Σάββατο , 24 Οκτωβρίου 2020

Χιλιάδες οι αιτήσεις στους δήμους για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Τις 3.000 έφτασαν οι αιτήσεις υποβολής για συμμετοχή στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, έως το μεσημέρι της Τρίτης. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.energo-eke.gr.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ενημερώνουν τους πολίτες και τους διευκολύνουν, όταν χρειάζεται, στην υποβολή της αίτησης, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να καλούν στον πενταψήφιο αριθμό 15105, προκειμένου να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και να συνδεθούν με τις υπηρεσίες των Δήμων.

Για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτούνται δικαιολογητικά, παρά μόνο ο κωδικός taxis net και ο ΑΜΚΑ. Στην περίπτωση που ζητηθούν δικαιολογητικά, ο αιτών οφείλει να τα προσκομίσει στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να βιαστούν, καθώς έχει προβλεφθεί ώστε όσοι δικαιούχοι υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 και ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα λάβουν την εισοδηματική ενίσχυση αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου.

Μέχρι τις 20.15 το απόγευμα της Κυριακής είχαν υποβληθεί 734 αιτήσεις για το κοινωνικό εγγυημένο εισόδημα. Οι 327 αιτήσεις οριστικοποιήθηκαν, οι 263 έγιναν αποδεκτές και οι 64 απορρίφθηκαν.

Το ετήσιο όριο εισοδήματος ανέρχεται στα 200 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένο άτομο και 300 ευρώ για ζευγάρι. Για κάθε ανήλικο τέκνο το ποσό αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα και 100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2015. Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη βιασύνη από τους δικαιούχους, καθώς έχει προβλεφθεί ότι όσοι υποβάλλουν αιτήσεις έως 31 Δεκεμβρίου 2014 θα λάβουν αναδρομικά και το ποσό του Νοεμβρίου.

Για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, έχουν επιλεγεί οι δήμοι Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, (περιφέρεια Αττικής), ο δήμος Μαλεβιζίου (περιφέρεια Κρήτης), ο δήμος Τρίπολης (περιφέρεια Πελοποννήσου), ο δήμος Σύρου (περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) και ο δήμος Σάμου (περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).