Παρασκευή , 23 Οκτωβρίου 2020

Νέα γιάφκα Χρ. Ξηρού στο Λουτράκι (φωτό) – Πώς θα τίναζε στον αέρα τον Κορυδαλλό

Συνεχίζονται οι έρευνες σε κατοικία έξω από το Λουτράκι, την οποία -σύμφωνα με την αστυνομία- χρησιμοποιούσε η 22χρονη φοιτήτρια, φίλη του Χρ. Ξηρού.

Το σπίτι βρίσκεται στην περιοχή Ακρωτήριο Ηραίον, στον δρόμο προς την Περαχώρα. Δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής βρίσκονται στο σημείο και έχουν ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό νέων στοιχείων.

Στον προαύλιο χώρο έχουν εντοπιστεί δύο οχήματα και ένα λευκό βαν, κλεμμένο από την Αθήνα, το οποίο ενδεχομένως να αποτελούσε κομμάτι της επιχείρησης απελευθέρωσης των «Πυρήνων της Φωτιάς». Επίσης ερευνάται ένα μαύρο τζιπ. Εντός του σπιτιού βρέθηκαν σακιά με νιτρική αμμωνία, καθώς και μία ζυγαριά. Όταν οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής έσπασαν πόρτα για να εξετάσουν ένα ακόμη δωμάτιο, βρέθηκαν μπροστά σε τάπερ από τα οποία εξείχαν καλώδια. Σε εκείνο το σημείο, διέκοψαν τις έρευνες και κάλεσαν εσπευσμένα πυροτεχνουργούς.

Σύμφωνα με αξιωματικό της υπηρεσίας, στο σχέδιο επίθεσης στο οποίο σημειωτέον ο Ξηρός είχε δώσει την κωδική ονομασία «Γοργοπόταμος» θα συμμετείχαν τουλάχιστον 4 έως 6 άτομα. Στον επιχειρησιακό βραχίονα της «ομάδας Ξηρού» οι αστυνομικοί τοποθετούν μεταξύ άλλων τη γυναίκα που έκανε χρήση πλαστής ταυτότητας που βρέθηκε στη γιάφκα της Ανάβυσσου, με στοιχεία «Ελένη Μελάνη». Πιθανολογείται ότι μετά τη δημοσιοποίησή της, την Κυριακή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου επικοινώνησε με τις αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για κοπέλα 20 – 22 ετών με καταγωγή από Αίγιο και Λουτράκι, η οποία γνωρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι με τον Χριστόδουλο Ξηρό και έμενε μαζί του στη γιάφκα της Αναβύσσου, όπου εξάλλου βρέθηκαν και προσωπικά της αντικείμενα.

Εξίσου ενεργό ρόλο αποδίδει η Αντιτρομοκρατική και στον 30χρονο άνδρα που μίσθωσε τη μονοκατοικία στην Ανάβυσσο τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο 30χρονος συστήθηκε στον ιδιοκτήτη ως αξιωματικός του λιμενικού και προφασιζόμενος ότι ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό τον ενημέρωσε ότι στο σπίτι θα έμενε, σε ρόλο επιστάτη, ένας ηλικιωμένος άνδρας που δεν ήταν άλλος από τον Χριστόδουλο Ξηρό.

Στο μεταξύ, ο Ξηρός μεταφέρεται στον Κορυδαλλό, ωστόσο σύμφωνα με τον δικηγόρο του Φραγκίσκο Ραγκούση, τελικός προορισμός του συλληφθέντα αναμένεται να είναι οι φυλακές υψίστης ασφαλείας του Δομοκού.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Ξηρός και συνεργοί του ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα με στόχο τις φυλακές Κορυδαλλού. Στην επίθεση, κατά την ΕΛΑΣ, θα χρησιμοποιούνταν εκρηκτικά και όπλα.

Άρνηση απολογίας

Αρνήθηκε να απολογηθεί ενώπιον του 11ου τακτικού ανακριτή και εισαγγελέα, κατηγορούμενος για διεύθυνση άγνωστης ως τώρα τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο Ξηρός είπε πως ισχύει η δήλωση που διάβασε την Κυριακή στον εισαγγελέα και πως αρνείται να συμμετέχει στη διαδικασία. «Δεν συμμετέχω στη διαδικασία σας, δεν με ενδιαφέρει, δεν θα δεχθώ ερωτήσεις και σας παραπέμπω στην αρχική μου δήλωση. Θέλω συμπληρωματικά να προσθέσω, επειδή επαναλαμβάνεται (σς: στο κατηγορητήριο) συνεχώς η φράση “με σκοπό να βλάψει την οικονομία της χώρας” το εξής: Αυτοί που υπηρετείς σαν πιστό σκυλάκι τα κατάφεραν μία χαρά, όχι απλά να βλάψουν αλλά να διαλύσουν την οικονομία της χώρας και συνεχίζουν απτόητοι το καταστροφικό τους έργο», ανέφερε.

Η δήλωση του Χριστόδουλου Ξηρού, την οποία ο κατηγορούμενος ζήτησε να ληφθεί ως «απολογία κατηγορουμένου», είναι η εξής:
«Η χώρα μας τελεί υπό ξένη κατοχή της τρόικας και της Μέρκελ και θεωρώ υποχρέωσή μου την αντίσταση. Όσοι μηχανισμοί στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις καθώς και τους ντόπιους δοσίλογους, θεωρώ ότι δεν έχουν καμία δικαιοδοσία να μου ζητήσουν τον λόγο. Αντιθέτως, σαν μέρος του μηχανισμού, εσείς είστε αυτοί που πρέπει να απολογηθούν στον λαό και την ιστορία».

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες που αφορούν:
– Διεύθυνση άγνωστης ως τώρα τρομοκρατικής οργάνωσης με άγνωστα μέλη η οποία οργάνωση επιδιώκει την τέλεση της κατασκευής, προμήθειας, κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών και βομβών με σκοπό την χρήση τους για την πρόκληση κινδύνου σε πράγματα και άνθρωπο.
– Παράνομη κατοχή πολεμικών τυφεκίων πυρομαχικών και άλλα.
– Παράνομη κατοχή διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων.
– Πλαστογραφία.
– Παραβίαση περιοριστικών όρων.
– Παράνομη οπλοφορία.