Τρίτη , 27 Οκτωβρίου 2020

Μαρινάκης: «Δε θέλουμε μεταγραφές για να νικήσουμε ομάδες όπως ο Πλατανιάς»

«Έβγαλε»… ειδήσεις ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατά την παρουσίαση του νέου τεχνικού του Ολυμπιακού, Βίτορ Περέιρα.

Εξηγώντας τι οδήγησε στην απομάκρυνση του Μίτσελ και την πρόσληψη του Πορτογάλου τεχνικού, ο «ισχυρός άνδρας» της ΠΑΕ Ολυμπιακός υπογράμμισε: «Είμαστε ο Ολυμπιακός και είμαστε υποχρεωμένοι να κερδίζουμε. Θέλουμε να βλέπουμε το καλύτερο δυνατό θέαμα. Ο Μίτσελ ήταν γνώστης του ποδοσφαίρου, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, χρειαζόταν ένας που θα είναι γνώστης σε δύσκολες συνθήκες. Ο Περέιρα έχει εργαστεί σε παρόμοιες συνθήκες, ένα ακόμη πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως είναι της Πορτογαλίας, όλα αυτά είναι θετικά κριτήρια για να τον προσλάβουμε».

Και συνέχισε, απαντώντας στην κριτική από μερίδα του Τύπου για την απομάκρυνση του Ισπανού τεχνικού: «Πριν από δύο χρόνια, όταν αποφασίσαμε να κάνουμε μία ανάλογη κίνηση, κάποιοι δημοσιογράφοι έγραφαν και ασκούσαν την κριτική τους. Όταν έφυγε, αρχίσατε τους ύμνους και φέραμε τον Μίτσελ, λέγατε πάλι διάφορα, τώρα που έφυγε αρχίσατε να κλαίτε, μακάρι να γίνει το ίδιο και με τον κ. Περέιρα».

Όσο για το αν οι «ερυθρόλευκοι» θα προχωρήσουν σε μεταγραφικές κινήσεις, ο πρόεδρος της πειραιώτικης ΠΑΕ τόνισε, μεταξύ άλλων: «… Ο Ολυμπιακός χρειάζεται να κάνει κάποια μεταγραφή για να κερδίσει τον Πλατανιά, τον Λεβαδειακό, τον Πανιώνιο, που έχουν παιδιά των 750 ευρώ; Χρειάζεται να κάνει μεταγραφές, για να κερδίσει το σημερινό ΠΑΟΚ; Πού δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τα τελευταία ματς; Τα έχετε σκεφτεί όλα αυτά τα πράγματα; Έχουμε παίκτες που παίρνουν 1,5 εκατ. ευρώ και 2 εκατ. ευρώ. Νομίζω ότι απαντάω με αυτό στην ερώτησή μας. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Περέιρα θα δει το ρόστερ και θα επανέλθει για να μας πει τι χρειάζεται. Θα είμαστε εκεί για να στηρίξουμε το πλάνο του».

Αναλυτικά όσα έγιναν στην παρουσίαση του νέου τεχνικού του Ολυμπιακού

Αρχικά μίλησε ο Κριστιάν Καρεμπέ: «Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Πόρτο, στη συνέχεια ήταν βοηθός του προπονητή, Βίλας Μπόας και μετά ανέλαβε ο ίδιος την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος στα δύο χρόνια που έμεινε στην Πόρτο. Στα οχτώ χρόνια παρουσίας του στην Πόρτο κατέκτησε αρκετά τρόπαια, ενώ είχε σημαντικές παρουσίες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από σήμερα είναι στην οικογένεια μας, σαν πρώτος προπονητής, με το δικό του επιτελείο. Εκτός από τους βοηθούς του κ. Περέιρα, θα είναι και ο Αντώνης Νικοπολίδης στο τεχνικό επιτελείο. Ουσιαστικά σας καλωσορίζουμε κ. Περέιρα στην οικογένειά μας, που είναι πάνω από 5 εκατ. οπαδοί».

Μετά τον Κριστιάν Καρεμπέ τον λόγο πήρε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος δήλωσε: Ήταν μια συνειδητή απόφαση η αλλαγή προπονητή. Δεν έγινε μέσα σε μία μέρα και αποφασίσαμε σε αυτή τη χρονική στιγμή να γίνει αυτή η αλλαγή. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε τον Ολυμπιακό στο τέλος της σεζόν πρωταθλητή. Όταν μία ομάδα σαν τον Ολυμπιακό έχει τόσο μεγάλο προϋπολογισμό σε σχέση με τις άλλες ελληνικές ομάδες, δεν πρέπει να αγχωνόμαστε μέσα και εκτός από το γήπεδό μας και να έρχεται με δυσκολία ένα αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι ήταν ανάγκη να γίνει μία αλλαγή, γιατί ο β’ γύρος θα είναι πιο δύσκολος. Θέλουμε με κάθε τρόπο αυτή η ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα. Φέραμε ένα προπονητή που αναλαμβάνει την ομάδα σε μία δύσκολη κατάσταση και έχει ζήσει ανάλογες καταστάσεις στην πατρίδα του. Ξέρει τι σημαίνει πίεση, ξέρει τι σημαίνει να κερδίζεις πάντα σε μία ομάδα και το έχει κάνει με επιτυχία. Παράλληλα, διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο κάποιους παίκτες με διαφορετικό προφίλ. Είναι ένας προπονητής που μπορεί υπό πίεση να παίρνει τις σωστότερες αποφάσεις. Όλα αυτά τα κριτήρια τα λάβαμε υπ’ όψιν μας. Ελπίζουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Ολυμπιακός θα είναι πρώτος και στο τέλος της σεζόν θα είναι πρωταθλητής».

