Σάββατο , 24 Οκτωβρίου 2020

“Τα κοντά ποδάρια του ψέματος” – Το παράδειγμα του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Του Βασίλη Γραμμένου… Οι πρόσφατες εξελίξεις στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, την περασμένη εβδομάδα, με την έκδοση της υπ’ αριθμόν Ε 4073/2014 απόφασης του Πρωτοδικείου Πειραιά, έβαλε τέλος στα ευφάνταστα σενάρια και στην έντονη παραφιλολογία, περί δήθεν ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών της 25ης Μαίου, που διακινούσαν για περίπου έξι μήνες, προσωπικά ο πρώην Δημάρχος Πανάς και οι άνθρωποι της παράταξής του.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο συνδυασμός του Γρ. Κωνσταντέλλου παραμένει πρώτος σε ψήφους, συνεπώς και ο κ. Κωνσταντέλλος συνεχίζει να είναι Δήμαρχος του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που είχε καταθέσει η παράταξη του πρώην δημάρχου, επικαλούμενη κυρίως σφάλματα κατά την αρίθμηση και την καταμέτρηση των ψήφων.

Χαρακτηριστικό, δε, είναι το γεγονός πως οι συνήγοροι της «Ανεξάρτητης Κίνησης Β.Β.Β», του πρώην Δημάρχου, με την ένσταση που κατέθεσαν, επικαλούνταν παραβάσεις του νόμου κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, λάθη κατά την αρίθμηση και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και μάλιστα για τους λόγους αυτούς ζητούσαν να ανακυρηχθεί ο συνδυασμός τους ως ο νικητής των εκλογών.

Ωστόσο, αποδείχθηκε (για δεύτερη φορά) με τη σφραγίδα της δικαιοσύνης, το ανυπόστατο των ισχυρισμών της πλευράς Πανά, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Με μιά άκρως τεκμηριωμένη απόφαση (που δύσκολα επιδέχεται κριτικής, σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους), 126 σελίδων, η τριμελής σύνθεση του 10ου τμήματος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, ομοφώνως, απέρριψε την ένσταση που είχε καταθέσει ο αποτυχών συνδυασμός στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία της απόφασης

Στη σελίδα 13 παρ.15, οι δικαστές απορρίπτουν ως «ουσία αβάσιμο» τον ισχυρισμό της «Ανεξάρτητης Κίνησης ΒΒΒ», πως στο εκλογικό τμήμα 4576 και 4582, τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού «ΒΒΒ Πόλη για να ζεις», ήταν ατσαλάκωτα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα επίμαχα δεν ήταν αυτά που είχαν τοποθετηθεί από τους εκλογείς εντός της κάλπης, αλλά αντικαταστάθηκαν εκ των υστέρων από άλλα, αφήνοντας ουσιαστικά υπονοούμενα για τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής. Αυτός ο λόγος της ενστάσεως έπεσε στο κενό, καθώς ύστερα από ενδελεχή έλεγχο των εν λόγω ψηφοδελτίων, διαπιστώθηκε ότι αυτά φέρουν τις χαρακτηριστικές πτυχές που, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, προκαλούνται με την αναδίπλωσή τους και την τοποθέτησή τους στους εκλογικούς φακέλους.

Όσον αφορά στον ισχυρισμό της αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, στην περίπτωση μέτρησης πρόθεσης ψήφου γνωστής δημοσκοπικής εταιρείας που παρουσίαζε πρόβαδισμα του Γρ.Κωνσταντέλλου στις επικείμενες εκλογές, αλλά και σε ηλεκτρονικά μυνήματα τα οποία εστάλλησαν από το επιτελείο Κωνσταντέλλου την ημέρα των εκλογών, οι ισχυρισμοί της πλευράς Πανά απορρίπτονται ως «αορίστως προβαλλόμενοι», καθώς δε μνημονέυονται στο δικόγραφο της ένστασης τα συγκεκριμένα πρόσωπα προς τα όποια ασκήθηκε ο κατά τα ως άνω, αθέμιτος επηρεασμός.

