Σάββατο , 4 Ιουλίου 2020

ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ Ή ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ “ΑΜΝΩΝ”;

Γράφει ο Θόδωρος Μεχλιζόγλου…Ένας μήνας περίπου έμεινε μέχρι τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και κοιτώντας τους υποψηφίους των κομμάτων της Βουλής και ειδικά αυτών που ονομάζονται κόμματα εξουσίας, απορεί κανείς με τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν μια τόσο κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση.
Ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητές κι ότι άλλο προκαλεί «λάμψη» με μοναδικό στόχο την άγρα ψήφων ώστε να κερδίσουν τις εντυπώσεις το βράδυ των εκλογών.. Και μετά τι ;
Κάποιοι εξ αυτών θα βρεθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εκπροσωπήσουν τη Χώρα εκεί.
Όσο υποβαθμισμένος κι αν είναι ο ρόλος του Ευρωβουλευτή θα κληθούν να πάρουν θέση και επί σοβαρών θεμάτων και να ψηφίσουν γι αυτά.
Και όπως είναι απόλυτα φυσικό θα έχουν τον ρόλο της “γλάστρας” χωρίς γνώση και άποψη και θα ψηφίσουν ότι τους υπαγορεύσει το κόμμα στο οποίο ανήκουν ή και η ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία είναι ενταγμένο το κόμμα τους.
Βέβαια έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε κάποιους από από αυτούς και στα τηλεοπτικά πάνελ προεκλογικά και να ακούσουμε έστω τις γενικές τους απόψεις για την Ε.Ε.
Τι ας πούμε γνωρίζουν γι αυτήν ; Ποια είναι τα θεσμικά όργανά της και ποια όχι. Που παίρνονται ας πούμε οι πιο σημαντικές αποφάσεις ; Τι γνωρίζουν για την Ευρωπαϊκή επιτροπή, ποιος ηγείται αυτής και από ποιους αποτελείται ; Τι είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ; Τι είναι το εξωθεσμικό όργανο που ονομάζεται Εurogroup και ποιος ο ρόλος του ;
Είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία αυτών δεν γνωρίζουν τίποτα από όλα αυτά και πολύ δύσκολα θα βρεθούν σε πάνελ τηλεοπτικό, αλλά ακόμα κι αν βρεθούν σίγουρα δεν θα ερωτηθούν από τα παπαγαλάκια του συστήματος να τοποθετηθούν επί αυτών, αλλά θα κάνουν μια χαλαρή κουβεντούλα του τύπου πως “πήρατε αυτή την απόφαση”, “γιατί με αυτό το κόμμα” κι άλλες τέτοιες χαριτωμενιές για να τους δοθεί η ευκαιρία να εκθειάσουν και να ευχαριστήσουν και τους αρχηγούς των κομμάτων που τους επέλεξαν.
Το ζήτημα βέβαια είναι πως θα συμπεριφερθεί ο Έλληνας ψηφοφόρος φτάνοντας στην κάλπη. Η πρόσφατη ιστορία σε ανάλογες περιπτώσεις με κάνει πολύ απαισιόδοξο ως προς τα πρόσωπα που θα επιλέξει. Δυστυχώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι στη Χώρας δεν έχουν μάθει να ερευνούν και να ενημερώνονται για προγράμματα και προτάσεις και ειδικά στην περίπτωση των Ευρωεκλογών γι αυτό και την κρίσιμη ώρα ψηφίζουν όσους λανσάρει το σύστημα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φυσικά όσους γνωρίζουν μέσα από τα σήριαλ που προβάλλονται ή κάποιους που διέπρεψαν με τις επιδόσεις τους στον αθλητισμό κ.λ.π.
Κι εσύ κακόμοιρε Έλληνα, ταλαιπωρημένε από όσες αποφάσεις παίρνονται εκεί στις Βρυξέλλες που γνωρίζεις τη σημασία που έχει η επιλογή σου και περιμένεις να υπάρξει κάποια αλλαγή στο Γερμανικό ευρωέκτρωμα, δυστυχώς θα υποστείς για άλλη μια φορά την Ευρώπη των “αμνών”.

Θόδωρος Μεχλιζόγλου
Πολιτικός αναλυτής