Σάββατο , 24 Οκτωβρίου 2020

Εισαγγελική έρευνα για το βίντεο του ξυλοδαρμού περιπτερά από τα ΜΑΤ

Την διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για το περιστατικό που έγινε το βράδυ της 17ης Νοέμβρη στα Εξάρχεια, μεταξύ αστυνομικών των ΜΑΤ και ιδιοκτήτη περιπτέρου, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος.

Ο κ. Ζαγοραίος, με αφορμή το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε με αστυνομικούς των ΜΑΤ να χτυπούν περιπτερά, ανέθεσε την διενέργεια έρευνας στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Σπύρο Παππά.

Από την πλευρά του, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τους περίπου 15 αστυνομικούς που εμφανίζονται στο ερασιτεχνικό βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Ξεχωριστή έρευνα για το επίμαχο βίντεο θα πραγματοποιήσει η διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι κλάπηκαν μπουκαλάκια με εμφιαλωμένο νερό από τα ψυγεία του περίπτερου. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι ο περιπτεράς αρνήθηκε να τους πουλήσει νερό.

Στο οπτικοακουστικό υλικό, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο πρωταγωνιστούν άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι κάνουν «έφοδο» σε περίπτερο, στην πάνω πλευρά της πλατείας και σημειώνεται συμπλοκή, κατά την οποία προκαλούνται φθορές στα ψυγεία με τα νερά και τα ράφια.

Επίσης, στο ντοκουμέντο διακρίνεται αστυνομικός να χτυπά με το κλομπ ένα νεαρό άτομο, το οποίο του φωνάζει: «Εδώ δουλεύω. Είμαι του περιπτέρου». Οταν αποχωρούν τα ΜΑΤ από το περίπτερο, ακούγεται ένας εργαζόμενος να φωνάζει: «Θα κλέψετε τα νερά με τη βία;», χωρίς να λάβει απάντηση από τους αστυνομικούς.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε σχετικά: «Το βίντεο έχει υποπέσει στην αντίληψή μου από την πρώτη στιγμή. Περίμενα να περάσει το τριήμερο των εορτασμών του Πολυτεχνείου, αλλά κανένας δεν θα μείνει ατιμώρητος. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμαυρώσει την εικόνα της Αστυνομίας».

Ο αντιπρόεδρος δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Στ. Μπαλάσκας τόνισε: «Κατάκοποι οι συνάδελφοι, έδωσαν το 20ευρο για τα νερά και τότε άρχισαν τα λάθη».

Ο κ. Μπαλάσκας εντόπισε τα λάθη, αφενός στον περιπτερά που δεν ήθελε να πουλήσει στους αστυνομικούς νερό, αφετέρου στους αστυνομικούς που δεν τον συνέλαβαν, αν και αυτό προβλέπει ο νόμος.

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε και για το άλλο περιστατικό, που σημειώθηκε την Τρίτη το βράδυ στα Εξάρχεια, όπου σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, αστυνομικοί ξυλοκόπησαν δημοσιογράφο διαδικτυακού μέσου.

Στο μεταξύ, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν τέσσερις αστυνομικοί στη Σαντορίνη γιατί έσκισαν τα πλαστά χαρτιά εννέα αλλοδαπών και τους διευκόλυναν να φύγουν στο εξωτερικό.