Πέμπτη , 22 Οκτωβρίου 2020

Τι είπαν οι Αρχηγοί σε Δένδια – Βενιζέλο πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΥΠΕΞ

Στη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΞ με την συμμετοχή των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα μέσω των οποίων μπορεί να εκδηλωθεί ενδεχόμενη τουρκική κλιμάκωση στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Όπως συνήθως συμβαίνει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις και παρά την αντίθετη άποψη που έχει κυριαρχήσει στην κοινή γνώμη, οι στρατιωτικοί ήταν πιο ψύχραιμοι από τους πολιτικούς.

Οι Αρχηγοί έκαναν εκτίμηση της κατάστασης. Η Άγκυρα ασφαλώς και συντηρεί την “φωτιά” στην περιοχή . Μια “φωτιά” που σιγοκαίει και από την οποία προκύπτουν “πυροτεχνήματα” ,με παραβιάσεις,υπερπτήσεις και διαρκή παρουσία του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον πέριξ του Καστελόριζου οι Τούρκοι θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζονται σαν να είναι εκείνοι που ελέγχουν την ενάερια κίνηση ,χωρίς ασφαλώς να τους δίνει σημασία.

Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν είναι ανάξιο λόγου και προσοχής. Αντιθέτως. Όμως τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν οδηγεί απαραίτητα και σε κλιμάκωση της έντασης. Η Τουρκία μπορεί να θέλει να το κάνει , αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το μπορεί. Και τέλος πάντων δεν είναι κάτι που μπορεί να το κάνει με την σιγουριά ότι κάτι θα κερδίσει.

Μ΄ αυτό το σκεπτικό οι Αρχηγοι εισηγήθηκαν επιφυλακή στο μέγιστο αλλά το ίδιο να ισχύσει και για την ψυχραιμία.

Οι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε στρατιωτικό επίπεδο έχουν γίνει. Οι επίμαχες περιοχές έχουν “διασφαλιστεί” με την παρουσία των μέσων που διαθέτουμε. Και τα σχέδια για πολλά διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια έχουν εδώ και αρκετές μέρες ετοιμαστεί.

Η πολιτική ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να αποφασίσει μέχρι που θέλει να φθάσει και τι θέλει να πετύχει. Κανείς δε θέλει ασφαλώς να το παίξει “κοκκοράκι”.

 

OnAlert.gr