την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά, ο Καραμανλής φεύγει για την Αυστρία και την Γερμανία γιατί έχει σοβαρό πρόβλημα βαρυκοϊας.

Ξεσπάει ο πόλεμος αλλά δεν τον στέλνουν στο μέτωπο γιατί το πρόβλημα με τα αυτιά του είναι πολύ σοβαρό.

Στην κατοχή μαζί με άλλους επιστήμονες και μορφές της εποχής σκέφτονται το αύριο της Ελλάδας και κάνουν σχέδια.

Το 1946 γίνονται εκλογές. Εκλέγεται βουλευτής. Φεύγει ξανά για το εξωτερικό, αυτή την φορά στις ΗΠΑ για να προσπαθήσει να πολεμήσει την βαρυκοϊα του.

Ο πρώτος υπουργικός θώκος έρχεται το 1946 όταν γίνεται υπουργός Εργασίας. Μετά γίνεται Μεταφορών και Κοινωνικής Πρόνοιας, στις Κυβερνήσεις διαδοχικά των Τσαλδάρη και Μάξιμου.

Τον Ιούλιο του 1951 παντρεύεται την Αμαλία Κανελλοπούλου (μετέπειτα Μεγαπάνου), ανιψιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Ο Καραμανλής έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός στα μέσα του 1955 αμέσως μετά τον θάνατο του Παπάγου.

Στις εκλογές του 1956 επανίδρυσε το κόμμα του Συναγερμού με το νέο όνομα Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις (Ε.Ρ.Ε.).

Το 1959 υπέγραψε τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου με τις οποίες τερματίστηκε η βρετανική κυριαρχία επί της Κύπρου και ιδρύθηκε ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος με εγγυήτριες δυνάμεις την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μ. Βρετανία. Αυτή του η απόφαση έγινε αντικείμενο δριμείας κριτικής.

To 1962 και ενω είναι πρωθυπουργός γίνεται το πρώτο βήμα για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Την 1η Νοεμβρίου 1962 η Ελλάδα γίνεται το πρώτο συνδεδεμένο μέλος με την ΕΟΚ.

Μια από τις πιο γνωστές αντιπαραθέσεις του ήταν αυτή με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Τον κατηγόρησε ότι οι μόνοι που προόδευαν οικονομία ήταν τα ανώτατα και ανώτερα οικονομικά στρώματα της χώρας.
Τότε του είπε το περίφημο «Όταν οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν».

Μια ταραχώδης περίοδος ξεκίνησε από το 1963. Τον Μάιο η χώρα ήταν σε αναταραχή, μετά τη δολοφονία του Γρηγορίου Λαμπράκη από παρακρατικούς, μετά από εκδήλωση για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη. Το Νοέμβριο, η Ε.Ρ.Ε. υπό την ηγεσία του έχασε τις εκλογές από την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο Καραμανλής έφυγε στο εξωτερικό.

Τότε λεγόταν ότι ο Καραμανλής χρησιμοποίησε κατά την αναχώρησή του από τη χώρα το ψευδώνυμο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Στις 24 Ιουλίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανήλθε θριαμβευτικά στην Ελλάδα, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας υπό το βάρος του πραξικοπήματος στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο.

Ο Καραμανλής επέστρεψε στην Αθήνα με το αεριωθούμενο αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας, το οποίο έθεσε στη διάθεσή του ο γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν, στενός προσωπικός του φίλος. Έγινε πρωθυπουργός με μεγάλη δημόσια υποστήριξη.

Νομιμοποίησε το Κ.Κ.Ε., αλλά δεν κατάργησε αμέσως τη λογοκρισία και ήταν αρχικά επιεικής με τα μέλη του πραξικοπήματος του 1967 που διατηρούσαν ακόμα ισχυρές θέσεις στις Αρχές Ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.

Το 1974, ο Καραμανλής ίδρυσε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με το οποίο κέρδισε το 1974 και το 1977 τις εθνικές εκλογές και υπηρέτησε ως πρωθυπουργός μέχρι το 1980.

Το 1980 παραιτήθηκε μετά από την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Ο πραγματικός όμως λόγος της παραίτησής του ήταν η διαφαινόμενη ήττα στις εκλογές, λόγω της ανόδου του Ανδρέα Παπανδρέου. Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Γεώργιος Ράλλης.