Σχετικά με τη δικηγόρο, Βερόνικα Αγαλιώτη, πρώην δημοτική συμβούλο και κόρη του νυν δημοτικού συμβούλου Γιάννη Αγαλιώτη, τη συμμετοχή της οποίας ως δικαστική αντιπρόσωπο σε εκλογικό τμήμα της Βούλας, επικαλέστηκε ο απερχόμενος δήμαρχος, το δικαστήριο έκρινε πως η παρουσία της εκεί δε συνιστούσε αθέμιτη συμπεριφορά και απέρριψε κάθε ισχυρισμό περι αθέμιτο επηρεασμό του φρονήματος των εκλογέων, ξεκαθαρίζοτας πως δεν υπήρξε κανένα «αίσθημα φόβου» προς αυτούς.

Σε άλλη περίπτωση, σχετικά με τα δέκα «χαμένα-εξαφανισμένα» ως δια μαγείας (!!!!!!) ψηφοδέλτια, για τα οποία ο συνδυασμός Κωνσταντέλλου έχει προσφύγει στα Ποινικά δικαστήρια και τα οποία η παράταξη Πανά ζήτησε να αφαιρεθούν από την εκλογική δύναμη του συνδυασμού του Γρ.Κωνσταντέλλου, οι δικαστές απορρίπτουν για ακόμη μια φορά το αίτημα ως αβάσιμο, καθώς απ’ όλα τα εκλογικά βιβλία και έγγραφα που φέρουν τη σφραγίδα και την υπογραφή των μελών της εφορευτικής επιτροπής, προκύπτει σαφώς  ότι ο αριθμός των ψηφισάντων είναι αυτός που αναγράφεται στο βιβλίο πρωτοκόλλου ψηφοφορίας, άρα σε περίπτωση απώλειας εκλογικού σάκου η σώματος αυτού, γίνεται δεκτό το εκλογικό αποτέλεσμα που προκύπτει από το αντίγραφο του πρακτικού της εφορευτικής επιτροπής.

Επίσης στη σελ. 103 παράγραφο 29, η απόφαση μνημονεύει ψηφοδέλτιο της παράταξης Πανά που πρέπει να θεωρηθεί άκυρο, το οποίο όμως επειδή η πλευρά Κωνσταντέλλου ζητά την ακυρότητά του γι’ άλλο λόγο, η απόφαση δεν το καταχωρεί ως άκυρο παρά του ότι σαφώς είναι. Επιπλέον, στη σελ. 123 παράγραφο 38, η απόφαση αναφέρει ότι επειδή υπάρχουν ελλειπή στοιχεία (έλλειψη των φακέλων των ακύρων στον εκλογικό σάκκο) είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η εγγυρότητα ή η ακυρότητα 2 ψηφοδελτίων της παράταξης Κωνσταντέλλου, που θεωρήθηκαν άκυρα από τον δικαστικό αντιπρόσωπο του τμήματος, αλλά επειδή η εγγυρότητα ή ακυρότητά τους δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα, δεν γίνεται μεγαλύτερη έρευνα.

Από τα όσα έγκυρα ψηφοδέλτια ζήτησαν να ακυρωθούν και από τα όσα άκυρα ψηφοδέλτια ζήτησαν να θεωρηθούν έγγυρα, οι δύο πλευρές, αφ ενός των ενισταμένων (παράταξη Πανά) και αφετέρου των αντενισταμένων (παράταξη Κωνσταντέλλου), η απόφαση έκανε δεκτά 24 για την πλευρά Πανά και 20 για την πλευρά Κωνσταντέλλου. Το σύνολό των ευρημάτων, και για τις δύο πλεύρές, έχει να κάνει με ψηφοδέλτια που φέρουν “ν” αντί σταυρών ή έχουν μουτζούρες, άλλα σημάδια κτλ. Έτσι, η απόφαση απορρίπτει την ένσταση και την αντένσταση και διατηρεί το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαίου.

