Κυριακή , 25 Οκτωβρίου 2020

Τρομοκρατικό χτύπημα με καλάσνικοφ στην ισραηλινή πρεσβεία

Στόχος αγνώστων τρομοκρατών, οπλισμένων με καλάσνικοφ, έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής η πρεσβεία του Ισραήλ, που βρίσκεται επί της οδού Μαραθωνοδρόμων 1 στο Π. Ψυχικό. Λίγο μετά τις 3 το πρωί, άγνωστοι πυροβόλησαν κατά ριπάς με στόχο το κτίριο της διπλωματικής αποστολής και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι υλικές ζημιές είναι μικρές.

ghghg

Επειτα από αυτοψία στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, περισυλλέγησαν 54 κάλυκες από καλάσνικοφ, διαμετρήματος 7,62 mm. Ο αριθμός των καλύκων υποδηλώνει αυτομάτως ότι οι δράστες έχουν αδειάσει δύο γεμιστήρες. Επειδή είναι σχεδόν απίθανο να άλλαξαν γεμιστήρα εν μέσω της επίθεσης, θεωρείται σχεδόν βεβαιο ότι έχουν χρησιμοποιηθεί δύο όπλα τύπου καλάσνικοφ.  Παράλληλα, το γεγονός ότι κάλυκες βρέθηκε στη διασταύρωση της λεωφόρου Κηφισίας με την Οδό Σόχου, απέναντι απο το κτίριο της πρεσβείας, οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι οι δράστες πυροβόλησαν απο το ανερχόμενο ρεύμα της λεωφόρου.

presveia-isr-1

Καταγράφονται επίσης σημάδια απο σφαίρες σε τοίχους και τζάμια της πρεσβείας, ενώ σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες ήταν πιθανότατα τέσσερις και επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο ύπου «βαν», με το οποίο και διέφυγαν.

Στο πλαίσιο των ερευνών οι αστυνομικοί συλλέγουν το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, προκειμένου να σχηματιστεί η πρώτη σαφής εικόνα για το τι συνέβη.

presveia-isr-3

Η επίθεση παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με εκείνη που έγινε στις 30 Δεκεμβρίου 2013 στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η “Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών”. Οι δράστες ήταν τέσσερις, επέβαιναν σε δίκυκλα και πυροβόλησαν με Καλάσνικοφ, τουλάχιστον είκοσι φορές, την καγκελόπορτα της κατοικίας, επι της οποίας βρέθηκαν καρφωμένες σφαίρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συναντηθεί με τον ομόλογό του Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, καθώς επίσης με ανώτατους Αξιωματούχους και Επικεφαλής Υπηρεσιών Ασφαλείας. O κ. Κικίλιας βρέθηκε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί στο σημείο της επίθεσης.

presveia-isr-4

Ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν μπορεί να διαταράξει τη σχέση μας με το Ισραήλ» οι οποίες είναι πολύ καλές «στο ευρύτερο κομμάτι της γεωστρατηγικής συνεργασίας στη λεκάνη της Μεσογείου». Παράλληλα, τόνισε ότι «η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής χώρα» και πως «αυτοί που κλιμακώνουν την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν προβλήματα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, θα έχουν απέναντί τους τη συντεταγμένη πολιτεία και το ελληνικό κράτος. Η ελληνική πολιτεία στο σύνολό της στέκεται απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα» επανέλαβε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

Την επίθεση καταδίκασε με δήλωσή της η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, κα Σοφία Βούλτεψη, η οποία ανέφερε: «Κάθε τρομοκρατικό χτύπημα, χτυπά κατάστηθα τη Δημοκρατία, χτυπά κατάστηθα την ίδια τη χώρα. Η καταδίκη της τρομοκρατίας αποτελεί αυτονόητη πράξη υπεράσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος, αυτονόητη πράξη υπεράσπισης της πατρίδας μας. Η Κυβέρνηση δίνει με αποφασιστικότητα και αυτή τη μάχη, έως ότου σιγήσουν τα όπλα του τρόμου».

Από την πλευρά της, η πρεσβεία του Ισραήλ, με ανάρτησή της στο Twitter, εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και την ΕΛΑΣ στον χειρισμό της υπόθεσης».