Τετάρτη , 21 Οκτωβρίου 2020

Τρύφων Αλεξιάδης: “Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει για να γίνει πιο δίκαιος”

“Σε αλλαγές προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ώστε να γίνει ως φόρος δικαιότερος και πιο αναλογικός” τόνισε μιλώντας το πρωί στην εκπομπή “Πρωινό MEGA” ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Όπως ανέφερε, με δεδομένη την οροφή των 2,65 δισ. στην εισπραξιμότητα του φόρου γίνονται συζητήσεις για αλλαγές στο εσωτερικό του ενώ σημείωσε με νόημα ότι το αίσθημα του δικαιότερου θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με μεταφορά ποσού από τον κύριο φόρο που αφορά σε όλα τα ακίνητα στον συμπληρωματικό.

Συμπλήρωσε ότι ο φόρος θα πρέπει να έχει εισπραχθεί μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2016 ώστε να εγγραφεί εισπρακτικά μέσα στο 2015, θέμα όμως το οποίο συζητείται με τους θεσμούς, ενώ τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για την εκκαθάριση του φόρου άμεσα και οι μεγαλύτερες αλλαγές να γίνουν το 2016.

Αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε δύσκολες αποφάσεις, ότι δεν υπάρχει κλίμα ευτυχίας αλλά και ότι είναι σαφές ότι “δεν υπάρχει άλλη λύση” και κάλεσε όποιον έχει να καταθέσει ένα άλλο αφήγημα να το κάνει.

Υπογράμμισε ότι η προσπάθεια στη διαπραγμάτευση και στην υλοποίηση της συμφωνίας εστιάζει πλέον στο να μην θιγεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ειδικά σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή.