Δευτέρα , 26 Οκτωβρίου 2020

Δικαστική απόφαση δικαιώνει τα παιδιά και τη σύζυγο Δασκαλαντωνάκη

Yπήρξε μια πολύκροτη υπόθεση οικογενειακής διαφοράς. Μια ιστορία που συγκλόνισε την επιχειρηματική -και όχι μόνο- κοινότητα της χώρας και αφορούσε έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα εμφύλιο. Οταν στις αρχές της δεκαετίας τα αδέλφια Γιάννης και Τίνα ∆ασκαλαντωνάκη με τη μητέρα τους Πόπη στράφηκαν κατά του πατριάρχη της επιχειρηματικής δυναστείας Νίκου και της μεγαλύτερης αδελφής τους και συζύγου του τέως υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη, Μάρι, το τσεκούρι του πολέμου είχε πλέον ξεθαφτεί.

Να όμως που οι σημερινές δικαστικές εξελίξεις βάζουν τέλος σε μια κόντρα ετών, μετά και την έκδοση της απόφασης με αριθμό 107/14.11.2014 του Εφετείου Χανίων. Μια απόφαση που, όπως σε κάθε κρητική ιστορία, αποτελεί τελικά τον άτυπο μίτο της Αριάδνης, ώστε να βρεθεί λύση σε έναν λαβύρινθο από μετοχές σε 31 εταιρείες, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Στιγμιότυπο 2014-11-23, 18.45.36

Με την απόφασή του, λοιπόν, το Εφετείο Χανίων έκρινε τελεσίδικα ότι ο Γιάννης, η Τίνα ∆ασκαλαντωνάκη και η μητέρα τους Πόπη ήταν πάντα και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των μετοχών που τους αναλογούν στον όμιλο ∆ασκαλαντωνάκη, ο οποίος είναι πασίγνωστος στη χώρα μας και στο εξωτερικό από τη συνεργασία του με τον γερμανικό κολοσσό TUI.

Το Εφετείο -μεταξύ των πολλών παραδοχών του- έκρινε ότι ο Γιάννης ∆ασκαλαντωνάκης, επιχειρηματίας, από πολύ μικρή ηλικία, επένδυσε μεγάλα ποσά κερδών από το Χρηματιστήριο στον όμιλο και μαζί με την αδελφή του Τίνα εγγυήθηκαν προσωπικά στις τράπεζες, οι οποίες τους εμπιστεύτηκαν και τους χορήγησαν δάνεια εκατομμυρίων, για να μπορέσει ο όμιλος να προχωρήσει και να γιγαντωθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, το Εφετείο δέχτηκε ότι όλοι γνώριζαν ότι τα παιδιά και η πρώην σύζυγος ήταν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των μετοχών των εταιρειών και όχι εικονικοί ή εντολοδόχοι του πατέρα.

Σημαντικό ήταν ότι έχουν δοθεί μεγάλα δάνεια στις εταιρείες του ομίλου, με προσωπική εγγύηση των παιδιών, τα οποία οι δανειοδότριες τράπεζες θεωρούσαν πραγματικούς μετόχους καθώς και ότι όλα τα παιδιά του Νίκου ∆ασκαλαντωνάκη έχουν δηλώσει -εδώ και χρόνια- σε διάφορους δημόσιους φορείς ότι είναι μέτοχοι των εταιρειών του ομίλου.

