Δευτέρα , 26 Οκτωβρίου 2020

Διοικητής Ασφάλειας Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά: Το καρτέλ δεν μετέφερε μόνο ναρκωτικά…

Δύο συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί με μόνη την κατάθεση του μάρτυρα, λιμενικού Γ. Κατσούλη, για την υπόθεση της πολυεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που έφερε στην Ελλάδα τους δύο τόνους ηρωίνης με το πλοίο «Noor One» μέσω του Σουέζ, ποσότητα που μετέφεραν σε διαφορετικούς χρόνους σε δύο αποθήκες στο Κορωπί και στη βίλα του εφοπλιστή.

Οπως προέκυψε από την κατάθεση του λιμενικού, το παζλ άρχισε να ολοκληρώνεται, όταν ενσωματώθηκαν στη δικογραφία και στις έρευνες στοιχεία από άλλες δικογραφίες (λαθραία πετρέλαια, ξέπλυμα χρήματος, στημένοι αγώνες), όπως οι συνομιλίες που καταγράφηκαν (από την ΕΥΠ) και οι κλήσεις.
«Εύκολες» εταιρείες – «επικίνδυνες σχέσεις»

Ολόκληρο κεφάλαιο στην υπόθεση, που ενδέχεται να αποκαλύψει και νέα στοιχεία, αφορά τη διασύνδεση των πολλών εταιρειών που λειτουργούν στο Ντουμπάι, στα Εμιράτα και στην Ελλάδα, τα πρόσωπα που τις απαρτίζουν, τις μεταξύ τους σχέσεις και βέβαια τους κύριους χρηματοδότες, που στην προκειμένη περίπτωση, πέρα από τα χρήματα που αφορούσαν τη ναύλωση και το ταξίδι του «Noor One», θα αγόραζαν και το επίμαχο φορτίο του θανάτου.

Οπως είπε ο μάρτυρας, οι εισαγγελικές εντολές είναι να συνεχιστεί η έρευνα και ο συσχετισμός υποθέσεων. Αυτή ακριβώς η συνέχεια είναι άλλωστε που οδήγησε τελικά, έναν χρόνο μετά την κατάσχεση του φορτίου, στην ενοχοποίηση του συνόλου των 32 κατηγορουμένων.

Σημαντική ήταν η επισήμανση και η απορία της εισαγγελέως κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας κατάθεσης του αντιπλοιάρχου, τη στιγμή που εκείνος περιέγραφε το πώς έγινε ο έλεγχος στο πλοίο (μετά τις πληροφορίες), που ήταν αραγμένο στην Ελευσίνα και στο μεταξύ 2,1 τόνοι ηρωίνης μεταφέρθηκαν σε… δόσεις στα τρία διαφορετικά μέρη.

«Δρούσαν ανενόχλητοι επί μέρες. Ο,τι θέλει κάνει ο καθένας δηλαδή! Αν δεν υπάρχουν πληροφορίες, παρόμοιες μεταφορές μπορεί να γίνονται κάθε τόσο», σχολίασε η εισαγγελέας. Ο μάρτυρας απάντησε ότι το Λιμενικό κάνει συχνούς ελέγχους, αλλά το συγκεκριμένο καράβι με σημαία ευκαιρίας είχε δηλώσει ότι έφτασε χωρίς φορτίο, ότι είχε ανάγκη επισκευών, ενώ αγκυροβόλησε σε ένα μέρος απομονωμένο σχετικά, που δεν χρησιμοποιούνταν για πάνω από 4 χρόνια. Συμπλήρωσε -δε- ότι ελέγχους για ναρκωτικά συνήθως πραγματοποιούν σε καράβια που φτάνουν από χώρες της Λ. Αμερικής.