Στη συνέχεια μίλησε ο νέος προπονητής της ομάδας, Βίτορ Περέιρα. «Θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη, επειδή δεν μπορώ να μιλήσω τη γλώσσα σας, τα ελληνικά, μία δύσκολη γλώσσα. Ξέρω το μέγεθος της ομάδας που έχω έρθει. Γνωρίζω πολύ καλά τι αντιπροσωπεύει αυτός ο σύλλογος σε ολόκληρη την Ελλάδα. Γνωρίζω τη δυναμική των οπαδών και του γηπέδου. Ξέρω πολύ καλά τι περιμένετε από εμένα. Αυτό που θέλω ουσιαστικά είναι να συνεχίσω να κερδίζω τίτλους, πρωταθλήματα, Κύπελλα. Ξέρω ότι αυτό θέλει ο σύλλογος και αυτό θέλω να συνεχίσω να κάνω και εγώ. Ξέρω, επίσης, πάρα πολύ καλά ότι εδώ ένα αποτέλεσμα μετράει στην ομάδα και αυτό είναι η νίκη. Θα δίνουμε καθημερινά εξετάσεις και θέλω να περάσω όλα τα στοιχεία μου στην ομάδα. Ουσιαστικά αυτό που θέλω είναι να ευχαριστήσω όλους εκείνους που έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, τον πρόεδρο, τους συνεργάτες του και το τεχνικό επιτελείο που θα συνεργαστούμε. Θέλω να πάρουμε νίκες, πρωταθλήματα… Ξέρω ότι το πρωτάθλημα είναι πολύ σημαντικά για αυτό τον σύλλογο. Θέλω να αφήσω το στίγμα μου, θέλω να αφήσω μία ομάδα που θα παίζει επιθετικό και όμορφο ποδόσφαιρο». Για το όνειρο που έχει με τον Ολυμπιακό: «Ουσιαστικά και εγώ και η ομάδα τρέφεται από τίτλους. Θέλω να κερδίζω πρωταθλήματα και να κάνουμε κάτι καλό στην Ευρώπη».

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε ερώτηση για τον Βίτορ Περέιρα αναφέρθηκε και στον Μίτσελ: Όταν πραγματοποιείς μία πρόσληψη ενός προπονητή, όπως είναι ο κ. Περέιρα, δεν είναι για έξι μήνες ή για έναν χρόνο. Είμαστε ο Ολυμπιακός και είμαστε υποχρεωμένοι να κερδίζουμε. Θέλουμε να βλέπουμε το καλύτερο δυνατό θέαμα. Ο Μίτσελ ήταν γνώστης του ποδοσφαίρου, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, χρειαζόταν ένας που θα είναι γνώστης σε δύσκολες συνθήκες. Ο Περέιρα έχει εργαστεί σε παρόμοιες συνθήκες, ένα ακόμη πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως είναι της Πορτογαλίας, όλα αυτά είναι θετικά κριτήρια για να τον προσλάβουμε. Πριν από δύο χρόνια όταν αποφασίσαμε να κάνουμε μία ανάλογη προπονητή, κάποιοι δημοσιογράφοι έγραφαν και ασκούσαν την κριτική τους. Όταν έφυγε αρχίσατε τους ύμνους και φέραμε τον Μίτσελ, λέγατε πάλι διάφορα, τώρα που έφυγε αρχίσατε να κλαίτε, μακάρι να γίνει το ίδιο και με τον κ. Περέιρα».

Από την πλευρά του ο Βίτορ Περέιρα σε ερώτηση για το ποια είναι η εικόνα της ομάδας που παραλαμβάνει και τι θέλει να αλλάξει ή να προσθέσει: «Έχω δουλέψει σε μεγάλες ομάδες, με αντιπάλους δυνατούς. Αυτό που ήθελα να περάσω στις ομάδες που δούλευα ήταν ένα ποδόσφαιρο κατοχής, επιθετικό. Έτσι θέλω να κάνω τον Ολυμπιακό, μια ομάδα επιθετική με δυνατή άμυνα».

