Πέμπτη , 22 Οκτωβρίου 2020

Τεράστια τραγωδία στη Μεσόγειο: ΣΚΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟ – Δύο μικρά παιδιά “έσβησαν” στην ακτή της Τουρκίας

Την αθλιότητα της Δύσης, που προκαλεί πολέμους και μετά “ενοχλείται” από τις προσφυγικές ροές, αλλά και την αδιαφορία που δείχνει η Τουρκία απέναντι στα εκατομμύρια ανθρώπων που φεύγουν από τα βάθη της Ανατολής για ένα καλύτερο αύριο, αποδεικνύουν οι φωτογραφίες του νεκρού αγοριού που ξέβρασε το κύμα σε τουρκικά παράλια. Την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει λύση, Τούρκοι διακινητές πλουτίζουν, κλείνοντας σπίτια, φιμώνοντας στόματα…

Ο πεντάχρονος Galip και ο τρίχρονος Aylan είχαν επιβιβαστεί σε φουσκωτή λέμβο με επιβάτες πολύ περισσότερους από αυτούς που θα χωρούσε κανονικά. Στη βάρκα στριμώχνονταν πρόσφυγες που άφηναν πίσω τους τη φρίκη της Συρίας και ήλπιζαν να βρουν νέα εστία διασχίζοντας τα νερά της Μεσογείου. Μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή μακριά από τον πόλεμο, τις αγριότητες και την ανείπωτη βαρβαρότητα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Δεν έφτασαν ζωντανοί στη στεριά που τόσο ήλπιζαν να τους επιτρέψει να ζήσουν.

Τα ονόματα Galip και Aylan μπορεί στους περισσότερους να μην λένε τίποτα. Η εικόνα τους όμως να κείτονται νεκρά στις τουρκικές ακτές μας στοιχειώνει και συμπυκνώνει όλο το δράμα των χιλιάδων ανθρώπων που δραπετεύουν από τον τρόμο στις χώρες τους και το μέγεθος της κρίσης που δοκιμάζει την Ευρώπη.

Η βάρκα τους αναποδογύρισε ενώ κατευθύνονταν στην Κω. Τα δύο αγόρια πνίγηκαν μαζί με τη μητέρα τους Rehan. Είναι δύσκολο να πει κανείς αν είναι οι τρεις τους οι πιο τραγικές φιγούρες ή ο πατέρας της οικογένειας, ο Abdullah, που είναι ο μόνος που έμεινε ζωντανός.

boys02

«Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου είναι νεκρά», ψέλλισε στη θεία των άτυχων αγοριών, όπως αποκάλυψε η ίδια στη Daily Mail.

boys05

Τα δύο αγόρια δεν φορούσαν σωσίβια, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κι έτσι δεν είχαν σχεδόν καμία ελπίδα όταν η βάρκα τους αναποδογύρισε περίπου μισή ώρα αφότου είχε αποπλεύσει από την Τουρκία.

Συνολικά 13 άνθρωποι- ανάμεσά τους ο Galip, ο Aylan, η μητέρα τους κι άλλα τρία παιδιά- έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο.

Η φωτογραφία τους από τότε που είχαν κανονική ζωή όπως ο καθένας μας, στην πατρίδα τους το Κομπάνι της Συρίας, να γελούν με ένα λούτρινο αρκουδάκι ανάμεσά τους, είναι η πιο σκληρή υπενθύμιση πως πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινες ιστορίες που θα μπορούσαν να είναι οι ιστορίες του καθένα μας.

boys01

boys04

Μαζί με τη μοιραία βάρκα από την οποία βρέθηκαν στη θάλασσα τα αδελφάκια από τη Συρία απέπλευσε κι άλλη μία που επίσης αναποδογύρισε. Μπορεί να μην υπάρχουν οι φωτογραφίες των επιβαινόντων που σοκάρουν αλλά κι εκεί χάθηκαν δύο παιδιά, ο 11χρονος Zainb Ahmet-Hadi και ο 9χρονος αδελφός του Hayder. Η μητέρα τους έζησε και ο φακός την αποτύπωσε στην αγκαλιά του μόνου παιδιού της που τα κατάφερε, της Rowad.

boys06

Σύμφωνα με έναν από τους επιβάτες, συνολικά 175 άνθρωποι στριμώχτηκαν σε 12 βάρκες. «Πληρώσαμε 2050 ευρώ ο καθένας», λέει στη Daily Mail, «η βάρκα προοριζόταν για 10 άτομα, βυθίστηκε μόλις βγήκαμε στα ανοιχτά. Όποιος δεν ήξερε να κολυμπά δεν είχε ελπίδα».

