Σάββατο , 24 Οκτωβρίου 2020

New York Times:Σενάρια καταστροφολογίας. Οι Αμερικανοί ανατρέπουν τον Σαμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times… τρία πράγματα είναι πιθανό να συμβούν στην Ελλάδα αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας!

«Η Ελλάδα απέχει αρκετά βήματα ακόμη από το χάος». Από την πρώτη πρόταση του άρθρου του, ο γνωστός αναλυτής του Reuters Ούγκο Ντίξον, γράφοντας αυτή τη φορά για λογαριασμό των New York Times, δείχνει να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα και να παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει γίνει το επίκεντρο στο παγκόσμιο οικονομικο-πολιτικό σκηνικό και πολλά θα αλλάξουν από την Ελληνική πολιτική συνέχεια.

Ο κορυφαίος αναλυτής σημειώνει πώς η χώρα μας έχει μπει σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή με τη σειρά της να οδηγήσει στο ακραίο σενάριο του Grexit, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, σημειώνει, υπάρχουν και άλλα βήματα.

«Οι συντηρητικοί ίσως βάλουν στη θέση του αντιδημοφιλούς Σαμαρά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι νεότερος και πιο κεντρώος»

Αρχικά, όπως αναφέρει ο Ντίξον, είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και λέει χαρακτηριστικά:  «Υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα ο Σαμαράς να πείσει τους απαιτούμενους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα. Επίσης, υπάρχει η μικρή πιθανότητα να αντικατασταθεί από έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό, έτσι ώστε να βρεθεί η πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου. Πάντως, αν εκλεγεί Πρόεδρος, θα είναι πιο εύκολο για την Ελλάδα να “καταπιεί” τις συνθήκες που θα προκύψουν από τις συζητήσεις με την Τρόικα και έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό του 2015 και τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Σε ανταπόδοση, η Ελλάδα θα λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος και θα μπει σε πιστωτική γραμμή. Επιπλέον ενδέχεται να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους και έτσι θα μπορέσει πιο εύκολα να βγει στις αγορές και να χρηματοδοτηθεί από μόνη της».

Η περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα

Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας , κοντοζυγώνουν εκλογές.Έτσι ο αναλυτής  Ούγκο Ντίξον εκτιμά: «Αν κερδίσει τις εκλογές ο Σαμαράς, τότε θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Θα προσπαθήσει να τρομάξει τους ψηφοφόρους με σκοπό να τον υποστηρίξουν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα σκιαγραφήσει τη ζοφερή εικόνα της χώρας με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι απίθανο να κερδίσει τις εκλογές, καθώς ο Τσίπρας έχει το προβάδισμα».

Σε αυτό βέβαια το σημείο , με βάση την ανάλυση των New York Times,  δημιουργείται παράλληλα το εξής ερώτημα: τι θα συμβεί αν αναλάβει τα ηνία ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο Ντίξον γράφει: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει το πρόγραμμά του, τότε οι προοπτικές για την Ελλάδα θα είναι ζοφερές. Οι ιδέες για διαγραφή του χρέους και αύξηση των δημοσίων δαπανών θα προκαλέσουν την έντονη αντίδραση της Τρόικα και έτσι η διαδρομή προς την πτώχευση θα γίνει πιο σύντομη. Η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να δεχθεί διαγραφή του χρέους, ούτε την απώλεια της δέσμευσης για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρωζώνη, καθώς η χρεοκοπία της χώρας θα οδηγήσει σε ντόμινο εξελίξεων».

 

Οι συνεργασίες

Κατά τον Ντίξον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λυγίσει μόλις διαπιστώσει πως η Τρόικα δεν υποκύπτει. Στη συνέχεια του άρθρου ο αναλυτής αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ναι μεν προηγείται δημοσκοπικά και ενδέχεται να κερδίσει τις εκλογές, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνος του. Άρα θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες για να σχηματίσει κυβέρνηση και αυτές θα είναι με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Γράφει αναλυτικά:  «Ενδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς οι συμβιβασμοί στους οποίους θα αναγκαστεί να οδηγηθεί θα προκαλέσουν αντιδράσεις στην αριστερή πλευρά του. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα πάει σε δεύτερες εκλογές. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί σε αυτές και ίσως τότε οι συντηρητικοί κάνουν το comeback – ειδικά αν στη θέση του αντιδημοφιλούς Σαμαρά βάλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι νεότερος και πιο κεντρώος».

 

Ο Μητσοτάκης  και ο ρόλος που θα παίξει σε περίπτωση που “πέσει” ο Σαμαράς

Ο Ντίξον συνεχίζει τη συλλογιστική του ως εξής: «Η αντικατάσταση του Σαμαρά θα είναι η καλύτερη λύση. Αν και ο Σαμαράς είναι προτιμότερος από τον Τσίπρα, εντούτοις αποδείχθηκε ένας ασταθής πολιτικός. Υποσχέθηκε πως η Ελλάδα θα βγει νωρίτερα από το Μνημόνιο, μια κίνηση που τρόμαξε τις αγορές και έκανε απίθανη την ”καθαρή” έξοδο της χώρας. Ήταν ένα κακό timing, καθώς η Ελλάδα μόλις είχε στρίψει από την τρομερή ύφεση. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στη θεά Τύχη. Κάποιες φορές έφερνε καλή τύχη και κάποιες άλλες κακή. Η Τύχη καταδιώκει πάλι τη χώρα. Το πολιτικό ρίσκο είναι εκτοξευτεί. Τα σενάρια και υπο-σενάρια έχουν πολλαπλασιαστεί. Ένα από αυτά λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λαϊκιστικές πολιτικές του θα αναλάβουν την κυβέρνηση, κάτι που θα είναι καταστροφικό. Αλλά αυτό δεν θα είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ήδη, άλλα σενάρια, αρχίζουν να σχηματοποιούνται»