Πέμπτη , 22 Οκτωβρίου 2020
Italian policemen escort Michele Zagaria (C), the boss of the Casalesi clan outside the Police's headquarters in Caserta following his arrest on December 7, 2011. Italian police on Wednesday arrested Michele Zagaria, 53, the most senior boss of the Camorra mafia still at large, digging through a secret bunker near Naples to end his 16 years on the run. AFP PHOTO / ROBERTO SALOMONE (Photo credit should read ROBERTO SALOMONE/AFP/Getty Images)

Υπόγειες… βίλες – κρησφύγετα των αρχιμαφιόζων της Ιταλίας (Βίντεο)

Κάτω από πολλά σπίτια της Ιταλίας υπάρχει ένας άλλος, σκοτεινός κόσμος. Οι αρχιμαφιόζοι στην Νάπολη επιλέγουν πολλές φορές να ζουν σε υπόγεια κρησφύγετα, δίνοντας άλλη  έννοια στον όρο «υπόκοσμος».

Σύμφωνα με τον Independent, έχει στηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο κατασκευής τέτοιου είδους χώρων, με τους πιο ικανούς μαφιόζους να αναλαμβάνουν την διαμόρφωση των λημεριών. Πρόσφατα η αστυνομία συνέλαβε δύο «πρωτομάστορες» που φέρονται να δούλευαν για λογαριασμό των διαβόητων Casalesi. Ο πρώτος είναι ο Francesco Nobis, ο οποίος πιστεύεται ότι εφοδίαζε λημέρια τα τελευταία 15 χρόνια, και ο δεύτερος ο Domenico Nocera, ένας αρχιτέκτονας που κατηγορείται για τον σχεδιασμό των «σουπερ-οχηρών» που φιλοξενούν αρχιμαφιόζους.

Ένα από τα λημέρια που σχεδίασε φέρεται να είναι εκείνο στο οποίοι το 2011 οι Καραμπινιέροι συνέλαβαν τον πάτερ φαμίλια των Casalesi, Michele Zagaria. Ο 53χρονος «νονός της νύχτας» βρέθηκε κρυμμένος σε ένα τσιμεντένιο οχηρό κάτω από ένα κτίριο στην Casapesenna, κοντά στην Νάπολη. Ο ίδιος καταζητούνταν για 16 χρόνια και είχε καταδικαστεί ερήμην του σε ισόβια ποινή κάθειρξης.

Ένα χρόνο πριν την σύλληψή του, η αστυνομία είχε εντοπίσει ένα άδειο κρησφύγετο κάτω από το σπίτι ενός συνεργού του στην Caserta, βόρεια της Νάπολης. Η είσοδός του βρισκόταν κάτω από μια τηλεόραση και αυτό διέθετε ένα διπλό κρεβάτι, ιδιωτικό μπάνιο, τηλεόραση και ένα χώρο ελέγχου με οθόνες που παρείχαν εικόνα από την αυλή του σπιτιού.

Όπως αναφέρει ο Independent, οι εκατομμυριούχοι Ιταλοί κακοποιοί επιλέγουν να ζουν σαν φυλακισμένοι στις πόλεις όπου καταζητούνται, παρά να το σκάσουν στο εξωτερικό. Για εκείνους η «φαμίλια» είναι το παν και θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο της συμμορίας.

«Συνήθως προτιμούν να μένουν στην περιοχή τους όταν καταζητούνται και προτιμούν να ζουν υπογείως για δύο λόγους: προστατεύονται από τους ντόπιους και πρέπει να είναι πάντα παρόντες για να τρέξουν την επιχείρησή τους και να επεμβαίνουν όταν τα μέλη της συμμορίας έχουν διαφορές», εξήγησε ο Corrado de Rosa, ψυχίατρος και ειδικός παρατηρητής σε δίκες μαφιόζων.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, τα μέλη της «φαμίλιας» που κατασκευάζουν τα κρησφύγετα ανήκουν στην αφρόκρεμα.
«Εκείνος που σχεδιάζει ένα οχηρό είναι κάτι σαν ένας γιατρός που βγάζει ψεύτικες ιατρικές γνωματεύσεις για να κρατήσει τους αρχιμαφιόζους εκτός φυλακής».