Παρασκευή , 23 Οκτωβρίου 2020

Τριμερής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου: Υπεγράφη η “Διακήρυξη των Αθηνών” – Τι προβλέπει

Πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας χαρακτήρισε τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από την τριμερή συνάντηση.

Τριμερής: Υπεγράφη η «Διακήρυξη της Αθήνας»-Τι προβλέπει

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσ,ι ο κ. Τσίπρας είπε πως συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, ενώ υπογραμμίστηκαν τα αμοιβαία οφέλη που προκύπτουν από την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Αιγύπτου.

«Τονίσαμε τη σημασία που θα έχει μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και τη σημασία που έχει η δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως συμφώνησε με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Αλ Σίσι «ότι η περιοχή μας, μια περιοχή στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες δυνατότητες που αν εκμεταλλευτούμε σωστά μπορούμε να προχωρήσουμε σε μι  κατεύθυνση ευημερίας και ανάπτυξης».

Παράλληλα, ανέφερε πως συζητήθηκε η επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών «πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», αλλά και στην ανάπτυξη της διαλιμενικής συνεργασίας μας.

Τριμερής: Υπεγράφη η «Διακήρυξη της Αθήνας»-Τι προβλέπει

Η σημερινή τριμερής συμβολίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας για την κοινή συνεργασία, είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για τα πρακτικά βήματα που αποφασίστηκαν.

Συμφωνήσαμε στην ανάγκη εύρεσης δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος με την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στη βάση των αποφάσεων της 4ης Ιουνίου 1967 και πρωτεύουσα την Α. Ιερουσαλήμ υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης την στήριξη της Αιγύπτου στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στην βάση της ενότητας του νησιού και βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Απόλυτα επιτυχή χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η Διακήρυξη της Αθήνας προάγει το Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη.

Ανέφερε ότι «Κύπρος και Ελλάδα αποφασίσαμε να στηρίζουμε τα ζητήματα που προωθούν τις σχέσεις ΕΕ και Αιγύπτου».

Επίσης, σημείωσε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. «Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Οι ενεργειακές πηγές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων», τόνισε.