Σάββατο , 24 Οκτωβρίου 2020

FOMO: Tο νέο σύνδρομο των “δικτυωμένων” – O φόβος ότι μπορεί να χάσουμε κάτι

Fear of missing out (FOMO) είναι το νέο σύνδρομο που κάνει την εμφάνιση του με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν αποτελεί επίσημα καταγεγραμμένο σύνδρομο στο διεθνές δίκτυο ταξινόμησης των ψυχικών ασθενειών, ωστόσο οι διαστάσεις του τείνουν να πάρουν μεγάλη έκταση.

Η συνεχής αναζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ενημερώσεων και ο φόβος μας μήπως χάσουμε κάτι μας οδηγεί σε μία πλήρη εξάρτηση. Tο κινητό είναι μόνιμα στο χέρι και η σύνδεση online για να ενημερωθούμε για το τί συμβαίνει. Ο φόβος, λοιπόν, μήπως χάνουμε κάτι καλύτερο απ’ αυτό που ήδη κάνουμε, μια αναζήτηση συνεχής η οποία, ωστόσο, στηρίζεται κυρίως στην ψεύτικη πλευρά των πραγμάτων. Κι αυτό γιατί οι ενημερώσεις πχ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως facebook και tweeter) στηρίζονται στα ευχάριστα γεγονότα που μας συμβαίνουν και στην υπερβολή της παρουσίασης αυτών.

Ο «Φόβος ότι μπορεί να χάσω κάτι» εκδηλώνεται κυρίως με εμμονή και ψυχαναγκαστικό τρόπο αναζήτησης κυρίως των ενημερώσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναζητάμε σύνδεση με το διαδίκτυο ακόμη και όταν βρισκόμαστε σε κάποια συνάντηση, παρέα με φίλους, σε κάποιο ραντεβού. Φοβόμαστε ότι κάτι ενδιαφέρον ή συναρπαστικό μπορεί να συμβαίνει κάπου αλλού κι εμείς το ‘χάνουμε’!

Το FOMO επηρεάζει σημαντικά την ψυχική μας υγεία, προκαλώντας άγχος, αβεβαιότητα, κατάθλιψη, απομόνωση ενώ βρίσκει πρόσφορο έδαφος να εκδηλωθεί σε ήδη ευάλωτες προσωπικότητες όπως άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η απεξάρτηση δεν είναι κάτι άλλο από τη γνωστή απεξάρτηση από την τεχνολογία. Η επιτυχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στηρίζεται ακριβώς σ΄ αυτό το πρόσφορο έδαφος που βρίσκει το FOMO σε ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων το οποίο αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Το φαινόμενο FOMO δεν έχει πλήρως αναλυθεί, ενώ μόλις τα τελευταία χρόνια έχει φανεί κάποιο ενδιαφέρον από ερευνητές αναφορικά με τη σχέση του συνδρόμου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα μπορούσε κάποιος να ελέγξει όχι ωστόσο σε επιστημονικό επίπεδο, το αν έχει επηρεαστεί από το σύνδρομο FOMO στην ιστοσελίδα

http://ratemyfomo.com/