Τετάρτη , 12 Αυγούστου 2020

Από το φιστίκι στο Aegina Fistiki Fest

Της Μαριάννας Κρασανάκη…

 

Η Αίγινα είναι ένα νησί που έγινε γνωστό όχι μόνο λόγω της μικρής του απόστασης από την Αθήνα, αλλά και λόγω του τοπικού προϊόντος της, το φιστίκι, γνωστό σε όλους μας  ως φιστίκι Αιγίνης. Πρόκειται πράγματι για ένα μοναδικό προϊόν, αφού ένας σπάνιος συνδυασμός ικανού αριθμού παραγόντων του δίνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το έχουν καταστήσει διάσημο. Με επίσημες έρευνες η καλύτερη ποιότητα φιστικιού παράγεται στην Αίγινα, γεγονός που πολλοί παραγωγοί και επιχειρηματίες εκμεταλλεύτηκαν με σκοπό να παράγουν κι άλλα προϊόντα από φιστίκι.

Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε και ο θεσμός Fistiki Fest στο νησί, ο οποίος πραγματοποιείται για 4 μέρες στα μέσα Σεπτέμβρη εδώ και 9 χρόνια. Μια τεράστια εμπορική έκθεση στήνεται κατά μήκος του λιμανιού, αποτελούμενη από 60 περίπου περίπτερα, προσφέροντας άφθονες ποσότητες φιστικιού, όπως και τα παράγωγά του, αλλά και μια ποικιλία γεωργικών τοπικών προϊόντων. Αντικείμενα φτιαγμένα από πηλό, μέλι, τυριά, δαντέλες από κοπανέλι, κοσμήματα και άλλα πολλά είναι απλωμένα και προσελκύουν Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η εμπορική δραστηριότητα που κάνει το φεστιβάλ τόσο ενδιαφέρον. Παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και γαστρονομικές βραδιές, είναι η φανερή απόδειξη πως το φιστίκι μπήκε επάξια στο κέντρο της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του νησιού.

Και εκεί που λέω ότι το καλοκαίρι τελειώνει, πως ήρθε η ώρα να κλειστώ στο καθημερινό μου πρόγραμμα, η γιορτή του φιστικιού στο νησί της Αίγινας έρχεται για να παρατείνει λίγο ακόμα τις διακοπές μου. Ήδη διάβασα και μελέτησα το φετινό πρόγραμμα. Σε όλο το νησί θα γίνουν εκδηλώσεις. Νομίζω πως το τετραήμερο του φεστιβάλ θα εξερευνήσω κάθε γωνιά της Αίγινας. Από το πρωί που θα ξυπνάω μέχρι και αργά το βράδυ θα μπορώ να επιλέξω τον τρόπο διασκέδασης μου καθώς και να δοκιμάσω οποιοδήποτε τοπικό προϊόν και φαγητό  βρω στους πάγκους. Η αλήθεια είναι ότι περιμένω πως και πως να γευτώ μια μια τις λιχουδιές που θα απλώνονται άφθονα στους πάγκους, να δω πως κάθε κάτοικος επεξεργάστηκε το φιστίκι για να δημιουργήσει όλα αυτά τα καλούδια. Ανυπομονώ τόσο όμως και για τα ταξίδια. Με έναν οδηγό η ένα GPS να κάνω το γύρο του νησιού, από Σουβάλα μέχρι Πέρδικα και Αγ. Μαρίνα.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι από μιας απλή ιδέα, δημιουργείται μια τεράστια γιορτή για μικρούς και μεγάλους, για Έλληνες και ξένους, για κάθε λογής ανθρώπους, που τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις διακοπές τους ακόμα και στα μέσα του Σεπτέμβρη. Αλήθεια ποιος δεν ανυπομονεί να πάρει το πλοίο και να πάει;