Τρίτη , 27 Οκτωβρίου 2020

ΠΡΟΣΟΧΗ: Γιατί δεν πρέπει να κόβετε τα χάπια σας στα δύο – Κίνδυνος για την υγεία σας

Σύµφωνα µε ερευνητές του Πανεπιστηµίου Ghent του Βελγίου, το κόψιµο των χαπιών σε µικρότερες δόσεις µπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Η ερευνητική οµάδα του πανεπιστηµίου ζήτησε από πέντε εθελοντές να κόψουν, στα δύο, οκτώ χάπια διαφορετικού µεγέθους και σχήµατος χρησιµοποιώντας τρεις τεχνικές… µία ειδική συσκευή διαχωρισµού, ψαλίδι και µαχαίρι κουζίνας…

Το 31% των χαπιών που διαχωρίστηκαν δεν παρουσίαζε την αναµενόµενη δοσολογία δραστικής ουσίας, ενώ ακόµη και τα χάπια που κόπηκαν µε την ειδική συσκευή παρουσίαζαν λάθη στη σύσταση στο 13% των περιπτώσεων.

Τα χάπια που χρησιµοποιήθηκαν προορίζονταν για την αντιµετώπιση πολλαπλών παθήσεων, όπως Πάρκινσον, θρόµβωση, καρδιακή ανεπάρκεια και αρθρίτιδα.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Charlotte Verrue, επισήµανε πως ένα σηµαντικό ποσοστό των συστατικών χάνεται κατά το διαχωρισµό τους ακόµη κι αν τα χάπια έχουν σχετική εγκοπή, ενώ τόνισε πως οι περισσότερες ταµπλέτες δεν είναι κατάλληλες για διαχωρισµό και πως οι φαρµακοβιοµηχανίες θα πρέπει να εισαγάγουν ένα µεγαλύτερο εύρος δόσεων ώστε ο διαχωρισµός των χαπιών να µην κρίνεται απαραίτητος.