Για το ρόστερ του Ολυμπιακού και το αν θα γίνουν μεταγραφές ο Βαγγέλης Μαρινάκης τόνισε: «Δεν έχει κάνει ακόμη προπόνηση με την ομάδα και δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα από το παιχνίδι που είδε με τον Φωστήρα. Μπορεί να δει τις λύσεις που έχει σε ένα επίσημο παιχνίδι και θα δούμε μετά τι θα γίνει. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται να κάνει κάποια μεταγραφή για να κερδίσει τον Πλατανιά, τον Λεβαδειακό, τον Πανιώνιο που έχουν παιδιά των 750 ευρώ; Χρειάζεται να κάνει μεταγραφές για να κερδίσει τον σημερινό ΠΑΟΚ; Που δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τα τελευταία ματς. Τα έχετε σκεφτεί όλα αυτά τα πράγματα. Έχουμε παίκτες που παίρνουν 1,5 εκατ. ευρώ και 2 εκατ. ευρώ. Νομίζω ότι απαντάω με αυτό στην ερώτησή μας. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Περέιρα θα δει το ρόστερ και θα επανέλθει για να μας πει τι χρειάζεται. Θα είμαστε εκεί για να στηρίξουμε το πλάνο του».

Την ημέρα που ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, ο Πορτογάλος προπονητής κατέκτησε με την Πόρτο το πρωτάθλημα σε ντέρμπι με αντίπαλο την Μπενφίκα. Αν αυτή είναι η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του και αν επιθυμεί να ζήσει ανάλογες στιγμές με τον Ολυμπιακό: «Είμαι ένας άνθρωπος που ζω από το ποδόσφαιρο. Είναι σαν το αέρα που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε. Ζω με πολύ πάθος και ουσιαστικά αυτό που θέλω να κάνω είναι να αφήσω το στίγμα μου και να λένε όλοι ότι πέρασε ο κ. Περέιρα και έκανε αυτή τη δουλειά. Είμαι ένας άνθρωπος που ζω με πάθος και αυτό με κάνει να θέλω πρωταθλήματα. Ήταν ένα πρωτάθλημα που δύο ομάδες δεν είχαν κάνει καμία ήττα. Η Μπενφίκα έκανε την πρώτη της ήττα μία αγωνιστική πριν το μεταξύ μας ντέρμπι. Θέλω να περάσω στον κόσμο και τους παίκτες τη σοβαρότητα που πρέπει να έχουμε από την αρχή μέχρι το τέλος του κάθε αγώνα, ώστε να μπορούμε να παίρνουμε αυτό που θέλουμε. Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά ξέρω τι σημαίνει που ήρθα στον Ολυμπιακό. Καταλαβαίνω ότι εδώ υπάρχουν δύο αποτελέσματα η νίκη και η… νίκη, δεν χωράει καν η ισοπαλία. Στην Πόρτο σε μία σεζόν δεν είχα ούτε μία ήττα. Θέλω να είμαστε συγκεντρωμένοι για να μπορούμε να παίρνουμε αυτό που θέλουμε».

Στη συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης ρωτήθηκε αν ο κ. Περέιρα πληροί τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο ίδιος για τον σύλλογο: «Είναι ένας άνθρωπος που έχει πολλά να σας πει. Καλύτερα να μιλήσετε μαζί του. Αυτά που είχα πει πριν από 4,5 χρόνια, νομίζω ότι τα περισσότερα έχουν πραγματοποιηθεί. Ήθελα να δούμε έναν Ολυμπιακό αυτάρκη, να συνεχίζει να κερδίζει πρωταθλήματα. Στα 4,5 χρόνια αυτά έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά από αυτά που περίμενα. Από σήμερα είναι μαζί μας ο κ. Περέιρα, ο οποίος έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες με την Πόρτο στο παρελθόν. Η Πόρτο είναι μία ομάδα που πρωταγωνιστεί, κερδίζει, φτιάχνει παίκτες και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Έχει πολύ καλούς σκάουτερ, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Εκεί χρειάζεται ένας άνθρωπος σαν τον κ. Περέιρα, να τους διαχειριστεί και να δουλέψουν υπό πίεση. Είναι ο προπονητής που μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά μας».

Τέλος, ο Περέιρα απάντησε στην ερώτηση πόσο χρόνο χρειάζεται για να περάσει τη φιλοσοφία του στην ομάδα και τι περιμένει να δει μέσα στο άμεσο μέλλον: «Ξέρω ότι δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να έρθει ένας προπονητής, αφού όλοι θέλουν να έρθουν στην αρχή της περιόδου και να περάσουν τη φιλοσοφία τους. Παρόλα αυτά, με την πείρα που έχω εγώ και το επιτελείο μου, με ποιοτική και πολλή δουλειά θα μπορέσουμε να περάσουμε την ταυτότητα και την ποιότητα που θέλουμε κάποια στιγμή. Δεν ξέρω αν είναι σε δύο εβδομάδες ή σε 1,5 μήνα. Δεν έχω ραβδάκι για να περάσω όλα αυτά που θέλω από τώρα στην ομάδα. Χρειάζομαι χρόνο για να περάσει η φιλοσοφία μου, έχοντας παράλληλα την προετοιμασία για τα παιχνίδια και να κερδίζουμε σε κάθε ματς».