Σάββατο , 24 Οκτωβρίου 2020

Ο ανορθόγραφος κ. Καμμένος, η κατάπτωση της γραμματικής και η παρακμή της χώρας

Από αναγνώστη μας αστυνομικό, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή, στην οποία ασκείται δριμύα, με πλάγια έντεχνο ωστόσο τρόπο, στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

” Άραγε πόσα ορθογραφικά και εκφραστικά λάθη κατάφερε να κάνει ο κύριος Καμμένος γράφοντας 21 λέξεις σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης; Ο

Πρόεδρος Κοινοβουλευτικού κόμματος; Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας; Ο απόφοιτος του ξακουστού Λεόντιου Λύκειου; Για πάμε να δούμε. Μας γράφει ανήμερα Δεκαπενταύγουστου: “Χρόνια πολλά σε Όλους και Όλες τις Ελληνίδες η Υπερμάχος Στρατηγός προστάτης και Οδηγήτρια απο σήμερα αλλάζουν όλα Η ΕΛΠΙΔΑ ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ”

– Στο κείμενο αυτό έχουμε τέσσερις διαφορετικές προτάσεις. Οπότε, πρέπει να μπουν τέσσερις τελείες και αντίστοιχα να ξεκινήσει με κεφαλαίο στις υπόλοιπες τρεις προτάσεις.

– Οι λέξεις όλους και όλες δεν γράφονται με κεφαλαίο.

– Προς χάριν ευγένειας προσφωνούνται πρώτα οι κυρίες. Έτσι, θα έπρεπε να γράψει “σε όλες και όλους τους Έλληνες” ή ακόμα καλύτερα “σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες”.

– Τα επίθετα προστάτης και οδηγητής ή τα αφήνει ως έχουν ή δίνει τη κατάληξη θηλυκού γένους και στα δυο: προστάτρια και οδηγήτρια. Επίσης, στο επίθετο προστάτης χρησιμοποιεί στην αρχή της πρότασης μικρό, ενώ στο οδηγήτρια κεφαλαίο.

– Τη λέξη από δεν την έχει τονίσει.

– Τονισμός δεν υπάρχει ούτε στις λέξεις ελπίδα και ξανάρχεται.

Τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν:

– Είναι αυτιστικός και του συγχωρείται ο τρόπος γραφής του.

– Είναι εντελώς αγράμματος και δεν του αξίζει ούτε απολυτήριο δημοτικού να κρατά στα χέρια του.

– Ότι κάνει το κάνει στο πόδι. Γράφει και τα γραφόμενά του είναι στο πόδι. Εκδίδει διοικητικές αποφάσεις και είναι γραμμένες στο πόδι. Κάνει πολιτική και είναι του ποδιού.

Πολύ φοβάμαι ότι έχουμε συνδυασμό των τελευταίων δυο με τον κύριο Υπουργό, καθώς και με πολλούς άλλους πολιτικούς. Γι’ αυτό ως Χώρα φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

πηγή:bloko.gr