Δευτέρα , 19 Οκτωβρίου 2020

Εφιαλτική η νύχτα στο “Norman Atlantic” – Φωτογραφίες και βίντεο από τη δραματική επιχείρηση διάσωσης

Ατους 345 έχει ανέλθει ο αριθμός των διασωθέντων, σε σύνολο 478 επιβαινόντων, από το πλοίο «Norman Atlantic», στο οποίο τα ξημερώματα της Κυριακής εκδηλώθηκε πυρκαγιά, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο.

ploio-708-8

 

ship5

Καμία επιβεβαίωση δεν υπάρχει ως τώρα για τη μαρτυρία διασωθέντα πως είδε τέσσερις νεκρούς πάνω στο σκάφος. Ένας Έλληνας έχασε τη ζωή του την Κυριακή, όταν εγκλωβίστηκε στη σκάλα διαφυγής του πλοίου. Ιατροί που επιβιβάστηκαν στο σκάφος δήλωσαν πως ανάμεσα στους επιβάτες δεν υπάρχουν τραυματίες.

ship1

Στην Κέρκυρα βρίσκονται επτά από τους διασωθέντες, έξι Έλληνες και ένας Ιταλός, που μεταφέρθηκαν στο νησί με ελληνικό ελικόπτερο τύπου Sikorsky. Τρία άτομα έχουν διακομιστεί προληπτικά στο νοσοκομείο του νησιού λόγω αναπνευστικών δυσκολιών, ενώ οι υπόλοιποι είναι καλά στην υγεία τους.

ship2

Στην επιχείρηση διάσωσης στην Αδριατική Θάλασσα, που γίνεται μόνο με εναέρια μέσα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, συμμετέχουν τρία ελληνικά ελικόπτερα και τρία ιταλικά, ενώ στην περιοχή μεταβαίνουν το ρυμουλκό σκάφος «Ιόνιον Πέλαγος» και η φρεγάτα «Ναβαρίνο».

ship3

Το σκάφος παραμένει ακυβέρνητο, μετά τις δυο αποτυχημένες απόπειρες ρυμούλκησής του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με βάση τον κατάλογο των καταγεγραμμένων επιβατών, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν πληροφορίες και για λαθρεπιβάτες στο σκάφος, η μοίρα των οποίων δεν είναι γνωστή.

ship6

Εν τω μεταξύ, έδεσε στο Μπάρι της Ιταλίας το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Spirit of Piraeus» με 49 διασωθέντες, μεταξύ των οποίων και 25 Έλληνες. Όπως δήλωσε Έλληνας πρόξενος στην πόλη ένας από τους συμπολίτες μας, οδηγός φορτηγού, είναι ελαφρά τραυματισμένος.

ship7

Δυο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται το μεσημέρι να μεταφέρουν στην Ελευσίνα έλληνες διασωθέντες από το Μπάρι και το Λέτσε της Ιταλίας.

ship8

Ως τώρα δεν υπάρχει ακριβής αριθμός ελλήνων διασωθέντων, καθώς οι ιταλικές Αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει συνολικά στοιχεία ταυτότητας, ωστόσο, με βάση τα όσα δήλωσε Έλληνας πρεσβευτής στην Ιταλία, πέραν των 27 που έφτασαν στο Μπάρι, 60 με 70 συμπολίτες μας βρίσκονται στο Λέτσε και περίπου 10 ακόμη έχουν μεταφερθεί στο Μπρίντιζι.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό έθεσαν στη διάθεση των συγγενών των επιβατών του Norman Atlantic δυο τηλεφωνικές γραμμές προκείμενου να λαμβάνουν πληροφορίες για τα οικεία τους πρόσωπα. Πρόκειται για τα τηλέφωνα 210-4191714 και 210-41913.