Τρίτη , 20 Οκτωβρίου 2020

Και τρίτος Έλληνας νεκρός στο “Norman Atlantic”

Τη στιγμή που 106 διασωθέντες επέστρεφαν με πτήση της Aegean από το Πρίντιζι στο Ελευθέριος Βενιζέλος, επιβεβαιώθηκε και η ύπαρξη και τρίτου Ελληνα νεκρού από την τραγωδία του “Νorman Atlantic”, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τους συγγενείς του που μετέβησαν στην Ιταλία. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν ταυτοποιηθεί ως νεκροί ανεβαίνει πλέον στους τρεις.

Οι ιταλικές αρχές ενημέρωσαν αργά την Παρασκευή με σήμα τους την Αθήνα για την ταυτοποίηση του τρίτου νεκρού. Πρόκειται για τον Γεράσιμο Καζαντζίδη, ο οποίος προστέθηκε στο θλιβερό κατάλογο των θυμάτων από το ναυτικό δυστύχημα.

Νεκροί είναι επίσης ο Νίκος Παράσχης και οΚώστας Κουφόπουλος, ενώ παραμένει το θρίλερ με την τύχη του Γιώργου Δούλη, ο οποίος πλέον συγκαταλέγεται στον κατάλογο των αγνοουμένων και όχι στους νεκρούς όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Το Σάββατο, οι ιταλικές εισαγγελικές Αρχές εισήλθαν εκ νέου στο πλοίο. Αν εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία, θα μπορέσει να ανοίξει το γκαράζ και να εξακριβωθεί αν υπάρχουν μέσα σ’ αυτό νεκροί μετανάστες ή οδηγοί φορτηγών.

Υπάρχουν, όμως, ακόμη εστίες πυρκαγιάς και ο εισαγγελέας, Έττορε Καρντινάλι δήλωσε ότι «για να μπορέσει να ανοίξει το γκαράζ του Norman μπορεί να χρειασθούν ακόμη και αρκετές ημέρες».

Στο μεταξύ, το ιταλικό υπουργείο Μεταφορών ξεκίνησε έρευνα για την εξακρίβωση των ακριβών αιτιών της πυρκαγιάς, ενώ, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, αναμένεται να αφιχθεί το απόγευμα στο Μπρίντιζι και επιτροπή Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.

Την Παρασκευή, ο εισαγγελέας Έτορε Καρντινάλι δήλωσε ότι «μπορεί να υπάρχουν πτώματα στον χώρο στάθμευσης του σκάφους» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Καρντινάλι, προσθέτοντας ότι «ανακτήθηκε και κατασχέθηκε το μαύρο κουτί του πλοίου, και τώρα πρόκειται να προχωρήσει η προσεκτική επεξεργασία των στοιχείων» που περιέχει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας εξαπέλυσε σφοδρότατες κατηγορίες προς την Ελλάδα για το χάος με τις λίστες των επιβατών. Καθυστερήσεις στην ελληνική πλευρά καταλόγισε και ο ιταλός καπετάνιος του μοιραίου πλοίου.

Ωστόσο, o καπετάνιος, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, επέλεξε να ειδοποιήσει τις ιταλικές αρχές, ενώ με το ελληνικό λιμενικό επικοινώνησε τρεις ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Η απάντηση του Λιμενικού για το «Norman Atlantic»

Λίγες ώρες έπειτα από τις καταγγελίες του Ιταλού εισαγγελέα που επισκέφτηκε στο Μπρίντιζι το “Norman Atlantic”, το Λιμενικό Σώμα έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα με τα οποία απαντά στις κατηγορίες των Ιταλών.

Ειδικότερα, δόθηκε το λεπτομερές ιστορικό των αρχικών ενεργειών του Λιμενικού από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την πυρκαγιά μέχρι και τη χρονική στιγμή που κατέστη εφικτή η επικοινωνία για πρώτη φορά με τον πλοίαρχο του «Norman Atlantic».

Παράλληλα, στη δημοσιότητα δόθηκε και η αποσταλείσα αλληλογραφία μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος με το οποίο προωθήθηκαν έγκαιρα προς την Ιταλική πλευρά (MRCC/ROME) οι καταστάσεις επιβατών και πληρώματος, όπως αυτές παρελήφθησαν από το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο της εταιρείας (Designated Person Ashore/DPA) το οποίο είναι υπεύθυνο για τις διαδικασίες ασφαλούς διαχείρισης των λειτουργιών του πλοίου.

Η αλήθεια στο μαύρο κουτί

Ο Ιταλός εισαγγελικός λειτουργός αναμένεται να επιστρέψει το Σάββατο στο Norman Atlantic ενώ όπως είπε “ανακτήθηκε και κατασχέθηκε το μαύρο κουτί του πλοίου, και τώρα πρόκειται να προχωρήσει η προσεκτική επεξεργασία των στοιχείων” που περιέχει αυτό.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των αγνοουμένων, εκτίμησε πως “σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη είναι δέκα, πάντως σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνούν τους δεκαπέντε”.

Play Button
Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των συγγενών

Στην Ιταλία βρίσκονται οι συγγενείς των εννέα Ελλήνων αγνοουμένων του «Norman Atlantic».

Με τη βοήθεια εκπροσώπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, ήρθαν σε επαφή με τις νομαρχίες του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε, οι οποίες διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι Έλληνες τραυματίες στα νοσοκομεία της Απουλίας.

Αργότερα είναι πιθανό να επιτραπεί στους συγγενείς να προσεγγίσουν το «Norman Atlantic», το οποίο βρίσκεται στο Λιμάνι του Μπρίντιζι, χωρίς όμως να μπορέσουν να ανέβουν σε αυτό.

Ωστόσο η συγγενής αγνοούμενου του μοιραίου πλοίου, Ελένη Θεοδωρίδου, από το Μπάρι της Ιταλίας όπου έχει μεταβεί, κατήγγειλε στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ τη στάση του εκπροσώπου του ελληνικού προξενείου προς τους συγγενείς που μετέβησαν στην Ιταλία με δική τους πρωτοβουλία για να αναζητήσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία μιας οικογένειας Αλβανών που δήλωσαν στην εφημερίδα “Κοριέρε ντε λα Σέρα” ότι είδαν ανθρώπους να εγκλωβίζονται σε χώρου του πλοίου, την ώρα που μαίνονταν η πυρκαγιά και τελικά να πεθαίνουν από ασφυξία χωρίς να μπορεί να τους παρασχεθεί κάποια βοήθεια.