Το ελληνικό κοινοβούλιο εξέλεξε τον Καραμανλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα μέσα του 1980, θέση την οποία υπηρέτησε έως το 1985. Παραιτήθηκε πρόωρα, λίγους μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι το κόμμα του δε θα υποστήριζε την επανεκλογή του, αλλά θα πρότεινε τον Χρήστο Σαρτζετάκη για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Καραμανλής τότε επέκρινε τη στάση αυτή του Παπανδρέου, αλλά η κυβέρνηση απαγόρευσε τη μετάδοση της δήλωσής του από την κρατική τηλεόραση.

Στην ιστορία έχει μείνει η συγκίνησή του όταν ήταν στο αποκορύφωμά της η αντιπαράθεσή μας με τα Σκόπια για την υπόθεση της Μακεδονίας.

Το 1989 και εν μέσω της πολιτικής κρίσης που περνούσε η χώρα είπε την περίφημη φράση: “η χώρα μετεβλήθη σε ένα απέραντο φρενοκομείο”. Το 1990 επανεκλέχθηκε Πρόεδρος από την κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και υπηρέτησε μέχρι το 1995, όταν τον διαδέχθηκε στην Προεδρία ο Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Καραμανλής αποσύρθηκε από την πολιτική το 1995, σε ηλικία 88 ετών, έχοντας κερδίσει 5 κοινοβουλευτικές εκλογές και έχοντας διατελέσει 8 έτη υπουργός, 14 έτη πρωθυπουργός, 10 έτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και συνολικά περισσότερο από 60 έτη στην ενεργό πολιτική.

Πέθανε στις 23 Απριλίου του 1998.

Μεϊμαράκης για την επέτειο της ΝΔ: Η παράταξη δεν λαϊκίζει, δεν αοριστολογεί, δεν υπόσχεται τα ανέφικτα

«Η Νέα Δημοκρατία δεν λαϊκίζει, δεν αοριστολογεί, δεν υπόσχεται τα ανέφικτα, αλλά και δεν χαρίζει την κοινωνική ευαισθησία σε κανένα. Κοιτά σταθερά μπροστά και βάζει πάνω από όλα το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό καλό. Αποκηρύσσει το λαϊκισμό και τη δημαγωγία» αναφέρει σε δήλωσή του για τη συμπλήρωση 41 χρόνων από την ίδρυσή της, ο πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Συμπληρώνονται, στις 4 Οκτωβρίου, σαρανταένα χρόνια από την ίδρυσή της Νέας Δημοκρατίας. Τιμούμε τον ιδρυτή μας Κωνσταντίνο Καραμανλή, όλους τους Ηγέτες, τα στελέχη, τους αγωνιστές της Παράταξης. Τιμούμε τον κόσμο που έδωσε και δίνει υπόσταση, δύναμη και προοπτική στην Παράταξη» αναφέρει ο κ. Μεϊμαράκης και σημειώνει:
«Εδώ και σαρανταένα χρόνια, η Νέα Δημοκρατία, τόσο από τη θέση της κυβέρνησης, όσο και από τη θέση της αντιπολίτευσης, υπηρετεί με συνέπεια και υπευθυνότητα, μετριοπάθεια και σοβαρότητα, χωρίς λαϊκισμούς και δημαγωγίες, την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία υπήρξε πρωτοπόρος και αυθεντικός εκφραστής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Έβαλε, με πρωταγωνιστή τον ιδρυτή της, την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και έδωσε κοινό όραμα σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Έδωσε οριστική λύση στο πολιτειακό ζήτημα και θέσπισε το πιο δημοκρατικό και πιο προοδευτικό Σύνταγμα που γνώρισε η χώρα στη σύγχρονη Ιστορία της. Απομάκρυνε το 1974 τους κινδύνους εθνικής κρίσης και πρωταγωνιστεί τώρα για να απομακρύνει την Ελλάδα από τους κινδύνους που έφερε η μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση.

Η Νέα Δημοκρατία συνδυάζει αρμονικά την παράδοση με την πρόοδο και ακούει τον παλμό κάθε νέας εποχής. Είναι δύναμη δημοκρατική και κοινωνική, παραδοσιακή και προοδευτική. Δύναμη πατριωτική και ταυτόχρονα ευρωπαϊκή. Δύναμη που εργάζεται για μία Ελλάδα ανοιχτή στο κόσμο. Μια Ελλάδα με δυναμική παρουσία στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Μια Ελλάδα που αναπτύσσεται, παράγει και προοδεύει».

Η ΝΔ, καταλήγει η δήλωση, «αποκρούει τα άκρα και τις ακρότητες. Απευθύνεται σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Είναι Παράταξη εθνικής ευθύνης και προσφοράς. Παράταξη που πιστεύει στην Ελλάδα και εμπιστεύεται τους Έλληνες».