Πέμπτη , 22 Οκτωβρίου 2020

Πλούσιοι διαρρήκτες με λεία 10.000.000€

Τουλάχιστον 174 διαρρήξεις και κλοπές διέπραξαν μέσα στα δύο τελευταία χρόνια τα μέλη σπείρας, που δρούσε στα Βόρεια και Νότια προάστια της Αττικής, με προτίμηση σε πολυτελείς
κατοικίες.

Σύμφωνα με τις αρχές, αρχηγός της σπείρας είναι ένας Γεωργιανός, 61 ετών, ο οποίος στο παρελθόν ήταν ψηλά στην ιεραρχεία της Γεωργιανής Μαφίας στη Ρωσία και για αυτό ενέπνεε φόβο και σεβασμό στα υπόλοιπα μέλη. Μαζί του συνέλαβαν και τον υπαρχηγό, που είχε αναλάβει το ρόλο του επιχειρησιακού σχεδιασμού (αποφάσιζε τη σύνθεση των ομάδων δράσης, επέλεγε τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, τους στόχους), ενώ το παρακλάδι της Γεωργιανής Μαφίας συμπλήρωναν τα επιχειρησιακά μέλη (που διέπρατταν τις κλοπές), τα περιφερειακά (τσιλιαδόροι, μέλη που διοχέτευαν τα κλοπιμαία) και υποστηρικτικά (νοίκιαζαν διαμερίσματα-καβάντζες, αγόραζαν αυτοκίνητα).
ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΝΩΝ ΦΩΤΟ 1

Ήταν τόσο καλά οργανωμένοι, μάλιστα, που σε περίπτωση σύλληψης κάποιου μέλους, του παρείχαν νομική κάλυψη, αλλά και οικονομική βοήθεια στην οικογένεια του συλληφθέντα.

Στελέχη του τμήματος ασφαλείας Αμαρουσίου σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις, σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου, εντόπισαν και συνέλαβαν 15 μέλη του κυκλώματος, ανάμεσά τους και τον αρχηγό, ενώ έχουν ταυτοποιήσει και αναζητούν ακόμα 14 άτομα.

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΝΩΝ ΦΩΤΟ 2

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα που διενεργήθηκε και την αξιοποίηση του προανακριτικού υλικού, τα μέλη της οργάνωσης επέλεγαν ως στόχους διαμερίσματα ή μονοκατοικίες με πολυτελή εμφάνιση, σε περιοχές που κατά κύριο λόγο διαμένουν εύποροι πολίτες, ενώ προσπαθούσαν να εντοπίσουν στόχους κοντά σε βασικούς οδικούς άξονες, για να είναι ευκολότερη η διαφυγή τους.

 ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΝΩΝ ΦΩΤΟ 4

Προκειμένου να φθάσουν στην επιλεγμένη περιοχή, χρησιμοποιούσαν κυρίως πολυτελή και γρήγορα αυτοκίνητα, τα οποία στην πλειονότητά τους έφεραν φιμέ τζάμια και τα οδηγούσαν λαμβάνοντας ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν ακολουθούνται από Διωκτικές Αρχές.

 ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΝΩΝ ΦΩΤΟ 5

Κατά τη διάρκεια της δράσης τους, είχαν συνεχή επικοινωνία με κινητά τηλέφωνα ώστε να λαμβάνουν συγκεκριμένες οδηγίες, τις οποίες τους έδινε ο 61χρονος αρχηγός αλλά και να μπορούν να αντιδρούν άμεσα σε οποιοδήποτε πρόβλημα ανέκυπτε.

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΝΩΝ ΦΩΤΟ 6

Όταν έφθαναν στην περιοχή που ήθελαν να δράσουν, συνήθως πρωινές και απογευματινές ώρες, εντόπιζαν το στόχο τους και αφού εξακρίβωναν ότι από τις οικίες απουσίαζαν οι ένοικοι, δύο-τρείς εξ αυτών εισέρχονταν και οι υπόλοιποι εκτελούσαν χρέη τσιλιαδόρου στις τέσσερις γωνίες του τετραγώνου αλλά και σε μεγαλύτερη απόσταση, (ένα – δύο χιλιόμετρα) για επιτήρηση, ώστε να τους ειδοποιήσουν σε περίπτωση εμφάνισης αστυνομικών δυνάμεων ή επιστροφής των ενοίκων.

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΝΩΝ ΦΩΤΟ 8

Για να εισέλθουν, επέλεγαν κυρίως την κεντρική είσοδο, είτε παραβιάζοντάς την είτε χρησιμοποιώντας αντικλείδι (passé partout) και αφού εισέρχονταν, ερευνούσαν μεθοδικά όλους τους χώρους, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικά αντικείμενα, (lap-top, φωτογραφικές μηχανές κλπ), διαβατήρια, καθώς και επώνυμα ενδύματα και αξεσουάρ.

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΝΩΝ ΦΩΤΟ 9

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κλοπιμαία αξίας άνω των 3.000.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 90.000 ευρώ (σε διάφορα νομίσματα), τέσσερα πιστόλια, ένα πιστόλι και ένα υποπολυβόλο τύπου replica, εννέα πολυτελή αυτοκίνητα και μια μοτοσυκλέτα, ενώ το οικονομικό όφελος από την εγκληματική τους δραστηριότητα, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 10.000.000 ευρώ