Πέμπτη , 22 Οκτωβρίου 2020

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2015 στα 3Β

Του Βασίλη Γραμμένου…Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του 2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β την περασμένη Πέμπτη.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα, με την «Aνεξάρτητη κίνηση» και τον Σπ. Πανά να ασφυκτιούν στον απόηχο της απόφασης του εκλογοδικείου, για το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Μαϊου.

Η ένταση και το γενικότερο μούδιασμα στην ατμόσφαιρα ήταν αναμενόμενα, καθώς ο πρώην δήμαρχος ήρθε αντιμέτωπος με δύο προκλήσεις… υποχρεώθηκε να συμβιβαστεί αρχικά με το αποτέλεσμα και κατά δεύτερον με τον αντιπολιτευτικό του ρόλο πια.

Δεν δίστασε μάλιστα, σε μια θλιβερή, επανειλημμένη και έμμονη απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων, να ισχυριστεί πως αυτός και η παράταξή του δεν αποτελούν μειοψηφία… Αντιθέτως, νιώθουν «συμπολίτευση»! Σχόλιο που, βέβαια, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις!

Υπήρξαν πολλοί που αναρωτήθηκαν, γιατί ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης συνεχίζει να εκτίθεται, ακολουθώντας την επικοινωνιακή τακτική της παραπληροφόρησης και κάποιοι άλλοι που χαρακτήρισαν τις κινήσεις Πανά αδόκιμες και πολιτικά ανώριμες.

Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι οι ύστατες που απομένουν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να διασώσει το πολιτικό του γόητρο, έστω κι αν προβαίνει σε ξεκάθαρο εμπαιγμό των πολιτών, εκμεταλλευόμενος απροκάλυπτα την ψήφο όσων τον στήριξαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Ο Δήμαρχος, Γρ.Κωνσταντέλλος, ανταπάντησε εύστοχα στον Σπ. Πανά, επαναλαμβάνοντας πως «δεν είναι σωστό να βάζουμε το σύστημα σε έναν εν δυνάμει διχασμό εικονικής πραγματικότητας, αυτό δηλαδή που κάνει ο συνδυασμό σας κ.Πανά τους τελευταίους μήνες».

Ο κ. Κωνσταντέλλος, στη συνέχεια, φρόντισε να κατευνάσει την εκρηκτική ατμόσφαιρα, παρομοιάζοντας τη νίκη του συνδυασμού του με αυτήν του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, όπου κατά το παρελθόν οι ερυθρόλευκοι έχαναν στο πρώτο ημιχρόνιο με 1-0, αν και στο τέλος επικράτησαν των πρασίνων με 4-2. «Tην κούπα στο τέλος τη σήκωσε ο Ολυμπιακός και η ιστορία έγραψε νίκη υπέρ των ερυθρόλευκων κ.Πάνα», είπε αστειευόμενος ο Δήμαρχος, αποστομώνοντας τον αρχηγό της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια αναπάντεχη και εντελώς εξωπραγματική χαρακτηρίστηκε η παρέμβαση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Δ. Δαβάκη, ο οποίος επιχείρησε να δικαιολογήσει τα… αδιακαιολόγητα.

Σε μια ένδειξη εντυπωσιασμού και αφού καταψήφισε τον  προϋπολογισμό, ανέπτυξε μια επιχειρηματολογία που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να ερμηνεύσει και να κατανοήσει.

Κλείνοντας, μάλιστα, τη γραπτή του τοποθέτηση ο κ. Δαβάκης, προέβη σε μια πρωτοφανή και ακραία, όπως τη χαρακτήρισαν πολλοί, δήλωση που ξάφνιασε τους παρόντες και κυρίως τους δημοτικούς συμβούλους στο σύνολό τους.

Απείλησε ευθέως τη δημοτική αρχή, πως εαν τελικά περάσει ο προϋπολογισμός, ο ίδιος θα προσφύγει στο υπουργείο εσωτερικών για να τον ακυρώσει!!!

