Σάββατο , 24 Οκτωβρίου 2020

Και όμως! Τα δικαστικά ντοκουμέντα διαψεύδουν τον ισχυρισμό Μητρόπουλου περί παραγραφής της φοροδιαφυγής

Τελείως διαφορετική εικόνα από εκείνη που επικαλείται στην ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος περί γνωμοδοτήσεων και δικαστικών αποφάσεων που κάνουν λόγο για παραγραφή του αδικήματος της φοροδιαφυγής, προκύπτει από τα επίσημα δικαστικά έγγραφα τα οποία αποκαλύπτει το ereportaz.

Με αφορμή το γεγονός ότι ο επίκουρος Οικονομικός Εισαγγελέας, κ. Ιωάννης Δραγάτσης, ζήτησε από την Βουλή την άρση της ασυλίας προκειμένου να ασκηθεί δίωξη για φοροδιαφυγή, ο κ. Μητρόπουλος απάντησε λέγοντας ότι σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αλλά και απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η υπόθεση είναι παραγραμμένη και το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί παράνομο.

Συγκεκριμένα στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητρόπουλος επικαλείται την υπ΄αριθ. 525/23-3-2015 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υποστηρίζοντας πως σε αυτή γίνεται λόγος για παραγραφή της υποθέσεώς του.

Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση όμως που βρίσκεται στην διάθεση του ereportaz λέει ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα στην σελίδα 2 και 3 η συγκεκριμένη γνωμοδότηση αναφέρει ότι «το δικαίωμα του Δημοσίου δεν υπέκυψε σε παραγραφή»!

Δείτε την γνωμοδότηση του ΝΣΚ

nsk mitropoulos4

nsk mitropoulos3nsk mitropoulos1

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την προδικαστική υπ αριθ 677/2015 απόφαση την οποία επίσης επικαλείται ο κ. Μητρόπουλος στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε. Στο σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης απορρίπτεται ο ισχυρισμός του επιχειρήματος της παραγραφής.

Δείτε το ντοκουμέντο

apofasi efeteiou mitropoulou 2

Βεβαία στη συνέχεια ο κ. Μητρόπουλος αναφέρεται και σε μια άλλη τελεσίδικη απόφαση, την 3752/2015, για την οποία λέει ότι το πρόστιμο που του επιβλήθηκε είναι «σχεδόν στο σύνολό του» παράνομο γιατί είχε φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων.

Η συγκεκριμένη απόφαση πάντως, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ουδέποτε εστάλη στις εισαγγελικές Αρχές οι οποίες ζητούν την δίωξη του κ. Μητρόπουλου αλλά ακόμη και εάν είχε σταλεί δεν θα άλλαζε κάτι στην ουσία της υπόθεσης καθώς οι εισαγγελείς εκτιμούν ότι το ποσό με το οποίο φορολογήθηκε ο κ. Μητρόπουλος κατά τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων είναι κατά πολύ μικρότερο.

Νωρίτερα σήμερα γνωστοποιήθηκε ότι ο επίκουρος Οικονομικός Εισαγγελέας, κ. Δραγάτσης, με αίτημά του ζήτησε την άρση ασυλίας του κ. Μητρόπουλου προκειμένου να του ασκηθεί δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος γεγονός που πυροδότησε την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πηγή: http://www.ereportaz.gr/ke-omos-ta-dikastika-ntokoumenta-diapsevdoun-ton-ischirismo-mitropoulou-peri-paragrafis-tis-forodiafigis/