Τετάρτη , 21 Οκτωβρίου 2020

«Κραυγή αγωνίας» των αστυνομικών για τα προβλήματα στην ΕΛ.ΑΣ.

Ελληνική Αστυνομία …
Το προβλήματα δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την περιοχή της Αχαΐας. Την ώρα που η μικροεγκληματικότητα κυρίως  χτυπά “κόκκινο” οι αστυνομικοί καλούνται να
αντιμετωπίσουν εκτός από την “μάχη” με το έγκλημα και τα προβλήματα των ελλείψεων.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Γιώργος Μπαλάσης μιλά στο achaianews.gr  για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ΕΛ.ΑΣ. και τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν  τονίζοντας πώς η κατάσταση είναι δραματική. Συγκεκριμένα ο κ. Μπαλάσης αναφέρει :

Η σημερινή κατάσταση στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αχαΐας χαρακτηρίζεται ως δραματική. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε βαθμό που πολλές υπηρεσίες ιδιαίτερα της επαρχίας να υπολειτουργούν, πεπαλαιωμένος εξοπλισμός και οχήματα, με εξαίρεση κάποια ελάχιστα που παραλάβαμε με το περσινό ΕΣΠΑ, απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις και εξουθενωμένο προσωπικό από τις συνεχείς μετακινήσεις για τη κάλυψη των αναγκών. Η όλη αυτή κατάσταση βέβαια οφείλεται  στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που ζούμε, αλλά και στην άποψη που υπάρχει στην πολιτεία ότι Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα.

Και ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες για την περιοχή μας στις τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις που γίνονται κάθε χρόνο , παρά τις προσπάθειες των συνδικαλιστών και τις πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση η ενίσχυση σε δύναμη που υπάρχει κάθε χρόνο είναι ελάχιστη. Το προσωπικό δεν επαρκεί και οι ανάγκες είναι αυξημένες. Την ίδια ώρα το τρίτο μνημόνιο δεν αφήνει ανεπηρέαστους τους αστυνομικούς. Οι δανειστές ζητούν «φραγή» στις πρόωρες συντάξεις και πολλοί υπό τον φόβο οδηγούνται προς τη συνταξιοδότηση.  Τα πράγματα δείχνουν  γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για την περιοχή μας αν ένα νέο “κύμα” συνταξιοδοτήσεων “χτυπήσει” την Α.Δ. Αχαΐας

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μιλά για τους χιλιάδες αστυνομικούς που επέλεξαν την πόρτα της εξόδου από το σώμα με τον φόβο των μεγάλων αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Ο κ. Μπαλάσης τονίζει: Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι σχετικοί πίνακες για την ενίσχυση της περιοχής μας σε αστυνομικό προσωπικό αναγράφουν μονοψήφιους αριθμούς οι οποίοι βέβαια είναι δυσανάλογοι με τις αυξανόμενες ανάγκες. Παράλληλα η Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας τα τελευταία χρόνια ¨αιμορράγησε¨ από συνταξιοδοτήσεις. Με την νέα πραγματικότητα και το νέο μνημόνιο που εμφανίστηκε μπροστά μας, εκατοντάδες συνάδελφοι που έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα της συνταξιοδότησης βρίσκονται σε πανικό φυγής. Εάν οι διαπραγματεύσεις που γίνονται απλά δείξουν νέες αλλαγές, θυμίσουμε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα θεσμοθετήθηκε το 2010 ελέω μνημονίου, αναμένεται η Διεύθυνση μας να αδειάσει. Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πώς παρ’ όλες τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην περιοχή της Αχαΐας σημειώνονται πολύ συχνά μεγάλες επιτυχίες. Ο κ. Μπαλάσης δεν παραλείπει να αναφερθεί στις επιτυχίες που έχουν έρθει όπως τονίζει μέσα από τον καθημερινό αγώνα των συναδέλφων του. Οι επιτυχίες που σημειώνονται συνεχεία αλλά και τον τελευταίο καιρό, και χρήζουν συγχαρητηρίων από εμάς και από την Αχαϊκή κοινωνία οφείλονται μόνο στην εργατικότητα, το φιλότιμό και την αυταπάρνηση του Έλληνα Αστυνομικού. Με τα ελάχιστα μέσα και την λειψανδρία που παρουσιάζεται, οι Αστυνομικοί εργάζονται με σθένος δεκάδες ώρες  πέραν του ωραρίου τους, αγόγγυστα με μόνο στόχο την ασφάλεια του τόπου μας  και του πολίτη.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί ζητούν για ακόμη μία φορά λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί τόσο από την ηγεσία τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Πρέπει να γίνει κατανοητό τόσο από την πολιτεία όσο και από την κοινωνία ότι το αγαθό της ασφάλειας είναι πρωταρχικό. Ο πολίτης θέλει τον Αστυνομικό δίπλα του, το περιπολικό στη γειτονιά του. Η πολιτεία πρέπει άμεσα να εξοπλίσει τις Υπηρεσίες τις Αστυνομίας με μέσα ώστε να μπορεί να ανταποκριθούν άμεσα σε κάθε κλήση. Παράλληλα η Ηγεσία πρέπει να ενισχύσει την περιοχή μας με προσωπικό διότι οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Η συνεχής και δια βίου εκπαίδευση είναι ένας τομέας που πάλι ελέω μνημονίου έχει παραμεληθεί. Από τους διοικούντες σε τοπικό επίπεδό αναμένουμε την απόλυτη εφαρμογή του εργασιακού νομικού πλαισίου, και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, ώστε ο Αστυνομικός να μπορεί να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο του αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας.

Σε ότι αφορά τώρα την πολυσυζητημένη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. το τοπικό σωματείο έχει προβεί στις δικές του ενέργειες και έχει καταθέσει της δικές του προτάσεις. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο achaianews.gr ο κ. Μπαλάσης: Το υπάρχον οργανόγραμμα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, με ελάχιστες αλλαγές, παραμένει ίδιο από την δεκαετία του 1980. Είναι δεδομένο ότι χρήζει άμεσης αλλαγής. Η Ένωσή μας έχει ήδη καταθέσει σχέδιο προς την ηγεσία, βασισμένο σε πληθυσμιακά και εγκληματολογικά χαρακτηριστικά. Περιμένουμε από την πολιτεία την αναδιοργάνωση της Διεύθυνσης μας με γνώμονα την καλυτέρευση των υπηρεσιών μας προς τους πολίτες, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την σωστή κατανομή του Αστυνομικού προσωπικού με ενίσχυση της επαρχίας, την οργάνωση της κάθε υπηρεσίας με μόνιμό και εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικά δίχως την συμμετοχή και τις προτάσεις των συνδικαλιστικών φορέων των Αστυνομικών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τοπικών συλλογικοτήτων. Σήμερα παρουσιάζεται, για να καλυφθούν οι ανάγκες, το φαινόμενο τύπου ¨ανακατέματος¨ οπού ο Τροχονόμος ενισχύει το Αστυνομικό Τμήμα την μία ημέρα, και ο Αστυνομικός του Τμήματος Αιγίου το Τμήμα Μεταγωγών την επόμενη. Ο πολίτης περιμένει μέσω της αναδιοργάνωσης υπηρεσίες με τοπικό χαρακτήρα, με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να απαντούν άμεσα και ουσιαστικά στην κάθε του ανάγκη.