Σε επίπεδο δικαστικό η υπόθεση στην ουσία της δεν μπορεί να εξεταστεί από άλλο ανώτερο δικαστήριο. Μπορεί να γίνει, και μάλλον θα γίνει από την πλευρά Πανά στην απέλπιδα προσπάθειά του να κρατηθεί πολιτικά στη ζωή με εκ νέου υποσχέσεις για ανατροπές και άλλα τέτοια, αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο όμως ελέγχει απλά τον τύπο της δικαστικής διαδικασίας, όπως εάν έχουν έννομο συμφέρον αυτοί που προσέφυγαν, εάν τηρήθηκαν οι προθεσμίες, εάν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση κτλ.

Μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου, η νέα δημοτική αρχή κράτησε ήπιους τόνους, αφού από την αρχή είχαν δηλώσει ότι τρέφουν απέραντο σεβασμό και εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και δήλωναν αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα όταν εκδοθεί αργά ή γρήγορα η δικαστική απόφαση. Γι΄αυτό άλλωστε ο δήμαρχος και η ομάδα του, ήταν από την αρχή κοντά στους κατοίκους και στα προβλήματα του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Από την άλλη πλευρά, η παράταξη Πανά, με δημόσιες δηλώσεις ακόμα και του ιδίου (στην ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής, στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε επίσημα Δελτία Τύπου της παράταξής του) μιλούσαν για τελειωμένη κατάσταση, για πλήρη επικράτησή τους, για ανατροπή του αποτελέσματος μετά την επανακαταμέτρηση και άλλα ανάλογα) και δεν δίστασε ακόμη και να προαναγγείλει την ορκωμοσία της δημοτικής του ομάδας από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Με διχαστικό λόγο και με τη βοήθεια τοπικών ΜΜΕ, γνωστών σε όλους για την αντικειμενικότητά τους (!!!!!) προσπάθησαν να διχάσουν τον κόσμο της πόλης και να ανακόψουν την ορμή της νέας Δημοτικής Αρχής. Ακόμα και μετά την δεύτερη ήττα του Πανά από τον Κωνσταντέλλο, κάποιοι εξ αυτών των τοπικών ΜΜΕ, προσπαθούν να εξωραΐσουν τα αδιέξοδα με τα οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπος ο κ. Πανάς και να λειτουργήσουν ως σωσίβιά του.

Οι άνθρωποι της περιοχής, όμως, πλέον τους γνωρίζουν όπως γνωρίζουν τις τακτικές και επιδιώξεις τους.  Γνωρίζουν επίσης καλά ότι ο νέος Δήμαρχος είναι, ειδικά αυτή την περίοδο, πανίσχυρος με μια συμπαγή δυνατή και ορεξάτη ομάδα που εργάζεται και παράγει εξαιρετικό έργο καθημερινά και που μόλις σε 60 μέρες άλλαξε το πρόσωπο της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα έλεγε επιφανές στέλεχος της παράταξης Κωσταντέλλου σε ομήγυρη πριν λίγες μέρες “τώρα έπρεπε να πάμε σε εκλογές που είδε ο κόσμος τί σημαίνει οργανωμένη διοίκηση  και τί σημαίνει Κωνσταντέλλος”.

Βεβαίως τα πολιτικά μηνύματα αυτής της ιστορίας έχουν βγει και οι αποδέκτες τους ουκ ολίγοι…Είναι κατανοητό ακόμα να αναρωτιούνται οι χαμένοι των πρόσφατων Δημοτικών εκλογών στη Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη πώς μπορεί κάποιος να χάσει τις εκλογές όταν στηρίζεται από τα μεγαλύτερα οικονομικά και εφοπλιστικά  τζάκια της Χώρας, από την Εκκλησία, από το διεθνές jetset και τα Εθνικά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ της Χώρας, από το 90% των τοπικών ΜΜΕ, από 6 εκ των 8 πρώην Δημάρχων των τριών πρώην Δήμων Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης, από το 80% των εξωραϊστικών και αθλητικών συλλόγων της περιοχής που είχαν παρασύρει μαζί τους με θεμιτούς ή άλλους τρόπους και τέλος πώς χάνονται εκλογές όταν ο χαμένος διαθέτει δεκαπλάσιο εκλογικό budget από τον τελικό νικητή;

Λογική η απορία τους και δικαιολογημένη εν μέρει η σημερινή συμπεριφορά τους.