Τετάρτη , 21 Οκτωβρίου 2020

“Καίει” τον Καρατζαφέρη το πόρισμα των λογιστών της Βουλής – Στον εισαγγελέα για τις off shore και τα εμβάσματα

Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση, η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, άνοιξε ομόφωνα το δρόμο της παραπομπής του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ελεγχθεί για τουλάχιστον δύο βαριές ποινικές ευθύνες.

Οι ορκωτοί ελεγκτές, που έκαναν για πάνω από δέκα περίπου ημέρες «φύλλο και φτερό» τις περιουσιακές δηλώσεις που είχε καταθέσει διαχρονικά ο Γιώργος Καρατζαφέρης ως βουλευτής, φέρεται να επιβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν είχε κάνει ειλικρινείς δηλώσεις πόθεν έσχες.

Σύμφωνα με τον έλεγχο των ορκωτών ελεγκτών της Βουλής, φέρεται να προέκυψε ότι μόνο στις δηλώσεις των ετών 1992 και 1993 είχε συμπεριλάβει την αρχική εταιρεία με την επωνυμία «Catalina», που κατείχε εξ ημισείας με τον γιό του, αποφεύγοντας όμως να δηλώσει ότι επρόκειτο περί offshore. Τα επόμενα χρόνια όχι μόνο «εξαφάνισε» από τις δηλώσεις του αυτή την υπεράκτια εταιρεία, αλλά δεν δήλωσε ποτέ ούτε και την επόμενη φερόμενη ως διάδοχή της, με την ονομασία «Hommeric»

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις των ορκωτών ελεγκτών αλλά και των ανώτερων δικαστικών λειτουργών που μετέχουν στην Επιτροπή, ήταν ότι σαφώς φαίνεται να έχει παραβιαστούν οι σχετικοί νόμοι και ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα πρέπει να παραπεμθεί στον Εισαγγελέα Εφετών και το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να ελεχθεί για δύο αδικήματα: της ανειλικρινούς δήλωσης πόθεν έσχες και της παράνομης κατοχής υπεράκτιας εταιρείας. Κάτι που έγινε αποδεκτό ομόφωνα από όλα τα μέλη της Επιτροπής.

Από τη χθεσινή, πάντως, συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή φέρεται βουλευτής να κατέθεσε στοιχεία από τα οποία ενδεχομένως να προκύψει και τρίτη υπεράκτια εταιρεία που κατείχε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κάτι που αναμφίβολα θα εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη.

Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με το νόμο του 2003 απαγορευόταν η συμμετοχή βουλευτών σε offshore εταιρείας, ενώ το 2010 είχε αυστηροποιηθεί ο νόμος και συμπεριλήφθησαν και τα «παρένθετα πρόσωπα». Ο νόμος, σε περίπτωση πολιτικού προσώπου σε υπεράκτια εταιρεία, προβλέπει την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα, ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο από 10.000 έως 500.000 ευρώ.