Δευτέρα , 26 Οκτωβρίου 2020

Νέες αποκαλύψεις: Σε 60χρονη γυναίκα ανήκει ο σκελετός της Αμφίπολης!

Σε ηλικιωμένη γυναίκα ανήκει πιθανότατα ο σκελετός που βρέθηκε στον τελευταίο θάλαμο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.

Σύμφωνα με τις τελευταιες πληροφορίες που διαρρέουν, στην έκθεση που παρέδωσαν στο υπουργείο Πολιτισμού οι επικεφαλής των δύο ομάδων μελέτης του σκελετού, αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για γυναικεία ταφή. Επίσης εικάζεται ότι η θανούσα ήταν ηλικίας περίπου 60 ετών.

Τα επιστημονικά δεδομένα για το πρόσωπο που έχει ταφεί στην Αμφίπολη, είναι θέμα ωρών και θα ανακοινωθούν σήμερα, ή το αργότερο την Τρίτη, καθώς οι επικεφαλής επιστήμονες, ολοκλήρωσαν τη μελέτη του οστεολογικού υλικού και παρέδωσαν το πόρισμά τους στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η επιστημονική εξέταση αναμένεται να αποκαλύψει βασικά χαρακτηριστικά του σκελετού, δηλαδή το φύλο, το ύψος και την ηλικία.

Η πληροφορία περί γυναίκας δημιούργησε αίσθηση, με πολλούς να εικάζουν και πάλι πως πρόκειται για την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια και να γίνουν εκτενείς και αναλυτικές μελέτες επί του οστεϊκού υλικού -και όχι μόνο- από πλήθος ειδικοτήτων για να γίνει γνωστό ίσως κάποια στιγμή το όνομα του νεκρού.

Είναι καθοριστικής σημασίας να γίνει η ραδιοχρονολόγηση, για να διαπιστωθεί κατά το δυνατόν η χρονική περίοδος θανάτου και βέβαια να καταλήξουν οι αρχαιολόγοι οριστικά και αμετάκλητα στη χρονολόγηση του μνημείου, αφού ακόμα ακούγονται ενστάσεις και διαφωνίες σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις των ανασκαφέων.