Σάββατο , 24 Οκτωβρίου 2020

Νέο Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί στο Κορωπί

Μετά από εισήγηση της δημοτικής αρχής και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κορωπίου αναδιοργανώνεται η δομή κοινωνικού παντοπωλείου- που την ευθύνη λειτουργίας της είχε μέχρι πρότινος η Κοινωφελής Επιχείρηση- και μεταφέρεται η διοικητική και πολιτική ευθύνη στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία.

Ο μέχρι σήμερα απολογισμός της δομής, από το 2011 έως το 2014, ήταν πολύ θετικός. Πολλοί συνδημότες μας που βρέθηκαν σε κατάσταση φτώχειας και ένδειας σιτίστηκαν. Μεγάλες δράσεις διοργανώθηκαν για τη στήριξη της λειτουργίας του Κ.Π και πολλές επιχειρήσεις, ιδιώτες και πολίτες προσέφεραν πολλά τρόφιμα. Όμως η συνέχιση της φτωχοποίησης συμπολιτών μας και η εξάντληση των πηγών χρηματοδότησης και προσφοράς ειδών από χορηγούς επέβαλε την μεταφορά της στον Δήμο Κρωπίας με κανονισμό λειτουργίας που θα προέβλεπε και προμήθεια ειδών απευθείας από τον Δήμο.

Σύμφωνα με την δημοτική Αρχή, ο κανονισμός λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου που ψηφίστηκε προσφάτως διασφαλίζει ακόμα καλύτερα την ομαλή, εύρυθμη και διαφανή λειτουργία του.

Μάλιστα, όπως διαπίστωσε το Mesogianews, τα τρόφιμα που διακινούνται καταγράφονται αναλυτικότατα σε δελτία παραλαβής και διάθεσης. Από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου έχουν εξυπηρετηθεί περίπου 70 οικογένειες, από τις συνολικά 150 που έχουν ενταχθεί.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις επανένταξης ή νέας ένταξής τους στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας στην οδό Β. Παπαμιχάλη 4, από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-13:00.Τηλ. επικοινωνίας : 210-60 26 441.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Ο Δήμος Κρωπίας συνεπής στην πολιτική του δέσμευση να ανταποκρίνεται  στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών που πλήττονται από τα οικονομικά μέτρα και αναγκάζονται να ζητήσουν βοήθεια,  δημιουργεί μια  ανοιχτή δομή με κάρτες δικαιούχων οι οποίες ανανεώνονται  σε ετήσια βάση ανάλογα με την καθοδική ή ανοδική εισοδηματική-περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων».

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο υποστηρίζεται : από τη μεγάλη εθελοντική ανταπόκριση ιδιωτών, επιχειρήσεων και συλλόγων που προσφέρουν  τα είδη, από ευρωπαϊκά προγράμματα διανομής τροφίμων, από δράσεις αλληλεγγύης και ενίσχυσης της δομής που διοργανώνει ο Δήμος και φυσικά σε προμήθειες που μπορεί να πραγματοποιεί με ίδιους πόρους, ο Δήμος.

Η Επιτροπής Διαχείρισης του  Κοινωνικού Παντοπωλείου έχει την ακόλουθη σύνθεση : Θοδωρής Γρίβας, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας-πρόεδρος, Δήμητρα Μιχαιρίνα, και Αγγελική Μαρκαντώνη-Ντούνη δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, Παναγιώτης Τσιμπικτσιόγλου, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (Πρωτοβουλία Πολιτών Κορωπίου) κα Αθηνά Κιούση ανέφερε ότι η παράταξή της καταψηφίζει το θέμα. Στην ουσία όπως επισήμανε δεν διαφωνούν με το να υπάρχει ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο διαφωνούν με τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται. Καταψήφισαν τον τρόπο λειτουργίας και όχι αυτό καθ’ αυτό το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας (Λαϊκή Συσπείρωση Κορωπίου) κ. Ανδρέας Βράχας ανέφερε ότι η ελάσσονα μειοψηφία καταψηφίζει το θέμα διότι όπως τόνισε με τον τρόπο αυτό «γινόμαστε διαχειριστές της φτώχειας του λαού … υπάρχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Ο κόσμος πεινάει, και καλούμαστε να διαχειριστούμε την πείνα του λαού».