Τρίτη , 27 Οκτωβρίου 2020

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ MEGA: Που θα οδηγηθεί τελικά η κατασταση – Τι θα γινει με τους εργαζόμενους στο κανάλι;

Xωρίς δελτία ειδήσεων και άλλες ενημερωτικές εκπομπές έμεινε το Mega για δύο ημέρες, την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή. Αιτία, η στάση εργασίας και στη συνέχεια η κήρυξη 24ωρης απεργίας από τους τεχνικούς του καναλιού. Οι τεχνικοί διεκδικούν να μην γίνει νέα μείωση των αποδοχών τους με ατομικές συμβάσεις εργασίας και να σταματήσουν οι πιέσεις της εργοδοσίας.

Όχι πολλές μέρες πριν, περί τις αρχές Οκτωβρίου, και πάλι το Mega δεν πρόβαλε ζωντανό πρόγραμμα για μια-δυο μέρες, λόγω των κινητοποιήσεων των δημοσιογράφων, εκείνη τη φορά, οι οποίοι πρόβαλαν τα ίδια αιτήματα: να μην προχωρήσει η μείωση αποδοχών 10%-20%, που υπολόγιζε η διοίκηση του σταθμού. Χαρακτηριστικό ήταν μάλιστα το ψήφισμα των δημοσιογράφων στο οποίο ανέφεραν: «Μέρα – νύχτα είμαστε στη διάθεση του Mega επειδή αυτό επιβάλλει η ιδιαιτερότητα της αποστολής μας αλλά και ο αυτονόητος επαγγελματισμός. Ακόμα και βασικά θεσμικά και εργασιακά δικαιώματα, λόγω των εκτάκτων συνθηκών που όλοι αντιλαμβανόμαστε, έχουν μπει για την ώρα στο ράφι. Είναι γνωστό ότι ρεπό και άδειες δεν δίνονται κανονικά και οι υπερωρίες αποτελούν παρελθόν, γεγονός που ισοδυναμεί με απώλεια εισοδήματος για εμάς».

Σε άλλο σημείο του ίδιου ψηφίσματος, οι δημοσιογράφοι σημείωναν: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε υποστεί διαδοχικές μειώσεις αποδοχών, κάτι που κυρίως για τους μεσαίους και χαμηλούς μισθούς έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που βρίσκονται στο όριο της ανταπόκρισης σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις. Κανένας όμως από εμάς δεν διανοήθηκε καν να κάνει την παραμικρή έκπτωση στις υποχρεώσεις και τη συνεισφορά του. Αντίθετα μάλιστα, συναισθανθήκαμε πλήρως, λόγω της κρίσης, ότι πρέπει να βάλουμε παραπάνω πλάτη και να στηρίξουμε το κανάλι, δουλεύοντας ακόμη περισσότερο».

Η διοίκηση του σταθμού υπολόγιζε, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξοικονομήσει περί τα 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τις μειώσεις αποδοχών, οι οποίες πάντως δεν θα έλυναν το πρόβλημα, αφού το έλλειμμα του σταθμού τρέχει με 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων προγραμματισμένα να καλυφθούν με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι μόνο τα 15 εκατ. Δεδομένου ότι καθυστερεί και η αύξηση, η κατάσταση γίνεται εκρηκτική. Χώρια βέβαια το χρέος στις τράπεζες, το οποίο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είναι 70 εκατ. ευρώ.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, πέντε δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να αποδεχθούν τις νέες μειώσεις μισθών και ανέμεναν τις αποζημιώσεις τους στο τέλος του μήνα, ώστε να αποχωρήσουν. Προς μεγάλη τους έκπληξη, ενημερώθηκαν ότι μπορούν να παραμείνουν με τους παλαιούς μισθούς ή να παραιτηθούν και να αποχωρήσουν, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. Γίνεται πλέον φανερό ότι ο σταθμός δεν είναι σε θέση να καταβάλει τις αποζημιώσεις όσων αποχωρούν.