Κυριακή , 25 Οκτωβρίου 2020

Νομιμοποιείται το σεξ στις φυλακές

Τη δυνατότητα στους κρατούμενους να συνευρίσκονται ερωτικά εντός των φυλακών δίνει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας που θα κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου έκανε δεκτές εισηγήσεις βουλευτών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Αθανασίου εκτιμά πως το μέτρο αυτό, που έχει υιοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια σε ευρωπαϊκές χώρες, ήρθε η στιγμή να εφαρμοστεί και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους κρατούμενους θα μπορούν να επισκέπτονται οι σύζυγοί τους ή οι μόνιμοι σύντροφοί τους. Παραμένει, ωστόσο, το ερώτημα σε ποιες φυλακές θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, καθώς λόγω του γνωστού συνωστισμού δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, ώστε να συνευρίσκονται ερωτικά τα ζευγάρια.

Εκτός απ’ αυτό το ζήτημα, ο κ. Αθανασίου διαπίστωσε ότι το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή στις ελληνικές φυλακές είναι ο όγκος των κρατουμένων, καθώς οι έγκλειστοι είναι πάνω από 11.000, όταν η συνολική χωρητικότητα των φυλακών δεν ξεπερνά τα 9.800 άτομα.

Παράλληλα αναγνωρίζει στους κρατουμένους δικαίωμα έκφρασης, ευεργετικό υπολογισμό της ποινής (και ειδικές άδειες) για όσους συμμετέχουν σε επαγγελματικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Διατηρώντας την απαγόρευση χρήσης κινητών, επιτρέπει υπό προϋποθέσεις τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την πρόσβαση στο διαδίκτυο, προωθεί την κοινωφελή και εθελοντική εργασία και εκτός φυλακής, εξορθολογίζει το σύστημα των αδειών, βελτιώνει την ιατρική περίθαλψη, ανοίγει την πόρτα των φυλακών σε διάφορους φορείς (Συνήγορο του Πολίτη, δικηγορικούς συλλόγους κ.λπ.) για λόγους διαφάνειας. Ταυτόχρονα εξετάζεται το ενδεχόμενο εξόδου από τη φυλακή με το ειδικό «βραχιολάκι» γεωεντοπισμού.