Πέμπτη , 22 Οκτωβρίου 2020

Όλες οι αλλαγές στην ρύθμιση των 100 δόσεων

«Κληρώνει» για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς η νέα υπουργική απόφαση φέρνει σημαντικές αλλαγές.

Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση θα αυξάνεται το επιτόκιο, ενώ θα καθορίζονται επακριβώς τα εισοδηματικά κριτήρια που θα οδηγούν σε συρρίκνωση των δόσεων ή ακόμη και στην «αποβολή» από τη ρύθμιση, αν και στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ήδη «φόρμουλα», όπως τόνισε και χθες ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, κατά τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που από χθες βρίσκονται στην Αθήνα, για «ηπιότερες» αλλαγές.

Για το επιτόκιο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αφού, με βάση τις διατάξεις που έχουν ψηφιστεί, προβλέπονται τα εξής:

1. Αυξάνεται στο 5% από 3% σήμερα το επιτόκιο για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

2. Για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές, έως 5.000 ευρώ, για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,

Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 να είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και

Το ετήσιο εισόδημά του να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι θα θέσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους δανειστές πρόταση ώστε να μη χάνεται η ρύθμιση για όσους οφειλέτες αδυνατούν να εκπληρώσουν άμεσα κάποια φορολογική τους υποχρέωση.

Και αυτό, όπως εξήγησε, γιατί θα πρέπει να επιδειχθεί από όλες τις πλευρές η απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών συγκυριών, αφού σήμερα μπορεί σε κάποιο μήνα να συμπέσουν πολλές υποχρεώσεις, όπως δόση φόρου εισοδήματος, δόση ΕΝΦΙΑ, δόση για τις 100 δόσεις, τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις και τέλη κυκλοφορίας.

«Ο στόχος είναι να ξανασυζητηθεί το μέτρο, γιατί είναι πρόβλημα και θα φύγει πολύς κόσμος από τις 100 δόσεις» επεσήμανε ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε παράλληλα ότι θα βγουν από τη ρύθμιση ή θα αναγκαστούν να πληρώσουν σε λιγότερες δόσεις οι οφειλέτες που έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων και εξοφλούν τα χρέη τους σε 100 δόσεις, ενώ έχουν την οικονομική άνεση, π.χ. όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «τραπεζικό λογαριασμό 200.000 ευρώ», να πληρώσουν το χρέος τους.

Τόνισε πάντως ότι το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, ή γενικότερα το ύψος του εισοδήματος που κρίνεται ικανό για την εξόφληση οφειλών σε λιγότερες δόσεις, ή για αποβολή από τη ρύθμιση, θα εξεταστεί στη συζήτηση με τους δανειστές όπου και θα καθοριστούν επακριβώς και τα κριτήρια που θα περιληφθούν στην υπό διαμόρφωση απόφαση.