Πέμπτη , 22 Οκτωβρίου 2020

Βίαια επεισόδια στη Γαλλία μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας για τον νεκρό διαδηλωτή (φωτό και βίντεο)

Η υπόθεση Ρεμί Φρες, του 21χρονου διαδηλωτή που είχε σκοτωθεί εξαιτίας, όπως όλα δείχνουν, χειροβομβίδας που εξερράγη στην πλάτη του, δεν παύει να προκαλεί ένταση στη Γαλλία. Επεισόδια και λεηλασίες ακολούθησαν πορεία στην Τουλούζη για τον θάνατο του νεαρού διαδηλωτή, ενώ τουλάχιστον πέντε άτομα τραυματίστηκαν σε ανάλογη συγκέντρωση στη Νάντη. Για «εσκεμμένη βία» μιλά η κυβέρνηση, καλώντας σε ηρεμία.

23678D6B00000578-0-image-3_1416689202812

 

manifestation-nantes-francesoir_2

Το απόγευμα του Σαββάτου, μία εβδομάδα μετά το θάνατο του Φρες στη νότια Γαλλία, πορείες και συγκεντρώσεις διοργάνωθηκαν σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν καταδίκαζαν την αστυνομική βία.

236793a400000578-0-image-2_1416689195955

 

remi-708

Στη Νάντη, η συγκέντρωση κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, στις οποίες τουλάχιστον πέντε άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη Le Monde. Πρόκειται, σύμφωνα με τις αναφορές, για τρεις διαδηλωτές και δύο αστυνομικούς.

3_0

 

manifestations-a-nantes-en-hommage-a-remi-fraisse-le-22-novembre-2014_5156751

Οι σκηνές μάχης εκτυλίχθηκαν στην κεντρική οδό της πόλης, όπου εκατοντάδες άτομα, κυρίως νεαροί, πετούσαν πέτρες και μπουκάλια σε μία αστυνομία που έριχνε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

b3dgde2icaalhvr b3dhyofieaa8nsk

Ένταση επικράτησε και στην Τουλούζη. Η αρχικά ειρηνική συγκέντρωση, τις πρώτες ώρες του απογεύματος, εξελίχθηκε σε συγκρούσεις με τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με σκηνές πυρπόλησης κάδων και πετροπόλεμο.

b3duhj1imaao7ow

Για «εσκεμμένη βία» μιλά ο πρωθυπουργός Βαλς

Ενώ η ένταση δεν είχε ακόμη καταλαγιάσει εντελώς τις βραδινές ώρες, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς καταδίκασε «σθεναρά», όπως τόνισε, τα επεισόδια, μιλώντας για «εσκεμμένη βία».

«Τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές προσβάλλουν τη μνήμη του Ρεμί Φρες» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζενέβ, κάλεσε από την πλευρά του να «επικρατήσει ηρεμία».

Τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής, σε μικρή πόλη του διαμερίσματος της Ταρν στη νότια Γαλλία, η χωροφυλακή είχε ανακαλύψει τη σορό του Φρες όταν κόπασε η μάχη με τους διαδηλωτές που αντιδρούσαν στην κατασκευή φράγματος στο Σιβέν.

Ο 21χρονος είχε βρεθεί με τραύμα στην πλάτη του και η οικογένεια κατήγγειλε ότι σκοτώθηκε όταν εξερράγη πάνω του χειροβομβίδα της χωροφυλακής. Οι πρώτες έρευνες της εισαγγελίας μίλησαν για ίχνη ΤΝΤ στα ρούχα του, δείχνοντας ανοικτά την χωροφυλακή και ενισχύοντας έτσι τις καταγγελίες της οικογένειας.