Τα μικρά παιδιά που χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου προστίθενται στους περισσότερους από 2.500 νεκρούς που έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να αφήσουν πίσω τους τη βία, την καταπίεση, την ανέχεια και να φτάσουν μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη.

Η «διαδρομή» ανάμεσα στο Μποντρούμ και την Κω είναι από τις συντομότερες οδούς ανάμεσα στην Τουρκία και τα ελληνικά νησιά, περίπου 13 μίλια.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ Philippe Douste-Blazy, που έχει δει ιδίοις όμμασι τις τραγικές σκηνές που εκτυλίσσονται στη Μεσόγειο, απηύθυνε δραματική προειδοποίηση στους ηγέτες της Ευρώπης.

«Οι πολιτικοί μιλούν για εισβολή, μαζική μετανάστευση. Δημιουργήθηκε κλίμα ξενοφοβίας, εθνικισμού, φόβου», είπε στη βρετανική εφημερίδα Independent.

«Αλλά αυτοί οι λαϊκιστές θα πρέπει να προσέχουν: οι λαοί τις Ευρώπης είναι πιο έντιμοι και έχουν μεγαλύτερη ανθρωπιά από ό,τι νομίζουν και δεν θα τους αρέσει να γίνουν αντικείμενο πολιτικών παιχνιδιών».

Ο Douste-Blazy, που είναι νούμερο 2 στον ΟΗΕ κάτω από τον γενικό γραμματέα, τόνισε πως οι πολίτες πρέπει να δουν τον «απόλυτο τρόμο» αυτού που συμβαίνει και δηλώνει σίγουρος πως τότε θα θέλουν να βοηθήσουν.

angel

Το περιστατικό στη Bodrum, δεν είναι το πρώτο, ούτε το τελευταίο. Καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα και από εκεί να κατευθυνθούν προς άλλες χώρες της Γερμανίας.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα υπολογίζεται ότι 23.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα, ενώ τους πρώτους 9 μήνες του 2015 έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα πάνω από 150.000. Η μακρά πορεία αυτών των ανθρώπων, είναι γεμάτη εμπόδια, όπως αυτά που πρόσφατα έβαλε η Ουγγαρία με τους φράκτες και την απαγόρευση να περάσουν από τα εδάφη της με προορισμό τη Γερμανία. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη για άλλη μια φορά, δείχνει αμήχανη και περιμένει χωρίς να λαμβάνει αποφάσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες να δούμε και στο μέλλον τέτοιες εικόνες.

angel1

Η φωτογραφία του νεκρού παιδιού, έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή για το ρόλο των ισχυρών κρατών, στις πολεμικές συγκρούσεις, που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές.

angel2

“Είναι ξεκάθαρο πως την τρέχουσα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη δεν μπορεί καμία χώρα να την επιλύσει από μόνη της. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και η ΕΕ πρέπει να δράσουν μαζί και να βοηθήσουν εκείνες τις χώρες, οι δυνατότητες των οποίων έχουν φτάσει ήδη στα όρια τους όπως η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Σερβία”, δήλωσε ο Φεντερίκο Φόσι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

boy2

“Η σημερινή κατάσταση δείχνει πως πολύ συχνά οι πρόσφυγες περιγράφονται ως ένα φορτίο για πολιτικούς σκοπούς. Λαϊκιστές πολιτικοί εμφανίζονται ο καθένας τους κάθε μέρα στις τηλεοράσεις. Η δημοσιογραφική κάλυψη πρέπει να είναι υπεύθυνη και να επιτρέπει στους ανθρώπους να σχηματίζουν τη δική τους άποψη στη βάση μιας δίκαιης και ισορροπημένης ενημέρωσης”, πρόσθεσε απευθυνόμενος σε όσους βάζουν το πολιτικό κέρδος ή το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία διαλύει κάθε επιχείρημα, των λαϊκιστών και των ακροδεξιών, που έχουν εύκολες τις λύσεις του “κλεισίματος των συνόρων” και των μέτρων “μηδενικής ανοχής” απέναντι στους απελπισμένους.

angel2

Και για να θυμηθούμε και τους εγχώριους οπαδούς της απανθρωπιάς και της ηλιθιότητας, αξίζει να αναρωτηθούμε αν αυτό το παιδάκι που εντοπίστηκε νεκρό στις ακτές της Τουρκίας, είναι “λαθραίος” και “επικίνδυνος τρομοκράτης” ή αν “θα το παίρναμε σπίτι μας”;

angel3