Σάββατο , 24 Οκτωβρίου 2020

168 «ναι» συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα

Άκαρπη απέβη και η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Συνολικά 168 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα ενώ 132 ψήφισαν παρών.

Τα σενάρια που προηγήθηκαν

Με «ταβάνι» τους 166-168 βουλευτές που θα ταχθούν υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, ξεκινά στις 12.00 στη Βουλή η δεύτερη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία επίσης απαιτούνται 200 ψήφοι.

Στην πρώτη ψηφοφορία αθροίστηκαν οι 155 βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί με τους 5 ανεξάρτητους Σπύρο Λυκούδη, Χρήστο Αηδόνη, Γιώργο Νταβρή, Γρηγόρη Ψαριανό, Κατερίνα Μάρκου.

Μετά και τις χθεσινοβραδινές συσκέψεις και τα παρασκηνιακά τραπέζια ανεξαρτήτων για τη στάση τους, η εκκίνηση είναι από τον βατήρα των 164 ψήφων. Χθες άλλη μία ανεξάρτητη βουλευτής που είχε ψηφίσει «παρών» στον πρώτο γύρο, η Μίκα Ιατρίδη, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει Σταύρο Δήμα. Προστέθηκε έτσι στον κατάλογο όσων άλλαξαν στάση, όπως οι Βασίλης Οικονόμου, Γιάννης Κουράκος που το είχαν δηλώσει από την πρώτη στιγμή μετά το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά την Κυριακή, αλλά και ο Παναγιώτης Μελάς.

Ο Κώστας Γιοβανόπουλος, ο οποίος ήταν απών από τον πρώτο γύρο, είπε ότι είναι ακόμη επιφυλακτικός, αν και επεσήμανε ότι ήταν αποφασιστική η κίνηση Σαμαρά. Αν προστεθεί και ο επίσης επιφυλακτικός Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος έλειπε από την προηγούμενη ψηφοφορία λόγω θανάτου του πατέρα του, ο αριθμός θα ανέβει στους 166 υπέρ του Σταύρου Δήμα. Η απουσία του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Θωμά Ψύρρα από τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση Κ.Ο. και Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος εκτιμούν κάποιοι ότι είναι ένας προάγγελος της στάσης που θα κρατήσει σήμερα. Οι άλλοι δύο (Ν. Τσούκαλης και Ν. Φούντα) που είχαν επίσης συνυπογράψει την πρωτοβουλία των «8» είναι δεδομένο ότι θα υποστηρίξουν την αρχική τους θέση, την καταψήφιση της υποψηφιότητας Δήμα, πειθαρχώντας στην κομματική γραμμή.

Άδηλο τι θα πράξουν οι πρώην χρυσαυγίτες και νυν ανεξάρτητοι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.

Οι ανεξάρτητοι Βασίλης Καπερνάρος και Πάρις Μουτσινάς εμμένουν στο «παρών» μέχρι τώρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου -που πριν έθετε τον πήχη στους 170- θα είναι ικανοποιημένο από ένα αποτέλεσμα 166-168 βουλευτών που θα πουν «ναι» στην επιλογή Δήμα, εκτιμώντας ότι θα δημιουργήσει ρεύμα για την καθοριστική τρίτη ψηφοφορία. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι ο τακτικός ελιγμός Σαμαρά ανανέωσε τη δυναμική εκλογής Δήμα, αν και παραδέχονται ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Ούτε στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί τελικά ο μαγικός αριθμός των 180, δεδομένου ότι απαιτείται η μεταστροφή από ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ.

Τα επιτελεία των κομμάτων έχουν ήδη αρχίσει να ζεσταίνουν τις μηχανές για εκλογική αναμέτρηση στις 25 Γενάρη. Ωστόσο, το παιχνίδι παραμένει ανοικτό, μέχρι την τελευταία ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου.

Από τις 11.15 το πρωί της Τρίτης μεταδίδεται ζωντανά στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» έκτακτη πολιτική εκπομπή για τη δεύτερη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.