Η στάση του Δαβάκη δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά και προβλημάτισε τόσο την τοπική κοινωνία, όσο και τους αυτοδιοικητικούς της πόλης, αφού ερμηνεύτηκε ως πολιτικά αψυχολόγητη στάση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Αυτό που μένει τελικά να δούμε, είναι αν ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας πραγματοποιήσει τις προθέσεις που επικαλέστηκε στο Δ.Σ, να προσφύγει δηλαδή στο υπουργείο εσωτερικών για να ακυρώσει το  προϋπολογισμό.

Πάντως, ο προϋπολογισμός της νέας δημοτικής αρχής χαρακτηρίστηκε, κατά πλειοψηφία, ισοσκελισμένος και στηριγμένος σε ρεαλιστικές βάσεις.

Διαβάστε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος για τον Προϋπολογισμό:

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για το έτος 2015. Ο προϋπολογισμός έχει συνολικό ύψος σχεδόν 60 εκατομμυρίων ευρώ (59.743.719,20 €) και προβλέπει πλούσιες κοινωνικές δράσεις, ενώ ρίχνει σημαντικό βάρος στον πολιτισμό και τον αθλητισμό (συνολικά 1.687.730,18 €).

Όπως είναι αναμενόμενο, η μερίδα του λέοντος των εξόδων διατίθεται στην καθαριότητα του Δήμου (3.783.575,06 €) και ακολουθούν τα τεχνικά έργα και οι συντηρήσεις των δημοτικών εγκαταστάσεων και των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου, (2.426.121,26 €).

Ο προϋπολογισμός του 2015, όπως προβλέπει άλλωστε ο νόμος, είναι ισοσκελισμένος  και χαρακτηρίστηκε από τη διοίκηση του Δήμου απόλυτα ρεαλιστικός.

Στη σχετική του εισήγηση, ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ανέφερε:

«Ο Προϋπολογισμός αντιπροσωπεύει την επιλογή και τη συστηματική προσπάθεια του Δήμου να εξακολουθήσει να εργάζεται εντατικά και υπό οιεσδήποτε περιστάσεις υπέρ της κοινωνικής συνοχής και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Στο υπό κρίση Σχέδιο Προϋπολογισμού δύο είναι τα βασικά μεγέθη τα οποία εκφράζουν τον κοινωνικό προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής του Δήμου κατά το έτος 2015.

Το πρώτο αφορά στη συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη των δημοτικών δράσεων οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων του Δήμου: από τη διευρυνόμενη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, τα ΚΑΠΗ, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, μέχρι τη λειτουργία του Ξενώνα και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και άλλες δράσεις.

Το δεύτερο αφορά στο γεγονός της εκπόνησης ενός φιλόδοξου όσο και ρεαλιστικού Τεχνικού Προγράμματος. Σ’ αυτό το Πρόγραμμα ενσωματώνονται οι τρεις βασικές στρατηγικές επιλογές της διοίκησης του Δήμου:

 Πρώτα ο άνθρωπος

Προτεραιότητα στον πολίτη, με ιδιαίτερη φροντίδα στη νεολαία και την καταπολέμηση της ανεργίας, στην Παιδεία, στον Αθλητισμό όπως και στην Τρίτη Ηλικία.

Ανοιχτός Δήμος

Αποτελεσματικές υπηρεσίες, με σύγχρονη οργάνωση, με την καλύτερη δυνατή σχέση κόστους αποτελέσματος, με πλήρη διαφάνεια και συμμετοχικές διαδικασίες.

Πράσινη Πόλη

Διατήρηση και ενίσχυση του προαστιακού χαρακτήρα της πόλης, ως κηπούπολης, υψηλού επιπέδου κατοικίας και ποιότητας ζωής. Προστασία του κοινωνικού αγαθού της παραλίας και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές με ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα αναδεικνύουν τη φυσική ομορφιά της πόλης μας, χωρίς να αλλοιώνουν την φυσιογνωμία της και την ηρεμία που μια περιοχή αποκλειστικής κατοικίας απαιτεί».

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Δήμαρχος δήλωσε:

«Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης επαναλαμβάνει, με την ευκαιρία της συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού, την ετοιμότητά του να ενισχύσει περαιτέρω την ποικιλόμορφη δράση της κοινωνίας των πολιτών και ιδίως της νεολαίας και να εγγυηθεί τον αμετακίνητο προσανατολισμό του σε έργο ανάπτυξης, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής».