Τετάρτη , 21 Οκτωβρίου 2020

Σύγχρονες και καινοτόμες προτάσεις για την καθαριότητα στον Δήμο 3Β

Τα εύσημα για το πλέον άρτιο και ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο δράσης διαχείρισης απορριμμάτων πήρε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από την ομάδα εργασία αποτελούμενη από Μηχανικούς Περιβάλλοντος και Χημικούς Μηχανικούς του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση του οργάνου, παρουσία της Περιφερειάρχη, κας Ρένας Δούρου και των αντιπεριφερειαρχών.
Το σχέδιο που παρουσίασε η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου στηρίχτηκε σε σύγχρονες, καινοτόμες λύσεις για την αποκομιδή και τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την προώθηση και αναβάθμιση της ανακύκλωσης μέσω μεγάλης ενημερωτικής εκστρατείας, τη δημιουργία green points – πράσινα σημεία (σημεία περισυλλογής ανακυκλώσιμων υλικών) και τη θέσπιση κίνητρων στους δημότες για την ανακύκλωση.

Παράλληλα, το σχέδιο περιλαμβάνει τη χωροθέτηση σταθμού διαλογής, διαχείρισης και μεταφόρτωσης υπολειμμάτων – αποβλήτων, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης των υποχρεωτικών εκ του νόμου μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αν τα συμπεράσματα των μελετών είναι θετικά, τότε ο Δήμος θα προχωρήσει στη δημιουργία μιας μονάδας είτε σε ιδιόκτητο, εκτός σχεδίου οικόπεδο 23 στεμμάτων, που βρίσκεται σε παλιό νταμάρι στα σύνορα των Δ.Ε. Βουλιαγμένης και Βούλας, ή σε ιδιόκτητη έκταση περίπου 2 στρεμμάτων επί της Λεωφ. Βάρης στη Δ.Ε. Βάρης, στην οποία έχει προγραμματιστεί και ήδη μελετάται η δημιουργία του δημοτικού αμαξοστασίου, ενός green point – πράσινου σημείου και συνεργείου δημοτικών αυτοκινήτων.

Για να δημιουργηθεί ο εν λόγω σταθμός στην έκταση της Βάρης, θα χρειαστεί ο Δήμος να εξασφαλίσει περίπου 2,5 στρέμματα επιπλέον χώρου από παράπλευρο οικόπεδο με τη διαδικασία ανταλλαγής γης. Η μονάδα θα ακολουθήσει τα Ευρωπαϊκά πρότυπα αντίστοιχων μονάδων, θα είναι υπόσκαφη, κλειστού τύπου και θα διαθέτει ειδικές υποδομές ηχομόνωσης και φίλτρα για τον καθαρισμό του αέρα στη μονάδα. Συνεπώς, δεν θα παράγει περιβαλλοντικούς, οπτικούς ή ηχητικούς ρύπους στις κοντινές περιοχές. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις είναι και οι μόνες ιδιοκτησίες του Δήμου μας που διαθέτουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές και οι μόνες στις οποίες επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία χρήσεων γης η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας αφού βρίσκονται εκτός των ζωνών προστασίας που υπάρχουν στο Δήμο (Α’ και Β’ Ζώνη προστασίας Υμηττού, Π.Δ. προστασίας Λίμνης Βουλιαγμένης, περιοχές Natura κ.α.)

Η δημιουργία του σταθμού, υπό την προϋπόθεση της θετικής εισήγησης της μελέτης, της εγκριτικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, της εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης και τέλος της αδειοδότησης της, θα συμβάλει στην προστασία του τοπικού περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας και συγχρόνως εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο ταμείο του Δήμου και θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων από τα δημοτικά συνεργεία.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να λύσει οριστικά το πρόβλημα της αποκομιδής και διαχείρισης των οικιακών και λοιπόν απορριμμάτων – αποβλήτων, με σύγχρονες λύσεις φιλικές στο περιβάλλον, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων της πόλης. Για το λόγο αυτό έχει ήδη εκπονήσει το τοπικό σχέδιο δράσης, έχει ψηφίσει νέο Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου, έχει προβλέψει δαπάνη 124.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης χωροθέτησης και λειτουργίας αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων (Α’ φάση), βρίσκεται σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου το οποίο μελετά για λογαριασμό του Δήμου μας νέες μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων και έχει εντάξει πιστώσεις που ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2016 σε προμήθειες έργα και δράσεις εκσυγχρονισμού των υποδομών καθαριότητας και ανακύκλωσης της πόλης μας. Όσα αναφέρονται στο Τοπικό Σχέδιο αποτελούν την πρώτη ομάδα δράσεων του Δήμου ενός συνολικού σχεδιασμού.

Τέλος, τονίζεται ότι όσα πρόκειται να γίνουν θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση στα πλαίσια της διαφάνειας και της συλλογικότητας των αποφάσεων και θα εγκριθούν απ’ όλα τα αρμόδια όργανα, δημοτικά και άλλα.

Σχετικά με το θέμα ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήλωσε: «Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης πρότυπος Δήμος σε θέματα περιβάλλοντος, ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων. Εργαζόμαστε μεθοδικά και αποφασιστικά για την επίτευξη του στόχου αυτού ως ελάχιστης υποχρέωσης απέναντι στις επόμενες γενιές».

– See more at: http://www.notiareport.gr/eidiseis/dimotika/deltia-tipou/ypersuxrones-kai-kainotomes-protaseis-gia-thn-kathariothta-ston-dhmo-3b.html#sthash.89QSCZCJ.dpuf