Τετάρτη , 21 Οκτωβρίου 2020

Μπλάτερ-Πλατινί στο σκαμνί

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας άσκησε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση και εγκληματική κακοδιαχείριση στον Σεπ Μπλάτερ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εισαγγελίας, ο πρόεδρος της FIFA ανακρίνεται από τις Αρχές, οι οποίες συγκέντρωσαν στοιχεία και από τα γραφεία της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ενώ παράλληλα έβαλαν στο κάδρο των εμπλεκομένων το αφεντικό της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ο οποίος θα κληθεί άμεσα να λογοδοτήσει.

Η έρευνα που διεξάγεται αφορά στην υπόθεση υπογραφής τηλεοπτικών δικαιωμάτων το 2005 με τον τότε πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής ένωσης της Καραϊβικής, Τζακ Γουόρνερ.

Επίσης, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου είναι ύποπτος για απιστία που αφορά στην πληρωμή δύο εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στον Μισέλ Πλατινί, πρώην παλαίμαχο άσο της Γαλλίας. Οι Αρχές θα ερευνήσουν παράλληλα τις διαδικασίες ανάθεσης των Μουντιάλ του 2018 και του 2022.

Οι εν λόγω εξελίξεις δικαιολογούν τον λόγο για τον οποίο η FIFA υποχρεώθηκε να ακυρώσει εσπευσμένα την συνέντευξη Τύπου του Ελβετού προέδρου.

Η ανακοίνωση από το γραφείο του εισαγγελέα

«Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας υποπτεύεται πως στις 12 Σεπτεμβρίου 2005 ο κ. Σεπ Μπλάτερ υπέγραψε συμβόλαιο με την Ποδοσφαιρική Ένωση Καραϊβικής (με τον Τζακ Γουόρνερ ως πρόεδρο εκείνη την χρονική περίοδο). Εκείνο το συμβόλαιο ήταν δυσμενές για τη FIFA. Από την άλλη, υπάρχει μία υποψία πως, κατά την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας, ο Σεπ Μπλάτερ παραβίασε τα καθήκοντά του κι ενήργησε ενάντια του συμφέροντος της FIFA και/ή στις FIFA Marketing και TV AG.

Επιπροσθέτως, ο κ. Σεπ Μπλάτερ είναι ύποπτος για απιστία που αφορά στην πληρωμή δύο εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στον Μισέλ Πλατινί, πρόεδρο της UEFA, σε βάρος της FIFA, η οποία φέρεται να έγινε για εργασίες που εκτελέστηκαν στο διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου του 1999 έως τον Ιούνιο του 2002. Αυτή η πληρωμή εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2011.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015, οι εκπρόσωποι του Γραφείου του Εισαγγελέα της Ελβετίας ανέκριναν τον κατηγορούμενο Σεπ Μπλάτερ, έπειτα από συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Την ίδια στιγμή, ο Μισέλ Πλατινί κλήθηκε να παράσχει πληροφορίες.

Επιπλέον, το Γραφείο του Εισαγγελέα της Ελβετίας ερεύνησε τα κεντρικά γραφεία της FIFA, με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Αστυνομίας. Το γραφείο του πρόεδρου της FIFA ερευνήθηκε επίσης και κατασχέθηκαν δεδομένα.

Όπως για όλους τους κατηγορούμενους, το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει και για τον κύριο Σεπ Μπλάτερ».

Η απάντηση της FIFA

Η FIFA τοποθετήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις ξεκαθαρίζοντας πως θα συνεχίσει να διευκολύνει με όποιο τρόπο της ζητηθεί τις έρευνες.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου:

«Από τις 27 Μαΐου του 2015, η FIFA συνεργάζεται με το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας και έχει συμμορφωθεί με όλες τις αιτήσεις για έγγραφα, δεδομένα και άλλες πληροφορίες. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το επίπεδο την συνεργασία μας καθ’ όλη την διάρκεια της έρευνας.

Σήμερα βρέθηκαν στα γραφεία της FIFA εκπρόσωποι του Γραφείου της Γενικής Εισαγγελίας, πήραν καταθέσεις και συγκέντρωσαν επιπλέον στοιχεία για την έρευνα που διενεργούν.

Η FIFA διευκόλυνε τις διαδικασίες και για την ώρα δεν θα κάνουμε κάποιο περαιτέρω σχόλιο ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η εμπλοκή Πλατινί

Ο Μπλάτερ είναι ύποπτος για απιστία σε υπόθεση πληρωμής (περίπου 1,8 εκατ. ευρώ) προς τον Μισέλ Πλατινί, η οποία φέρεται να έγινε για εργασίες που εκτελέστηκαν στο διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου του 1999 έως τον Ιούνιο του 2002.

Εκείνη την περίοδο (1999-2002) ο Πλατινί δούλευε για τον Μπλάτερ, αλλά το βασικό ερώτημα είναι: Γιατί η πληρωμή ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση εννέα ετών.

Γι’ αυτό λοιπόν ζητήθηκε από τον πρόεδρο της UEFA να παρέχει πληροφορίες συνδράμοντας στην έρευνα δίχως να αποκλείεται η άσκηση δίωξης και στον Γάλλο αξιωματούχο.

Δεν επηρεάζεται το Μουντιάλ της Ρωσίας

Οι Ρώσοι, πάντως, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη διεξαγωγή της διοργάνωσης το 2018 εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί: Η διεξαγωγή του Μουντιάλ της Ρωσίας για το 2018 δεν θα επηρεαστεί από τις τρέχουσες εξελίξεις δήλωσε ο υπουργός αθλητισμού της χώρας, Βιτάλι Μούτκο.

Συμπλήρωσε πως η έρευνα στον Σεπ Μπλάτερ ήταν αναμενόμενη.

Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου

Σημειώνεται ότι ο Σεπ Μπλάτερ επρόκειτο να μιλήσει την Παρασκευή για πρώτη φορά από τότε που ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, Ζερόμ Βαλκ, τέθηκε σε άδεια μετά τις καταγγελίες αναφορικά με τις πωλήσεις εισιτηρίων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.

Η συνέντευξη Τύπου αναμενόταν να δώσει πληροφορίες για τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής που ολοκληρώθηκε.

Ο Μπλάτερ έχει φύγει μόνο μια φορά από τη Ζυρίχη, για ταξίδι στη Ρωσία, από το Μάιο, όταν συνελήφθησαν 14 υψηλόβαθμα στελέχη από τους χώρους του ποδοσφαίρου και του αθλητικού μάρκετινγκ για ξέπλυμα χρήματος και άλλες κατηγορίες που σχετίζονται με διαφθορά.