Πέμπτη , 22 Οκτωβρίου 2020
‘ο Ίθςιατώιξϋ ΆοσοξολεΏο Νηγμμΰμ επισξίωηγξε τγμ –αώασξεθό 12 ΝπώικΏοθ 2013, ο πώϋεδώορ τγρ  œ τοθ ”’―…ΤΝ/≈ Χ Νκίνγρ ‘σΏπώαρ. (EUROKINISSI/Ο≈Ό―Ο…Ν –ΝΆΝΟœ–œ’Υœ’)

Νέα τρίπλα από Τσίπρα: Κλείνει τη Βουλή και στέλνει την Πλατφόρμα… διακοπές!

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό θα πυροδοτήσει το σενάριο για άμεσο κλείσιμο της Βουλής από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός εξετάζει στο Μέγαρο Μαξίμου να κλείσει τη Βουλή για καλοκαίρι από σήμερα κιόλας, ξεκινώντας κατ” αυτόν τον τρόπο από την Τετάρτη τα θερινά τμήματα της Βουλής.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες κάνουν λόγο για προεδρικό διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής, το οποίο βρίσκεται στα χέρια του Προκόπη Παυλόπουλου.

Το σενάριο για αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής έχει τεθεί στο τραπέζι των συναντήσεων που έχει ο πρωθυπουργός από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το παράθυρο για την «ντρίπλα» του Αλέξη Τσίπρα είχε αφήσει νωρίτερα σε συνέντευξή της στον Αθήνα 9,84 η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για πρόωρες εκλογές.

Με την κίνηση αυτή, εφόσον υλοποιηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να βάλει στα θερινά τμήματα βουλευτές που προέρχονται από το «προεδρικό μπλοκ» και δεν θα εγκυμονούν κινδύνους για την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων, τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση να κάνει νόμο του κράτους στο πλαίσιο της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο.

Τα προαπαιτούμενα μέτρα και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι θα ψηφιστούν κατ” αυτόν τον τρόπο μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, έχοντας τους διαφωνούντες βουλευτές «εξοστρακισμένους» και ανήμπορους να δημιουργήσουν νέα προσκόμματα στη συμφωνία που διατηρεί τη χώρα στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι με άρθρο της στην iskra το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτης του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Αριστερή Πλατφόρμα, Σόφη Παπαδογιάννη προϊδέασε για καταψήφιση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενη πρόταση εμπιστοσύνης (άρα εν συνεχεία και των εφαρμοστικών νόμων) από τους διαφωνούντες βουλευτές.

Σ’ αυτό το ενδεχόμενο, εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει στο κλείσιμο της Βουλής και την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων των προαπαιτούμενων στα «ελεγχόμενα» θερινά τμήματα, πάνε πίσω τόσο η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, όσο και τα σενάρια για εκλογές εξπρές εντός του Σεπτεμβρίου και μετατίθενται πιθανότατα για μετά τον Οκτώβριο, που είναι προγραμματισμένη η πρώτη αξιολόγηση καθώς και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Η διαδικασία της Ολομέλειας αναμένεται να επανέλθει την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο ποια θα είναι η αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας, οι βουλευτές της οποίας δεν αποκλείεται μετά από μία τέτοια αιφνιδιαστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να επισπεύσουν τη ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τη δημιουργία δικής τους κοινοβουλευτικής ομάδας ακόμα και στα θερινά τμήματα της Βουλής.

Στην αντεπίθεση η Αριστερή Πλατφόρμα;

Το «σφράγισμα» της Βουλής καθώς και το άνοιγμα των θερινών τμημάτων αναμένεται να κινητοποιήσει την αντίπαλη πλευρά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο κ. Λαφαζάνης μαζί με τους βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα να ανεξαρτητοποιηθούν και να ιδρύσουν μία κοινοβουλευτική ομάδα προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα στις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.