Σάββατο , 31 Οκτωβρίου 2020

Αυτές είναι οι προτεραιότητες του νέου Προέδρου της Βουλής

Νέος Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Νίκος Βούτσης με 181 θετικές ψήφους έναντι 113 «λευκών» και 3 «άκυρων».

Τον Νίκο Βούτση ψήφισαν οι 153 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (έλειπαν οι Πάνος Καμμένος και Νίκος Νικολόπουλος), οι 9 βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων και 18 βουλευτές από τα υπόλοιπα κόμματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά συνείδηση καθώς δεν υπήρξε «επίσημη γραμμή» από τις ηγεσίες των κομμάτων, του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών» ενώ του Ποταμιού «λευκό».

Ολες οι αλλαγές που θα φέρει ο νέος Πρόεδρος

Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Βούτσης ευχαρίστησε τους βουλευτές και απευθυνόμενος κυρίως προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας τους κάλεσε να δείξουν δημοκρατική αλληλεγγύη για την εκλογή όλων των υποψηφίων για τις θέσεις των αντιπροέδρων του κοινοβουλίου.

vv2

Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές του δηλώσεις και τον οδικό άξονα που θα ακολουθήσει ως Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε την ανάγκη διαλεύκανσης σκανδαλωδών υποθέσεων με την συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών, το άνοιγμα της Βουλής στην κοινωνία με την δημιουργία «κοινοβουλευτικών ΚΕΠ» στον χώρο που σήμερα στεγάζονται τα ανθοπωλεία επι της οδού Β. Σοφίας, την φορολόγηση των βουλευτικών εισοδημάτων και την περαιτέρω περικοπή των απολαβών τους.

Βούτσης κατά Ζωής

Επιπροσθέτως, δεν έχασε την ευκαιρία να αφήσει δηλητηριώδη καρφιά κατά της απερχόμενης προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου κατηγορώντας την ότι λειτούργησε ως «καναλάρχης» και επιχείρησε να μετατρέψει την Βουλή σε «ΜΚΟ».

«Η Βουλή με πολυσχιδείς δραστηριότητες και θεματικές δεν μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι υποκαθιστά φορείς και δράσεις πολιτιστικέ, μιντιακές και άλλε. Δεν είμαστε καναλάρχες, ΜΚΟ , ινστιτούτα ή δομές κοινωνικής δικτύωσης» είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «Η νομοθέτηση θα ακολουθεί πιστά τον Κανονισμό μέσα από συναινετική εφαρμογή των διαδικασιών χωρίς τυπολατρίες».

vv1

Στο τέλος δε επισήμανε με νόημα ότι οι διαρκείς αναφορές της κυρίας Κωνσταντοπούλου περι «κατάλυσης της Δημοκρατίας» προσβάλουν «την ιστορική μας μνήμη. Πρόκειται γι ανιστόρητες και εσφαλμένες κρίσεις που διαθλούν το παρόν και το μέλλον μέσα από παραμορφωτικούς καθρέπτες».

Αναφορικά με τους σταθμούς του οδικού του άξονα είπε πως:

– Να ενισχυθεί η ουσιαστική διαμεσολάβηση κοινοβουλευτικού Σώματος με κοινωνικό Σώμα.

– Να εργαζόμαστε με συνείδηση της ευθύνης αποκλείοντας τις σκοτεινές διαδρομές διαφθοράς διαπλοκής και επιλεκτικής νομοθέτησης για ενίσχυση οικονομικών συμφερόντων.

– Η επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας πόθεν έσχες ΔΕΚΟ και Διάσκεψη Προέδρων έχουν θωρακιστεί για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα διαφθοράς όπως εξεταστικές που θα αποφασίσει εκ νέου ή για πρώτη φορά η νέα Βουλή .

– Να οριστούν διοικήσεις Ανεξάρτητων Αρχών με ευρύτατες συναινέσεις

– Ουσιαστική έρευνα σε υποθέσεις που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα

– Αποκλεισμός εταιριών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα από διαγωνισμούς του δημοσίου

– Πολλαπλασιασμός διαβουλεύσεων με κοινωνικούς φορείς

– Διεξαγωγή και διοργάνωση συνεδρίων από Ιδρυμα της Βουλής για θέματα όπως μεταναστευτικό – προσφυγικό κ.α.

– Ευκαιρίες εργασίας στην Βουλή σε νέους επιστήμονες

– Να ανοίξουν οι πόρτες και να δοθούν ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες.

– Εξορθολογισμός λειτουργίας Καναλιού της Βουλής

– Άρση ιδιότυπων σχέσεων υπαλλήλων του κοινοβουλίου και κατάργηση ειδικών διατάξεων Κανονισμού της Βουλής που προωθούν πελατειακές σχέσεις \

– Ειδική υπηρεσία της Βουλής για την επαφή με τους πολίτες. Δημιουργία «κοινοβουλευτικού Κέντρου Εξυπηρέτησης και Ενημέρωσης Πολιτών» που θα στεγάζεται στον χώρο που βρίσκονται σήμερα τα ανθοπωλεία επι της Β. Σοφίας

– Ισονομία μεταξύ των υπαλλήλων με καθιέρωση αξιολόγησης που θα καθορίζει και το ύψος των μισθών

– Σύγχρονη διοικητική μεταρρύθμιση στις υπηρεσίες της Βουλής. Διαρκείς αξιολόγηση δομών και αρμοδιοτήτων και στοχοθεσίας.

– Τέλος στην «ενοικίαση» εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

– Οικονομικά Βουλευτών: «Θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε συλλογικά στον τρέχοντα προϋπολογισμό της Βουλής μέτρα που η κυβέρνηση έχει ήδη εισηγηθεί για την εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος που απολαμβάνουν οι βουλευτές με αυτό των πολιτών και μείωση βασικού μισθού»

Εκλογή Αντιπροέδρων
Αμέσως μετά την τελετή παράδοσης- παραλαβής η Βουλή συνεδρίασε και πάλι για την εκλογή των Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τρείς πρώτες θέσεις προτείνει τους Τάσο Κουράκη, Γιώργο Βαρεμένο και Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η ΝΔ τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη, η Χρυσή Αυγή τον κ. Γιάννη Αϊβατίδη, το ΠΑΣΟΚ τον κ. Δημήτρη Κρεμμαστινό και το ΚΚΕ τον κ. Γιώργο Λαμπρούλη.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Ν. Βούτση