Μια διαμάχη που κόστισε ηθικά

Κάπως έτσι μπαίνει τέλος σε μια κρητική βεντέτα η οποία φυσικά δεν ξέφυγε από τα στενά δικαστικά όρια, όμως κόστισε πολύ σε μια οικογένεια που κάποτε υπήρξε συμπαγής. Είναι μια ιστορία που πηγάζει ίσως από τον θυμό, την έριδα που φέρνει ο πλούτος, αλλά και τα χρέη και την οικονομική κρίση που έπληξαν για μεγάλο διάστημα την πάλαι ποτέ ισχυρή τουριστική αυτοκρατορία. Στην πορεία της ζωής, ο πατέρας Νίκος ∆ασκαλαντωνάκης, η σύζυγός του Πόπη και τα τρία παιδιά τους έχουν διασκορπιστεί. Ο Γιάννης ∆ασκαλαντωνάκης είναι παντρεμένος με τη Μερίνη, κόρη του εφοπλιστή Θεόδωρου Βενιάμη, και αντίστοιχα η μικρότερη κόρη Τίνα με τον businessman της ένδυσης Πάνο Βογιατζή. Οι δυο τους μαζί με τη μητέρα τους Πόπη θεώρησαν ότι ο ιδρυτής του γκρουπ και πατέρας τους μεροληπτεί υπέρ της μεγαλύτερης αδελφής τους Μάρι, συζύγου του γνωστού πολιτικού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη. Με κρητικό πείσμα, ο Νίκος ∆ασκαλαντωνάκης έθεσε και τα τρία μέλη εκτός ∆.Σ. θεωρώντας τους εικονικούς μετόχους. Η Πόπη ∆ασκαλαντωνάκη στα τέλη του 2008 κλήθηκε από τον τέως σύζυγό της να αποδώσει το 20% των μετοχών της στις διάφορες εταιρείες με το πρόσχημα ότι υπήρχε διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο παιδιών τους Γιάννη και Μάρι, αλλά και υπό την πίεση για επιτακτική ανάγκη αναδιαπραγμάτευσης των τραπεζικών δανείων. Η άρνησή της έφερε καταιγίδα στις σχέσεις της οικογένειας, η οποία συχνά περνούσε από διακυμάνσεις λόγω διαφωνιών. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια.

Ο Νίκος ∆ασκαλαντωνάκης δήλωσε στην αρμόδια νομαρχία πως διέθετε το 100% των μετοχών, κάτι που σύμφωνα με τη σύζυγό του ήταν ψέμα. Αλλαξε τη μορφή του ∆.Σ. και μείωσε τα ποσοστά από 20% σε 16% ενώ αύξησε τα δικά του και της Μάρι. Αυτή η κατάσταση οδήγησε την Πόπη στο νοσοκομείο με καρδιακό επεισόδιο. Είχε πετύχει την έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος της συζύγου και των δύο παιδιών του όπου τους χαρακτήριζε εικονικούς μετόχους για να εμφανίζεται ο ίδιος ως μοναδικός μέτοχος. Η Τίνα ∆ασκαλαντωνάκη, σε παλιότερες δηλώσεις της όταν είχε ρωτηθεί για τις σχέσεις της με τον πατέρα της, είχε απαντήσει: «Ποιες μπορεί να είναι οι σχέσεις μου όταν διασταυρώνομαι με τον πατέρα μου στο πεζοδρόμιο και δεν με χαιρετά, ο δε μπράβος του με σπρώχνει; ∆εν ήθελα να φτάσω στα 37 μου για να μάθω πως ο πατέρας μου θα ήταν ο δήμιός μου. Αν το ήξερα νωρίτερα, θα είχα φροντίσει να είχα πάρει άλλη πορεία στη ζωή μου, θα τον είχα εμποδίσει να με διαλύσει».

Η νομική άποψη
Οπως δηλώνει ο Μιχάλης ∆ημητρακόπουλος ως πληρεξούσιος δικηγόρος των Γιάννη, Τίνας και Πόπης ∆ασκαλαντωνάκη, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση, «η απόφαση του Εφετείου Χανίων ελπίζω πως θα αποτελέσει το έναυσμα για να συμφιλιω- θεί και πάλι η οικογένεια και να αγκαλιάσει ο Νίκος ∆ασκαλα- ντωνάκης τα παιδιά του Γιάννη και Τίνα, γιατί το αίμα νερό δε γίνεται! Οσοι σπέρνουν τη διχόνοια στις οικογένειες είναι κακοί σύμβουλοι». Η νομική ομάδα που υποστήριξε την υπόθεση αποτελούνταν εκτός από τους δικηγόρους Αλέξανδρο Σπυρίδωνος, Βαγγέλη Χατζή και τον Ρεθυμνιώτη δικηγόρο Νίκο Μαραγκουδάκη.

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Μαρκόπουλος
(από το Πρώτο Θέμα)