Τετάρτη , 28 Οκτωβρίου 2020

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ η σπείρα του… «παππού»

 Tου Γιάννη Σουλιώτη…«Οταν θα έρθεις στην είσοδο της πολυκατοικίας, βάλε την ομπρέλα κοντά στο πρόσωπό σου και πάτα συνέχεια το κουδούνι. Εγώ θα βλέπω εάν υπάρχει κίνηση μέσα στο διαμέρισμα. Εάν απαντήσει κανείς, γύρνα και φύγε».

«Πήραμε δύο διαμερίσματα (εννοεί κλοπή). Το ένα ξέρεις ποιο είναι; Αυτό πάνω από τον Σκλαβενίτη. Μετά πήρα αυτό που ήταν με συναγερμό. Βρήκαμε μόνο 400 με 500 ευρώ. Πήρα μόνο 100 ευρώ και δούλεψα όλη τη μέρα».

«Τσέκαρα την είσοδο στις πολυκατοικίες για κάμερες. Δεν υπάρχουν. Και αυτή μένει μόνη της. Τα έχω ετοιμάσει όλα. Εβαλα σημάδι και θα σε πάρω να κανονίσουμε».

Περισσότερες από 100 διαρρήξεις σπιτιών στα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής σε διάστημα δύο ετών κατηγορούνται ότι διέπραξαν τα μέλη σπείρας Γεωργιανών, που εξάρθρωσε το Σάββατο η ΕΛ.ΑΣ. Υπολογίζεται ότι διέπρατταν καθημερινά δύο, τρεις ή και περισσότερες διαρρήξεις, «μπούκες» στην αργκό των αστυνομικών, ενώ η ποσότητα χρυσού που πωλούσαν σε κλεπταποδόχους εκτιμάται σε 300 με 600 γραμμάρια ημερησίως.

«Το ρολόι λέει ότι είναι αληθινό αλλά είναι παλιό. Είπε να μάθει τιμή και θα μας πει αύριο. Τα διαμάντια τα παίρνω εγώ, να τα αφήσω στους δικούς μου. Αν έχεις εσύ καλύτερο, να στα φέρω εσένα» ακούγονται να λένε μέλη της ομάδας, σε μία από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Αμαρουσίου.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η σπείρα συνεργαζόταν με Αρμένιο έμπορο χρυσού, ο οποίος απορροφούσε σχεδόν το σύνολο των κλεμμένων χρυσαφικών προς 20 ευρώ το γραμμάριο. Οδηγούσε Porsche και ξόδευε πολλά χρήματα σε δαπανηρά ερωτικά ραντεβού. Υπάρχουν μάλιστα καταγεγραμμένες συνομιλίες στις οποίες ακούγεται να διαπραγματεύεται με συνομιλητή του για ερωτικό ραντεβού με καλλίγραμμη Ρωσίδα υπήκοο.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι εισέβαλλαν αποκλειστικά σε πολυτελή διαμερίσματα και μονοκατοικίες στα πλούσια προάστια της Αττικής «αποβλέποντας να αποκομίσουν τη μεγαλύτερη κατά το δυνατόν προσδοκώμενη λεία», όπως επισημαίνουν τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις στις 2 Δεκεμβρίου 2015 έξι μέλη της σπείρας κατηγορούνται ότι διέρρηξαν το σπίτι Γερμανίδας δούκισσας στη Φιλοθέη απ’ όπου αφαίρεσαν κοσμήματα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Για να προσδιορίσουν τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματός τους κατόπτευαν τον στόχο τους και αναλόγως δρούσαν σε ομάδες των τεσσάρων έως και επτά ατόμων. «Κάποιοι από αυτούς, εκτελώντας χρέη “τσιλιαδόρου” επιτηρούσαν εξωτερικά τον χώρο και ενημέρωναν τους υπόλοιπους μέσω κινητών για τις όποιες κινήσεις ενοίκων διπλανών διαμερισμάτων» αναφέρει το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.

Α: «Είμαστε  ήδη μέσα στο σπίτι».

G: «Είναι ωραίο σπίτι;».

Α: «Πάρα πολύ ωραίο».

G: «Υπάρχει χρυσός μέσα;».

Α: «Βέβαια. Αν δεν είχε, νομίζεις ότι δεν θα σου το ’λεγα;».

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., αρχηγός της σπείρας είναι 61χρονος Γεωργιανός που διέμενε σε πολυτελή βίλα στην περιοχή της Αναβύσσου. Στο παρελθόν, φέρεται να έχει διατελέσει αρχηγός της γεωργιανής μαφίας στη Ρωσία, με το προσωνύμιο Dato Kutsaisi και φέρει τον διακριτικό τίτλο της ελίτ της ρωσόφωνης μαφίας ανά τον κόσμο, «Vor V Zakone» ή «Κλέφτης εντός νόμου». Επίσης, όπως τόνιζαν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είχε σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα της γεωργιανής μαφίας στην Ευρώπη, αναλαμβάνοντας την επίλυση διαφορών μεταξύ «Κλεφτών» σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αν θα στείλουμε 10.000 στους Vor δεν φτάνει;» ακούγεται να ρωτά τον 61χρονο άγνωστος που μιλάει μαζί του στο τηλέφωνο, ενώ σε άλλο τηλεφώνημα ο «παππούς» λέει στον επιχειρησιακό αρχηγό της σπείρας: «Μην έρχεστε εδώ με αμάξια και πες στους άλλους να μην έρθουν εδώ με αμάξια».

Μιλώντας στην «Κ», ο συνήγορος υπεράσπισης του 61χρονου, κ. Αλέξανδρος Παπαστεργιόπουλος, τόνισε ότι η αστυνομία προσπάθησε να προσδώσει στην υπόθεση χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος, δίχως όμως κάτι τέτοιο να προκύπτει από τα πραγματικά περιστατικά. Επιπλέον, απέδωσε την εξάρθρωση της σπείρας όχι σε τυχαία αστυνομική έρευνα, αλλά σε πληροφορίες που έδωσε στην ΕΛ.ΑΣ. υπήκοος Γεωργίας στο πλαίσιο αντιπαλότητας μεταξύ διαφορετικών πολιτικών «ομάδων» εντός και εκτός Γεωργίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον ανακριτή, πλην του «παππού», ο οποίος θα απολογηθεί την Πέμπτη.